Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Owoce dla ciężarnej. Czy cytrusy w ciąży to dobry pomysł?

Smaczne, pachnące, kolorowe... Ale czy zdrowe?

Pomarańcze, limonki, cytryny, mandarynki, pomelo – zima to raj dla amatorów cytrusów. Owoce cytrusowe zawierają dużo cennych witamin i są pyszne, ale nie znaczy to że można się nimi zajadać bez żadnych ograniczeń. O ograniczeniach powinny pamiętać zwłaszcza kobiety w ciąży.

Owoce cytrusowe zawierają dużo cennych witamin i są pyszne, ale nie znaczy to że można się nimi zajadać bez żadnych ograniczeń.

Fot. Fotolia

Owoce cytrusowe zawierają dużo cennych witamin i są pyszne, ale nie znaczy to że można się nimi zajadać bez żadnych ograniczeń.

Przeciwwskazaniem do spożywania dużej ilości owoców (w tym cytrusowych) jest oczywiście cukrzyca (również zagrożenie cukrzycą). Ale są i inne powody, dla których kobiety w ciąży powinny rozsądnie podchodzić do ilości spożywanych owoców cytrusowych.

Za co lubimy i cenimy cytrusy? Mają znakomite walory smakowe i piękny zapach. Są bogate w witaminy i przeciwutleniacze. Cytrusy (zwłaszcza cytryny) są uważane za dobre źródło witaminy C, ale w Polsce są dostępne inne owoce i warzywa, które mają tej witaminy znacznie więcej (papryka, czarna porzeczka). Cytrusy to jednak bardzo dobre źródło tej witaminy, która uczestniczy w procesach odpornościowych, uszczelnia komórki, jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed toksynami i mutacjami, działa przeciwzapalnie, opóźnia procesy starzenia.

Witamina C to nie wszystko. Pomarańcze i grejpfruty zawierają witaminy z grupy B, niezbędne do funkcjonowania układu nerwowego. Owoce cytrusowe są też źródłem witaminy A i E oraz flawonoidów - silnych związków antyoksydacyjnych, które przedłużają żywotność komórek i chronią organizm przed chorobami wywołanymi przez utleniacze, np. nowotworami, miażdżycą czy chorobami neurodegeneracyjnymi. Cytrusy obfitują w pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu, cukru we krwi i zapobiegają niektórym nowotworom.

Mandarynki w ciąży? Wśród różnych porad żywieniowych, dotyczących diety ciężarnej, często pojawia się wątek cytrusów. Przede wszystkim w kontekście alergii. Rzeczywiście, cytrusy należą do produktów o silnych właściwościach alergizujących – ale nie ma żadnych dowodów, że spożywanie cytrusów w ciąży zwiększa ryzyko alergii u dziecka. Mogą się oczywiście zdarzyć wyjątki – ale dotyczy to raczej matek, które same mają silną alergię (więc raczej nie są skłonne do spożywania oczywistych alergenów). Inna sytuacja jest w przypadku karmienia piersią – rzeczywiście, przynajmniej w pierwszych kilku miesiącach ciąży karmiąca mama powinna powstrzymać się od jedzenia cytrusów (czy picia soku).

Innym powodem, dla którego do cytrusów w ciąży powinniśmy podchodzić ostrożnie jest fakt, że trafiają one do sklepów (i na nasze stoły) mocno spryskane chemią, która ma chronić je w czasie transportu. To zaś oznacza, że konieczne jest szczególnie staranne mycie owoców przed ich obraniem – najlepiej ich sparzanie! Dotyczy to wszystkich cytrusów, ale zwłaszcza mandarynek (które obieramy i jemy rękami).
Cytrusy mogą wywoływać i nasilać zgagę, która jest utrapieniem wielu kobiet ciężarnych, zwłaszcza w II i III trymestrze. Cytrusy, o czym niekiedy się nie pamięta, źle wpływają na szkliwo zębów (które w ciąży i tak jest osłabione).

Nie są to jednak bezwzględne argumenty za tym, że pomarańcze, grapefruity czy mandarynki w ciąży to zły pomysł. Warto tylko pamiętać o zasadach bezpieczeństwa (staranne mycie owoców!) i o tym, że w jedzeniu cytrusów w ciąży przyszła mama powinna zachować umiar. Powinny stanowić dodatek do diety, a nie jej podstawę.

 

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Warto zobaczyć

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: dieta w ciąży, ciąża, alergia, alergeny

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

To w jaki sposób jemy i zachowujemy się przy stole jest wzorem dla dziecka.

Kiedy dziecko może jeść jak dorosły?

Masz dosyć gotowania osobnych obiadków dla maluszka, mieszania w małym garnuszku, cedzenia, miksowania i zastanawiasz się nad tym, czy maluch nie mógłby już jeść tego, co przygotowujesz dla pozostałych członków rodziny? Zadajesz sobie pytanie, kiedy...

czytaj

Choć każde plamienie i krwawienie  należy skonsultować z lekarzem, można powiedzieć, że bywa ono charakterystyczne dla pewnych okresów ciąży.

Krwawienie i plamienie w ciąży

Krwawienie w ciąży zawsze jest objawem jakiejś patologii, w pierwszym trymestrze grozi poronieniem, a w drugim zagraża ciąży też poronieniem lub porodem przedwczesnym.

czytaj

Niektóre dzieci mają wąskie kanaliki łzowe, które łatwo się zatykają powodując zastój łez.

Ropiejące oczy dziecka po porodzie

Nawet do kilku dni po porodzie powieki noworodka bywają sklejone zbierającą się białawo-żółtawą lub zielonkawą wydzieliną a spojówki oczek są lekko zaczerwienione i nabrzmiałe. W większości przypadków skuteczna jest odpowiednia pielęgnacja, ale nie zawsze!

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj