Płodność zależy też od tego, co jemy — wynika z badań naukowców. Dlatego pary, które chcą zostać rodzicami, powinny wprowadzić do menu m.in. warzywa, owoce, mięso oraz produkty zbożowe z pełnego przemiału. Zrezygnować powinny m.in. ze słodyczy, hamburgerów, słodkich napojów.
Dieta na płodność dla kobiet
— Niedostateczne spożycie folianów przez kobiety w okresie rozrodczym, w tym głównie kobiety ciężarne jest niebezpieczne dla rozwijającego się embrionu, gdyż może wpływać na niedorozwój łożyska i powodować utratę ciąży lub wady rozwojowe u noworodków. Badania naukowe potwierdzają, że niedostateczne spożycie folianów przez kobiety w wieku rozrodczym nasila występowanie wrodzonych wad cewy nerwowej u ich potomków. Dlatego ciężarnym zaleca się przyjmowanie tabletek z kwasem foliowym w ilości 0,4 mg kwasu foliowego na dobę. Od niedawna uważa się również, że mężczyźni także powinni zadbać o to, by w ich menu pojawiły się produkty z kwasem foliowym — mówi dr Joanna Bajerska. Najwięcej folianów znajdziemy w ciemnozielonych warzywach, zwłaszcza szpinaku, brukselce, kalafiorze i brokułach. Zarówno kobiety jak i mężczyźni powinni jeść codziennie węglowodany złożone. — Węglowodany te w organizmie powoli rozkładane są do węglowodanów prostych i w umiarkowany sposób zwiększają poziom glukozy we krwi, co zapobiega zaburzeniom gospodarki hormonalnej organizmu — tłumaczy dietetyczka. Źródłem węglowodanów złożonych są ryż brązowy, pieczywo z pełnego przemiału, kasze.
Dieta płodności: jadłospis, co jeść, czego unikać
Dieta osób starających się o dziecko powinna być zdrowa. Dlatego bezwzględnie należy z niej wykluczyć produkty obfitujące w węglowodany proste oraz tłuszcze nasycone. — Spożycie sporych ilości produktów zawierających te węglowodany, np. białego pieczywa, ziemniaków, słodkich napojów gazowanych zwiększa ryzyko niepłodności, bowiem może być przyczyną zaburzeń owulacji. Węglowodany proste wchłaniają się bardzo szybko do krwiobiegu i gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, co z kolei sprzyja zwiększonemu wydzielaniu insuliny. Wysoki poziom insuliny powoduje zaś zwiększone wytwarzanie estrogenu, co prowadzi do estrogenowej dominacji i zakłóca proces normalnego jajeczkowania — tłumaczy dietetyczka. Zbyt duża ilość węglowodanów prostych sprzyja również zwiększeniu masy ciała. — Na podstawie badań naukowych stwierdzono również, że wysoka podaż tłuszczów trans może stać się przyczyną zakłócenia owulacji u kobiet. Tego typu tłuszcze można znaleźć m.in. w zupkach w proszku, chrupkach, słodyczach, większości gotowych wyrobów cukierniczych, w fast foodach oraz słonych przekąskach. Z badań wynika także, że jedząc więcej produktów zawierających białka roślinne a mniej tych, które są źródłem białek zwierzęcych, robimy kolejny wielki krok, który oddala nas od niepłodności.
Dieta płodności: alkohol i papierosy wykluczone
Mężczyźni długotrwale nadużywający alkoholu narażeni są na atrofię jąder i obniżenie płodności. — Mechanizm tego zjawiska jest złożony i prawdopodobnie jest skutkiem bezpośredniego toksycznego działania alkoholu na komórki Leydiga oraz wynikiem zaburzeń czynności podwzgórza — wyjaśnia. U kobiet spożycie zbyt dużej ilości alkoholu sprzyja zaburzeniom owulacji i większej częstotliwości poronień samoistnych. Również długotrwałe palenie papierosów może wpłynąć na wystąpienie zaburzeń libido u mężczyzn. Ponadto u panów sięgających po papierosy obserwuje się pogorszoną produkcję spermy.
SandraK | 29-10-2015 12:09:47
Kokoszka88 | 22-11-2018 12:16:00
Felicja88 | 10-04-2019 13:26:31
Barbara70 | 02-07-2019 09:29:30