Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Owoce dla ciężarnej. Czy cytrusy w ciąży to dobry pomysł?

Smaczne, pachnące, kolorowe... Ale czy zdrowe?

Pomarańcze, limonki, cytryny, mandarynki, pomelo – zima to raj dla amatorów cytrusów. Owoce cytrusowe zawierają dużo cennych witamin i są pyszne, ale nie znaczy to że można się nimi zajadać bez żadnych ograniczeń. O ograniczeniach powinny pamiętać zwłaszcza kobiety w ciąży.

Owoce cytrusowe zawierają dużo cennych witamin i są pyszne, ale nie znaczy to że można się nimi zajadać bez żadnych ograniczeń.

Fot. Fotolia

Owoce cytrusowe zawierają dużo cennych witamin i są pyszne, ale nie znaczy to że można się nimi zajadać bez żadnych ograniczeń.

Przeciwwskazaniem do spożywania dużej ilości owoców (w tym cytrusowych) jest oczywiście cukrzyca (również zagrożenie cukrzycą). Ale są i inne powody, dla których kobiety w ciąży powinny rozsądnie podchodzić do ilości spożywanych owoców cytrusowych.

Za co lubimy i cenimy cytrusy? Mają znakomite walory smakowe i piękny zapach. Są bogate w witaminy i przeciwutleniacze. Cytrusy (zwłaszcza cytryny) są uważane za dobre źródło witaminy C, ale w Polsce są dostępne inne owoce i warzywa, które mają tej witaminy znacznie więcej (papryka, czarna porzeczka). Cytrusy to jednak bardzo dobre źródło tej witaminy, która uczestniczy w procesach odpornościowych, uszczelnia komórki, jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed toksynami i mutacjami, działa przeciwzapalnie, opóźnia procesy starzenia.

Witamina C to nie wszystko. Pomarańcze i grejpfruty zawierają witaminy z grupy B, niezbędne do funkcjonowania układu nerwowego. Owoce cytrusowe są też źródłem witaminy A i E oraz flawonoidów - silnych związków antyoksydacyjnych, które przedłużają żywotność komórek i chronią organizm przed chorobami wywołanymi przez utleniacze, np. nowotworami, miażdżycą czy chorobami neurodegeneracyjnymi. Cytrusy obfitują w pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu, cukru we krwi i zapobiegają niektórym nowotworom.

Mandarynki w ciąży? Wśród różnych porad żywieniowych, dotyczących diety ciężarnej, często pojawia się wątek cytrusów. Przede wszystkim w kontekście alergii. Rzeczywiście, cytrusy należą do produktów o silnych właściwościach alergizujących – ale nie ma żadnych dowodów, że spożywanie cytrusów w ciąży zwiększa ryzyko alergii u dziecka. Mogą się oczywiście zdarzyć wyjątki – ale dotyczy to raczej matek, które same mają silną alergię (więc raczej nie są skłonne do spożywania oczywistych alergenów). Inna sytuacja jest w przypadku karmienia piersią – rzeczywiście, przynajmniej w pierwszych kilku miesiącach ciąży karmiąca mama powinna powstrzymać się od jedzenia cytrusów (czy picia soku).

Innym powodem, dla którego do cytrusów w ciąży powinniśmy podchodzić ostrożnie jest fakt, że trafiają one do sklepów (i na nasze stoły) mocno spryskane chemią, która ma chronić je w czasie transportu. To zaś oznacza, że konieczne jest szczególnie staranne mycie owoców przed ich obraniem – najlepiej ich sparzanie! Dotyczy to wszystkich cytrusów, ale zwłaszcza mandarynek (które obieramy i jemy rękami).
Cytrusy mogą wywoływać i nasilać zgagę, która jest utrapieniem wielu kobiet ciężarnych, zwłaszcza w II i III trymestrze. Cytrusy, o czym niekiedy się nie pamięta, źle wpływają na szkliwo zębów (które w ciąży i tak jest osłabione).

Nie są to jednak bezwzględne argumenty za tym, że pomarańcze, grapefruity czy mandarynki w ciąży to zły pomysł. Warto tylko pamiętać o zasadach bezpieczeństwa (staranne mycie owoców!) i o tym, że w jedzeniu cytrusów w ciąży przyszła mama powinna zachować umiar. Powinny stanowić dodatek do diety, a nie jej podstawę.

 

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • Kama91 | 16-01-2020 10:25:04

    Ja w ciąży unikałam cytrusów, bo mogą uczulać. A wiadomo, lepiej dmuchać na zimne, niż potem się zamartwiać.

Warto zobaczyć

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: dieta w ciąży, ciąża, alergia, alergeny

Polecamy

Dopóki pępek się nie zagoi, staraj się nie moczyć go w czasie kąpieli.

Pępek noworodka. Jak pielęgnować?

Pępek trzeba wietrzyć i suszyć. To ważne, bo wilgoć i ciepło utrudniają schnięcie i odpadnięcie pozostałości po pępowinie, a ułatwiają wyhodowanie bakterii.    

czytaj

Do picia najlepsza jest przegotowana woda.

Dopajanie

Jeśli karmisz dziecko tylko piersią, to przez pierwszych sześć miesięcy nie musisz go ani dokarmiać ani dopajać. Natura tak to wymyśliła, że organizm kobiety produkuje tyle mleka (bogatego we wszystkie składniki odżywcze i przeciwciała chorób przebytych...

czytaj

Przy 28-dniowym cyklu, jeśli do zapłodnienia doszło w 14. dniu cyklu, hormon w moczu pojawi się dopiero po 4 tygodniach od zapłodnienia.

Test ciążowy. Po ilu dniach od spodziewanej miesiączki zrobić test?

Testy domowe z moczu mają około 95 procent skuteczności. Zazwyczaj, gdy są przedwcześnie zrobione, częściej są fałszywie ujemne niż fałszywie dodatnie. Testy te wtedy częściej mówią, że kobieta nie jest w ciąży niż, że jest.

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj