To wina rodziców: nie dali dobrego przykładu i nie nauczyli dzieci zdrowo jeść, gdy był na to czas. Lekarze biją na alarm: rośnie liczba otyłych nastolatków. Pamiętajmy tylko prawidłowa, zbilansowana dieta uchroni dziecko przed nadwagą, popsutymi zębami i da energię do nauki i zabawy.
Młody organizm bardzo intensywnie się rozwija, a do rozwoju potrzebuje dużo energii i składników odżywczych, które powinny być dostarczone z pożywieniem. - Jeśli zamiast nich otrzymuje puste kalorie pochodzące np. ze słodyczy, może to skutkować brakiem podstawowych składników do wzrostu i prawidłowego funkcjonowania, a także przyczynić się do powstania nadwagi.
W jadłospisie dzieci dziś coraz częściej brakuje błonnika, witamin, antyutleniaczy i cennych minerałów, bo rodzice zastępują regularne posiłki słodkimi przekąskami, lodami, batonikami lub fast foodami - mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk.
Dieta każdego ucznia powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze, takie jak witaminy, węglowodany, białko, tłuszcze czy minerały, potrzebne do prawidłowego rozwoju. Trzeba też pamiętać, że im starsze dziecko, tym mniej rodzice kontrolują co jadło w ciągu dnia.
Aby większa swoboda nie oznaczała jedzenia byle jakich dań lub niezdrowych smakołyków ze szkolnego sklepiku, należy odpowiednio zaplanować jadłospis małego ucznia, ucząc go tym samym zasad zdrowego żywienia. - Niezwykle ważne są prawidłowe nawyki żywieniowe rodziców. Jeśli chcemy uchronić dzieci przed chorobami, zwiększyć ich odporność i ułatwić przyswajanie wiedzy, musimy nie tylko przekazywać im zasady zdrowego odżywania, ale też być dla nich najlepszym przykładem - mówi Aleksandra Bigott, dietetyk z Centrum Naturhouse.
Codziennie mleko, warzywa i owoce
- Dzienne zapotrzebowanie energetyczne najmłodszych dzieci wynosi 80-90 kcal na 1 kg masy ciała, czyli ok. 1400-2000 kcal – informuje Aleksandra Bigott.
Codzienna dieta powinna składać się z pięciu lekkostrawnych dań. W menu powinny się znaleźć produkty mleczne i fermentowane, które są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, niezbędnego do prawidłowego kształtowania układu kostnego. Zaleca się, by każdego dnia dziecko wypijało szklankę mleka lub jadło jogurt, kefir albo maślankę (źle ukształtowany w dzieciństwie układ kostny, w życiu dorosłym bardziej narażony jest na osteoporozę!) .
W codziennych posiłkach nie może zabraknąć warzyw oraz owoców zawierających błonnik, witaminy i składniki mineralne. Na talerzu powinny znaleźć się węglowodany w postaci ryżu, makaronów czy ziemniaków oraz chude mięso lub ryby, dostarczające aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i cennych pierwiastków, m.in. magnezu, wapnia, jodu czy fosforu.
wojtaszek | 19-01-2015 21:49:20
donnavito | 31-01-2015 21:04:49
Modzelka8 | 20-02-2015 19:16:19
pasia24 | 21-02-2015 19:13:15