Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Jak przygotowywać posiłki dla niemowlaków i małych dzieci?

Żeby nie stracić witamin

Nie każde danie, pomimo że składa się z warzyw, zawiera witaminową bombę. Żeby zapobiec stratom witamin, trzeba właściwie przygotować posiłek.
 

Warzywa gotowane na parze zachowują witaminy, kolor i zapach!

fot. iStockphoto/Tomasz Zagórski

Warzywa gotowane na parze zachowują witaminy, kolor i zapach!

Witaminy są bardzo ważne w diecie malucha, ale lepiej podawać mu je w pożywieniu, a nie w preparatach z apteki.

 

Gdzie kupować zdrowe produkty?

Po pierwsze owoce i warzywa najlepiej kupować na bazarach od rolników, zaś mięso w sklepach ekologicznych lub od sprawdzonych dostawców.

Najwięcej witamin mają surowe owoce i jarzyny. Już siedmiomiesięczny maluch będzie umiał gryźć jabłuszko, a roczniak czy dwulatek zje marchewkę czy kalarepkę. Dzieciom trzeba dość grubo obierać skórkę, chociaż pod nią jest najwięcej witamin, bo pod skórą gromadzą się zanieczyszczenia. Surówki, np. z marchewki, jabłka i selera przyrządza się tuż przed podaniem, ponieważ witamina C szybko utlenia się pod wpływem światła.

 

Lepsza warzywa z mrożonki

Jarzyny powinno się przygotowywać zaraz po zakupie, bo długie przechowywanie obniża ich jakość. Warto więc kupować je w małych ilościach, by starczyły na jeden dzień, a następnego dnia udać się po świeże. Jeśli nie mamy świeżych, można użyć mrożonek. Są tak samo zdrowe. Tylko nie należy ich rozmrażać przed gotowaniem, a wrzucić do garnka zamrożone, żeby nie straciły składników odżywczych. Dziecku nie podaje się warzyw z puszek. Zamiast groszku konserwowego podaj maluszkowi mrożony, lekko podgotowany. Ma ładniejszy zapach, kolor i dużo lepiej smakuje. Moja córka go uwielbia.

 

Gotowanie na parze

Warzywa i owoce myje się i obiera dopiero tuż przed ich przyrządzaniem. Gotuje się w małej ilości lekko osolonej wody, możliwie jak najkrócej. Długie gotowanie w słonej wodzie pozbawia warzywa około 40 procent zawartości witamin i składników mineralnych. Z wody, w której gotowały się warzywa można zrobić sos lub zupę. Szkoda wylewać wywar, który ma tyle witamin. Ważne jest też jakie garnki mamy w kuchni. Najlepsze są naczynia ze stali nierdzewnej. Najgorsze miedziane, bo pozbawiają potrawy witamin C, E oraz kwasu foliowego. Najbardziej polecane jest gotowanie na parze, ponieważ posiłki zachowują wówczas witaminy, kolor i mają zapach. Pachnąca ugotowana marchewka z dodatkiem oliwy z oliwek może być świetnym przysmakiem malucha.

 

Posiłki dla dziecka - pieczone, duszone, gotowane

Smażone potrawy są dla dziecka zbyt ciężkostrawne i niezdrowe. Zamiast używania patelni, warto na codzień wziąć naczynie żaroodporne i obiad przygotować w piekarniku. Pieczone mięso czy warzywa zachowują o wiele więcej witamin (zwłaszcza C i z grupy B) niż smażone potrawy, a do tego nie tuczą.

Warzywa, np. kukurydzę można piec w folii aluminiowej, będą bardziej miękkie i soczyste. Również ryby powinno się malcom gotować na parze lub zapiekać w folii. Są wtedy najzdrowsze, a mamy mogą być spokojne, że dają dziecku to co najlepsze dla niego.


Rozszerzanie diety dzieckanie musi być skomplikowane. Na eBobas.pl znajdziesz porady eksperta, schematy karmienia niemowląt żywionych mlekiem modyfikowanym i karmionych mieszankami a także opisy poszczególnych miesięcy. Sprawdź, jak zmienia się jadłospis dziecka miesiąc po miesiącu!

 

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • donnavito | 29-01-2015 01:12:05

    Ja na razie kupilam dobry blender, przyda się za jakis czas.
  • mikaa997 | 02-03-2015 11:18:14

    o tak, blender jest niezastąpionym pomocnikiem przy dziecięcych obiadkach
  • teresa211186 | 19-03-2015 00:26:48

    Dobry blender jest na prawdę przydatny. JA kupiłam jak zaczęłam rozszerzać dietę córki i używam go bardzo często
  • Doris85 | 04-04-2015 18:48:37

    Blender jest rewelacyjnym wynalazkiem. Zupa - krem, purre z gotowanej marchewki i wiele wiele innych zdrowych posiłków. Jesli jeszcze mamy dostęp do swoich warzyw czy owoców - korzystajmy z tego jak najwięcej.

Poczytaj również

Warto zobaczyć

Rozszerzanie diety dziecka

Polecamy

Przy 28-dniowym cyklu, jeśli do zapłodnienia doszło w 14. dniu cyklu, hormon w moczu pojawi się dopiero po 4 tygodniach od zapłodnienia.

Test ciążowy. Po ilu dniach od spodziewanej miesiączki zrobić test?

Testy domowe z moczu mają około 95 procent skuteczności. Zazwyczaj, gdy są przedwcześnie zrobione, częściej są fałszywie ujemne niż fałszywie dodatnie. Testy te wtedy częściej mówią, że kobieta nie jest w ciąży niż, że jest.

czytaj

Od 28. tygodnia ciąży mama powinna codziennie odczuwać ruchy dziecka.

Jak odczytywać ruchy dziecka w brzuchu matki?

Jak rozpoznać ruchy dziecka? Kiedy można czuć pierwsze ruchy dziecka? Czy da się je odróżnić od perystaltyki jelit, chociaż czasem objawiają się bulgotaniem, przelewaniem? Kiedy maluch kopie, tylko dlatego, bo się obraca, a kiedy wyraźnie daje znać, że...

czytaj

W pierwszym trymestrze ciąży aż 90 procent kobiet odczuwa bóle brzucha.

Różne bóle brzucha w ciąży

Nie każdy ból brzucha w ciąży musi świadczyć, że dzieje się coś złego. Ale żadnego nie wolno lekceważyć. Każdy rodzaj bólu powinien być skonsultowany z lekarzem, bo nigdy nie wiadomo, co jest jego przyczyną.

czytaj

Co było/jest/będzie dla ciebie najważniejsze przy wyborze imienia dla dziecka?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj