Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

O czym powinna pamiętać kobieta, aby zdrowo się odżywiać?

Twój Ekspert od żywienia i diety

Dziesięć przykazań zdrowego odżywiania dla kobiet, które planują ciążę lub w ciąży już są:

Dr n. med. Magdalena Białkowska

Fot. archiwum prywatne

Dr n. med. Magdalena Białkowska

1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. Pamiętaj, że im większa różnorodność tym lepiej
2. Kontroluj masę ciała
3. Produkty zbożowe (potrzebne są do pracy mięśni) powinny być głównym źródłem kalorii (pieczywo razowe, kasze, ryż, makarony) ze względu na zawartość magnezu, cynku, błonnika oraz witamin z grupy B
4. Pij codziennie trzy szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu albo jedz ser, pij jogurty i kefiry
5. Jedz tylko chude mięso, a dwa razy w tygodniu ryby, najlepiej morskie oraz jeden do dwóch tygodniowo posiłków z nasion roślin strączkowych (groch, fasola)
6. Jedz dużo warzyw i owoców, minimum 600 g dziennie, bo zawierają witaminę C, beta karoten, składniki mineralne i błonnik. Potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, chronią przed miażdżycą i nowotworami
7. Ograniczaj tłuszcze zwierzęce, które są w tłustym mięsie, wędlinach oraz produkty zawierające cholesterol, np. wątróbkę, nerki, móżdżek, żółtko jaja. Dozwolone są 2 – 3 jaja tygodniowo. Unikaj żywności typu fast food
8. Unikaj cukru i słodyczy, bo przyczyniają się do tycia, a to sprzyja miażdżycy i zapaleniu trzustki
9. Staraj się nie dosalać potraw. Pamiętaj, ze najwięcej soli kuchennej zjadasz z chlebem, ziemniakami i zupami
10. Unikaj alkoholu

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Warto zobaczyć

Poczytaj również

Polecamy

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj