O tym, które produkty spożywcze mogą zaszkodzić przyszłej mamie i jej dziecku rozmawiamy z dr n. med. Katarzyną Walicką – Serzysko, specjalistą chorób dzieci, pulmonologiem z Przychodni Specjalistycznej Prosen.
A konserwanty? Które są szczególnie groźne dla mamy i dziecka?
Niestety wiele dań gotowych zawiera konserwanty i warto czytać etykiety zanim włożymy jedzenie do koszyka.
Konserwanty, sztuczne barwniki, aromaty znajdziemy m.in. w żywności wysokoprzetworzonej, np. w koncentratach zup, sosów, w konserwach, w głęboko mrożonych wyrobach mięsnych i warzywno-mięsnych. Bezwzględną uwagę trzeba zwrócić na benzoesan sodu, który jest dodawany m.in. do konserw, dżemów, majonezów. Niebezpieczny jest również kwas fosforowy obecny w proszkach do pieczenia i napojach typu cola oraz glutaminian sodu dodawany np. do zupek w proszku. Konserwanty mogą wywołać odczyny alergiczne, biegunki, zaburzenia żołądkowe. Odradzam także ciężarnym kupowanie gotowych słodyczy, np. ciastek, wafelków, ponieważ zawierają dużo cukru i negatywnie wpływających na układ krążenia tłuszczów trans.
Nie jedzmy również fast foodów, które zwykle są przyrządzane ze składników niskiej jakości i zawierają duże ilości soli i konserwantów (sosy, sery, pieczywo), a do tego są bardzo kaloryczne.
Czego nie powinna jeść kobieta w ciąży? Sprawdź, jakie produkty są na liście zakazanych!
- niektóre ryby zawierające rtęć, metale ciężkie i substancje toksyczne
- ryby wędzone i owoce morza, surowe ryby i ostrygi
- niepasteryzowane mleko i jego przetwory
- sery pleśniowe
- surowe i niedopieczone mięso, surowe wędliny
- surowe jajka
- kolorowe, gazowane napoje
- napoje energetyzujące
- słodziki
- produkty light
- żywność wysokoprzetworzona (koncentraty, konserwy, niektóre mrożone produkty, ale też np. niektóre dżemy)
- produkty zawierające konserwanty
- gotowe słodycze (np. paczkowane ciastka)
- fast-food
- ALKOHOL, PAPIEROSY I INNE UŻYWKI
GabaBaba26 | 01-02-2015 15:34:52
wojtaszek | 05-02-2015 22:05:06
malutka22ap | 11-03-2015 13:58:55
Doris85 | 03-04-2015 14:39:42