Płodność zależy też od tego, co jemy — wynika z badań naukowców. Dlatego pary, które chcą zostać rodzicami, powinny wprowadzić do menu m.in. warzywa, owoce, mięso oraz produkty zbożowe z pełnego przemiału. Zrezygnować powinny m.in. ze słodyczy, hamburgerów, słodkich napojów.
Już w starożytnej Grecji uważano, że odpowiednio zbilansowana dieta zwiększa szanse poczęcia potomka. Co więcej, uważano, że jedzenie suszonych nasion roślin strączkowych, zbóż i orzechów, sprzyja poczęciu chłopca. Naukowcy z Harvard School of Public Health sprawdzili czy istnieje zależność między dietą a płodnością. Skorzystali z wyników badań ,,Nurses' Health Study” (NHS) i prześledzili styl życia ponad 18 tys. pielęgniarek, które planowały ciążę.
W ciągu ośmiu lat, większość kobiet zaszła w ciążę, ale co szósta miała z tym kłopoty. Naukowcy przyjrzeli się w jaki sposób odżywiały się pielęgniarki, które bez trudu zaszły w ciążę oraz co jadły te, którym nie od razu to się udało. — Stwierdzili, że czynnikiem sprzyjającym zaburzeniom cyklu miesięcznego (nieprawidłowości endometrium - błony śluzowej jamy macicy), nieprawidłowej owulacji, a tym samym słabej zdolności rozrodczej kobiet jest ich niestateczna lub nadmierna masa ciała — mówi dr inż. Joanna Bajerska z Zakładu Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, która pracuje także w poradni dietetycznej www.poradniadietetyczna.org. Badania wykazały również, że niektóre składniki pożywienia mają szczególne znaczenie dla płodności.
Dieta płodności dla mężczyzn
Czy dieta może poprawić płodność mężczyzny? Badania potwierdziły, że odpowiednio skomponowana dieta bogata w selen (ryby, orzechy), cynk (ostrygi, małże, ryby morskie, pestki słonecznika, dyni, nasiona sezamu), witaminę B12 (ryby, jaja, produkty mleczne) zwiększa liczbę plemników i poprawia ich ruchliwość. — Zatem dieta osób planujących powiększenie rodziny powinna być urozmaicona, składająca się z owoców, warzyw, produktów zbożowych z pełnego przemiału, mleka, serów i ryb morskich. Dzienna racja pokarmowa powinna być tak zaplanowana, by dostarczała odpowiedniej ilości cynku, selenu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego, witaminy C i E, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych — mówi dr Bajerska.
Według naukowców, płodność mogą wzmagać produkty bogate w błonnik pokarmowy, jak np. pieczywo gruboziarniste, brązowy ryż, fasola, warzywa oraz świeże owoce. Wskazane jest także jedzenie bogatych w cynk nasion słonecznika, dyni i sezamu. Niezmiernie ważna jest odpowiednia podaż antyoksydantów, m.in. witaminy C (owoce i warzywa) i witaminy E (oleje roślinne). — Niedobór witaminy E u mężczyzn zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, co przyczynia się do zwyrodnienia plemników , a u kobiet może prowadzić do zaburzeń w przebiegu ciąży. Niedobór witaminy E u ludzi zdarza się niezwykle rzadko. Na ogół nie jest on wynikiem braku lub niedostatecznej ilości witaminy E w pożywieniu, ale zaburzeń we wchłanianiu, krążeniu jelitowo-wątrobowym lub anemii hemolitycznej — tłumaczy specjalistka.
SandraK | 29-10-2015 12:09:47
Kokoszka88 | 22-11-2018 12:16:00
Felicja88 | 10-04-2019 13:26:31
Barbara70 | 02-07-2019 09:29:30