Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Jak przygotowywać posiłki dla niemowlaków i małych dzieci?

Żeby nie stracić witamin

Nie każde danie, pomimo że składa się z warzyw, zawiera witaminową bombę. Żeby zapobiec stratom witamin, trzeba właściwie przygotować posiłek.
 

Warzywa gotowane na parze zachowują witaminy, kolor i zapach!

fot. iStockphoto/Tomasz Zagórski

Warzywa gotowane na parze zachowują witaminy, kolor i zapach!

Witaminy są bardzo ważne w diecie malucha, ale lepiej podawać mu je w pożywieniu, a nie w preparatach z apteki.

 

Gdzie kupować zdrowe produkty?

Po pierwsze owoce i warzywa najlepiej kupować na bazarach od rolników, zaś mięso w sklepach ekologicznych lub od sprawdzonych dostawców.

Najwięcej witamin mają surowe owoce i jarzyny. Już siedmiomiesięczny maluch będzie umiał gryźć jabłuszko, a roczniak czy dwulatek zje marchewkę czy kalarepkę. Dzieciom trzeba dość grubo obierać skórkę, chociaż pod nią jest najwięcej witamin, bo pod skórą gromadzą się zanieczyszczenia. Surówki, np. z marchewki, jabłka i selera przyrządza się tuż przed podaniem, ponieważ witamina C szybko utlenia się pod wpływem światła.

 

Lepsza warzywa z mrożonki

Jarzyny powinno się przygotowywać zaraz po zakupie, bo długie przechowywanie obniża ich jakość. Warto więc kupować je w małych ilościach, by starczyły na jeden dzień, a następnego dnia udać się po świeże. Jeśli nie mamy świeżych, można użyć mrożonek. Są tak samo zdrowe. Tylko nie należy ich rozmrażać przed gotowaniem, a wrzucić do garnka zamrożone, żeby nie straciły składników odżywczych. Dziecku nie podaje się warzyw z puszek. Zamiast groszku konserwowego podaj maluszkowi mrożony, lekko podgotowany. Ma ładniejszy zapach, kolor i dużo lepiej smakuje. Moja córka go uwielbia.

 

Gotowanie na parze

Warzywa i owoce myje się i obiera dopiero tuż przed ich przyrządzaniem. Gotuje się w małej ilości lekko osolonej wody, możliwie jak najkrócej. Długie gotowanie w słonej wodzie pozbawia warzywa około 40 procent zawartości witamin i składników mineralnych. Z wody, w której gotowały się warzywa można zrobić sos lub zupę. Szkoda wylewać wywar, który ma tyle witamin. Ważne jest też jakie garnki mamy w kuchni. Najlepsze są naczynia ze stali nierdzewnej. Najgorsze miedziane, bo pozbawiają potrawy witamin C, E oraz kwasu foliowego. Najbardziej polecane jest gotowanie na parze, ponieważ posiłki zachowują wówczas witaminy, kolor i mają zapach. Pachnąca ugotowana marchewka z dodatkiem oliwy z oliwek może być świetnym przysmakiem malucha.

 

Posiłki dla dziecka - pieczone, duszone, gotowane

Smażone potrawy są dla dziecka zbyt ciężkostrawne i niezdrowe. Zamiast używania patelni, warto na codzień wziąć naczynie żaroodporne i obiad przygotować w piekarniku. Pieczone mięso czy warzywa zachowują o wiele więcej witamin (zwłaszcza C i z grupy B) niż smażone potrawy, a do tego nie tuczą.

Warzywa, np. kukurydzę można piec w folii aluminiowej, będą bardziej miękkie i soczyste. Również ryby powinno się malcom gotować na parze lub zapiekać w folii. Są wtedy najzdrowsze, a mamy mogą być spokojne, że dają dziecku to co najlepsze dla niego.


Rozszerzanie diety dzieckanie musi być skomplikowane. Na eBobas.pl znajdziesz porady eksperta, schematy karmienia niemowląt żywionych mlekiem modyfikowanym i karmionych mieszankami a także opisy poszczególnych miesięcy. Sprawdź, jak zmienia się jadłospis dziecka miesiąc po miesiącu!

 

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • donnavito | 29-01-2015 01:12:05

    Ja na razie kupilam dobry blender, przyda się za jakis czas.
  • mikaa997 | 02-03-2015 11:18:14

    o tak, blender jest niezastąpionym pomocnikiem przy dziecięcych obiadkach
  • teresa211186 | 19-03-2015 00:26:48

    Dobry blender jest na prawdę przydatny. JA kupiłam jak zaczęłam rozszerzać dietę córki i używam go bardzo często
  • Doris85 | 04-04-2015 18:48:37

    Blender jest rewelacyjnym wynalazkiem. Zupa - krem, purre z gotowanej marchewki i wiele wiele innych zdrowych posiłków. Jesli jeszcze mamy dostęp do swoich warzyw czy owoców - korzystajmy z tego jak najwięcej.

Poczytaj również

Warto zobaczyć

Rozszerzanie diety dziecka

Polecamy

Podczas zatrzymywania laktacji, dziecko przystawiamy na krócej do piersi, tak, by pierś nie do końca była opróżniana.

Zatrzymanie laktacji. Farmakologiczne i naturalne

Powrót do pracy, kłopoty ze zdrowiem, bariery psychologiczne czy inne powody mogą zmusić kobietę do podjęcia się zatrzymania laktacji wcześniej niżby chciała. Jak to zrobić, aby organizm kobiety i jej dziecko dobrze to znieśli? O czym może świadczyć mleko...

czytaj

Dziecko, które miewa ataki szczekającego kaszlu, powinno przebywać w dobrze wywietrzonych pomieszczeniach, spać raczej w chłodnym niż nagrzanym pokoju.

Zapalenie krtani u dzieci. Objawy. Ile trwa choroba

Szczekający kaszel, pojawiający się nagle, najczęściej w nocy, utrudnione oddychanie, utrata głosu, czasem gorączka — to objawy zapalenia krtani. Najczęściej dotyczy dzieci między 2 a 8 rokiem życia. Gdy zapalenie krtani raz wystąpi, może się powtarzać,...

czytaj

Wzmożone napięcie mięśniowe minie szybko dzięki rehabilitacji.

Wzmożone napięcie mięśniowe. Przyczyny i objawy

Nieprawidłowe napięcie mięśniowe to często spotykany problem u dzieci. Bardzo łatwo je zauważyć. Objawy wzmożonego napięcia mięśniowego to nienaturalne prężenie się i wyginanie do tyłu w literę C.  

czytaj

Wchodzisz na wagę po wakacjach i...:



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj