Dziesięć przykazań zdrowego odżywiania dla kobiet, które planują ciążę lub w ciąży już są:
1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. Pamiętaj, że im większa różnorodność tym lepiej
2. Kontroluj masę ciała
3. Produkty zbożowe (potrzebne są do pracy mięśni) powinny być głównym źródłem kalorii (pieczywo razowe, kasze, ryż, makarony) ze względu na zawartość magnezu, cynku, błonnika oraz witamin z grupy B
4. Pij codziennie trzy szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu albo jedz ser, pij jogurty i kefiry
5. Jedz tylko chude mięso, a dwa razy w tygodniu ryby, najlepiej morskie oraz jeden do dwóch tygodniowo posiłków z nasion roślin strączkowych (groch, fasola)
6. Jedz dużo warzyw i owoców, minimum 600 g dziennie, bo zawierają witaminę C, beta karoten, składniki mineralne i błonnik. Potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, chronią przed miażdżycą i nowotworami
7. Ograniczaj tłuszcze zwierzęce, które są w tłustym mięsie, wędlinach oraz produkty zawierające cholesterol, np. wątróbkę, nerki, móżdżek, żółtko jaja. Dozwolone są 2 – 3 jaja tygodniowo. Unikaj żywności typu fast food
8. Unikaj cukru i słodyczy, bo przyczyniają się do tycia, a to sprzyja miażdżycy i zapaleniu trzustki
9. Staraj się nie dosalać potraw. Pamiętaj, ze najwięcej soli kuchennej zjadasz z chlebem, ziemniakami i zupami
10. Unikaj alkoholu