Karmić piersią przestałam, gdy moja córka skończyła trzy miesiące. Któregoś dnia pokarmu po prostu zabrakło i musiałam przestawić się na mieszankę.
Choć nie lubiłam karmić piersią, chciałam to robić jak najdłużej, bo według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dziecko do 6 miesiąca życia może i powinno być karmione wyłącznie naturalnym mlekiem. Jedyny wyjątek to gluten.
Między 5. a 6. miesiącem życia podaje się dzieciom jedynie gluten w małych ilościach, np. pół łyżeczki dziennie kaszki manny lub kleiku zbożowego glutenowego. Według pediatrów, taka ilość glutenu w diecie dziecka zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę trzewną, celiakię. Gluten można podać w mleku mamy lub bezpośrednio do buzi maluszka.
Karmienie niemowląt po 4 miesiącu
Mamy, które z własnego wyboru lub konieczności przestają karmić dziecko piersią w pierwszym półroczu życia, muszą poznać zasady, jakimi rządzi się karmienie niemowląt po 4. miesiącu. Zwłaszcza na początku rozszerzanie diety niemowlaka musi uwzględniać zalecenia pediatrów.
W przypadku dzieci karmionych mieszankami mlecznymi rozszerzanie diety można rozpocząć już po ukończeniu 4. miesiąca. Tym dzieciom również należy podawać gluten - nie wcześniej niż w 5. miesiącu życia i nie później niż pod koniec 6. Gdy mama przegapi ten moment, gluten do diety dziecka wprowadza się dopiero w 10. miesiącu życia dziecka.
Gdy moje dziecko skończyło cztery miesiące, zaczęłyśmy przygodę z urozmaicaniem diety i wprowadzaniem nowych, niemlecznych smaków.
Rozszerzanie diety niemowlaka w tym okresie to przede wszystkim wprowadzanie warzyw:
- marchewki,
- ziemniaka,
- dyni.
Jak technicznie wygląda rozszerzanie diety niemowląt?
Po pierwsze, każdy produkt wprowadza się osobno, czyli albo tylko marchewka, albo tylko ziemniaczek czy dynia.
Po drugie, niemleczny „posiłek” to na początku jedna lub dwie łyżeczki, które podajemy dziecku po posiłku mlecznym. Są dzieci, które od początku ze smakiem otwierają buzię i chcą poznawać nowe smaki, są też takie, którym niemleczne posiłki w ogóle nie smakują. Nie można się zrażać, próbę podania nowego produktu trzeba podejmować codziennie.
Ważne! Jeden produkt podajemy w sposób ciągły przez kilka dni. Dopiero wtedy, gdy upewnimy się, że dziecko dobrze go toleruje, rozpoczynamy przygodę z następnym produktem. Trzeba wtedy dziecko uważnie obserwować: czy nie ma wysypki, bólu brzuszka, jak wyglądają jego stolce. Można sobie zapisywać, co i ile podajemy i jaka jest reakcja dziecka.
Ziemniak, dynia i marchewka to warzywa najmniej uczulające i zwykle po dwóch, trzech tygodniach można zacząć je mieszać – np. ziemniaczek z dynią czy marchewką. Jadłospis dziecka na początku rozszerzania diety jest bardzo prosty.
Karmienie niemowląt po 4 miesiącu – porady
Nie zdziwmy się, jeżeli malec na początku wypluje jedzenie podawane łyżeczką. Dziecko jest przyzwyczajone do picia mleka z piersi lub butelki i może nie umieć poradzić sobie z połknięciem bardziej treściwego dania. Moja córka przez pierwsze parę dni wypychała łyżeczkę językiem, nie umiała połknąć dania. Dobra wiadomość jest taka, że dzieci szybko się uczą.
Pamiętajmy też, by jarzyny bardzo dokładnie miksować na gładką, kremową konsystencję. I kupować je u sprawdzonych dostawców, najlepiej z upraw ekologicznych.
Uwaga! Dla malucha w tym wieku nadal podstawą żywienia jest mleko. Warzywa to dodatek.
Interesuje cię karmienie niemowląt po 4 miesiącu? Wejdź na nasze forum i poczytaj porady doświadczonych mam.
Olkka | 05-08-2018 19:11:48
agdaK | 29-08-2018 10:59:03
koniczynka_polna | 18-06-2021 04:10:49
mijama | 22-06-2021 09:53:50