Czosnek jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków. Czy to znaczy, że może być stosowany przez kobiety w ciąży w przypadku infekcji – na przykład przeziębień? Tak, choć warto zachować umiar. Dlaczego?
Czosnek ma działanie przeciwzapalne i antywirusowe. Może być stosowany m.in. w leczeniu przeziębienia, infekcji górnych dróg oddechowych, bólu gardła, grypy. Zawiera allicynę, która działa bakteriobójczo (wydziela się w momencie rozgniatania). Dlatego przed spożyciem najlepiej czosnek rozdrobnić lub pokroić.
Jakie są właściwości zdrowotne czosnku? Czosnek działa jak naturalny antybiotyk, pobudza układ odpornościowy, poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu, może obniżać ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza problemy z wypadaniem włosów – to tylko niektóre, najważniejsze z punktu widzenia ciężarnej mamy właściwości czosnku.
Czy można jeść czosnek w ciąży? Nie znaczy to, że czosnek można (nie tylko w ciąży) spożywać bez ograniczeń – nadmierna ilość może m.in. obciążać układ trawienny. Eksperci uważają, że dwa do czterech ząbków czosnku to bezpieczna dawka. Wymiennie można stosować również wyciągi z czosnku – są dostępne w różnych postaciach lub nawet tabletki.
Warto jednak pamiętać o podstawowej zasadzie, obowiązującej w ciąży: przyjmowanie wszystkich leków, również tych naturalnych, trzeba skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę. Dlaczego? Leki wchodzą ze sobą w interakcje. Również leki naturalne.
Czosnek nie jest wyjątkiem i jego przyjmowanie niektórym ciężarnym może bardziej zaszkodzić niż pomóc.
KasiaZeSlaska | 21-12-2018 12:56:00