Niedobór witaminy D to podstawowy czynnik ryzyka rozwoju krzywicy i osteoporozy. Ale witamina D ma znacznie szersze działanie. Lekarze opracowali nowe zalecenia dotyczące przyjmowania tej tzw. słonecznej witaminy, m.in. dla przyszłych mam. Wiele badań dowodzi, że kobiety w wieku rozrodczym mają niedobory tej witaminy. Zaopatrzenie organizmu matki w okresie ciąży i laktacji w witaminę D3 może mieć wpływ na stan zdrowia dziecka zaraz po urodzeniu, a także w późniejszym okresie życia.
Zdaniem specjalistów, którzy opracowali „Rekomendacje dawkowania witaminy D w populacji osób zdrowych oraz w grupach ryzyka deficytów - wytyczne dla Europy Środkowej”, o suplementacji witaminy D powinny pamiętać m.in. kobiety planujące zajście w ciążę oraz ciężarne i matki karmiące.
Kobieta planująca macierzyństwo, kobieta w ciąży oraz matka karmiąca powinny przyjmować dawkę 800–2000 IU/na dobę, zależnie od masy ciała.
Specjaliści podkreślają, że ginekolodzy i położnicy powinni rozważyć zalecenie suplementacji witaminy D u ciężarnych od razu po potwierdzeniu ciąży. Najlepszym rozwiązaniem byłoby indywidualne dobieranie dawkowania witaminy D tak, aby utrzymać poziom 25-OHD >30 ng/ml.
- Przy zalecanych dawkach witaminy D, coraz więcej badań dokumentuje korzystne zmiany kliniczne prowadzące do wzrostu odporności organizmu oraz zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, autoimmunologicznych, nowotworowych i mięśniowo-szkieletowych – mówi dr n.med. Katarzyna Walicka-Serzysko, specjalista chorób dzieci, pulmonolog, z Przychodni Specjalistycznej Prosen. Należy zaznaczyć, że ilość witaminy D3 w preparatach wielowitaminowych dla kobiet w ciąży jest niewystarczająca.
Witamina D. Ważna dla mamy i dziecka
Witamina D zwana potocznie słoneczną witaminą (powstaje w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych) pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in. wpływa na przyswajanie wapnia - składnika kości i zębów, fosforu, wspomaga układy: odpornościowy, nerwowy i mięśniowy (zwiększa masę mięśniową i siłę mięśni).
- Badania ostatnich lat wykazały, że niedobór witaminy D jest coraz częściej postrzegany jako czynnik ryzyka takich chorób jak nowotwory, choroba sercowo-naczyniowa, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby autoimmunologiczne, takie jak stwardnienie rozsiane czy reumatoidalne zapalenie stawów, choroby metaboliczne, infekcje związane z niedoborem odporności oraz niektóre choroby neurologiczne i schorzenia psychiatryczne. Warto zatem zadbać o jej właściwy poziom – mówi dr n.med. Katarzyna Walicka-Serzysko.
Wiele badań dowodzi, że kobiety w wieku rozrodczym mają niedobory witaminy D. Jest to związane z niedostateczną ekspozycją na światło słoneczne oraz zbyt małym spożyciem pokarmów bogatych w tę witaminę. W Polsce, w okresie jesienno-zimowym nie ma optymalnych warunków słonecznych, by witamina mogła powstać w odpowiedniej ilości, dlatego konieczne jest jej przyjmowanie. Wiosną i latem, lekarze także zalecają jej suplementowanie, szczególnie osobom, które nie korzystają ze słońca i mają dietę ubogą w tę witaminę.
Witamina D dla niemowlaka i dziecka
Zaopatrzenie w witaminę D organizmu matki w okresie ciąży i laktacji może mieć wpływ na stan zdrowia dziecka zaraz po urodzeniu, a także w późniejszym okresie życia.
Specjaliści podkreślają, że jej niedobór może skutkować u dziecka rozwojem krzywicy, zmniejszeniem masy kostnej, zwiększonym ryzykiem złamania, a także rozwojem chorób: autoimmunologicznych, układu sercowo-naczyniowego, metabolicznych, nowotworowych. Dlatego niemowlę i małe dziecko musi przyjmować witaminę D jako lek.
Witaminę D3 podaje się maluchom przez pierwsze lata życia przez cały rok, a starszym dzieciom – w okresie od września do kwietnia.
Witamina D. Ze sklepu, targu i apteki
Najbogatsze w witaminę D są tłuste ryby, np. łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz i inne, sporo jej ma tran, wątroba, mleko, żółtko jaj, masło, ser żółty. W Polsce obligatoryjnie margaryny wzbogaca się w witaminy A i D.
- Ze względu na tryb życia, nawyki żywieniowe, jak pokazują badania, większość naszej populacji nie jest w stanie dostarczyć dobowej dawki witaminy D z pożywienia. Stąd konieczność jej suplementacji - dodaje lekarz.
Na rynku istnieją dwie formy witaminy D – naturalna i syntetyczna. Naturalna to witamina D3 (cholekalcyferol), która jest tą samą witaminą D, co powstająca podczas ekspozycji na słońce i naturalnie występuje w organizmach zwierzęcych, a syntetyczna to D2 czasami występująca pod nazwą ergokalcyferol, występuje w organizmach roślinnych, w drożdżach.
W leczeniu i profilaktyce deficytu witaminy D stosuje się głównie cholekalcyferol (witaminę D3), ponieważ jest ona szybciej przetwarzana w organizmie niż witamina D2. Ta druga jest mniej trwała i mniej skuteczna.
Ważne, by suplementację witaminy D3 w ciąży poprzedzić badaniem jej poziomu w surowicy krwi, a dawkę przyjmowanego preparatu dostosować do poziomu niedoboru.
cebulinka | 05-04-2016 14:24:33
janeczka15 | 20-01-2017 12:54:33
pauliska | 08-02-2017 09:22:45
jarzebina | 29-07-2018 18:03:28