Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Czego nie powinna jeść kobieta w ciąży?

Dieta ciężarnej. Z daleka od używek

O tym, które produkty spożywcze mogą zaszkodzić przyszłej mamie i jej dziecku rozmawiamy z dr n. med. Katarzyną Walicką – Serzysko, specjalistą chorób dzieci, pulmonologiem z Przychodni Specjalistycznej Prosen.

Wybierając produkty spożywcze w ciąży, warto zwracać szczególną uwagę na ich skład.

Fot. Fotolia.pl

Wybierając produkty spożywcze w ciąży, warto zwracać szczególną uwagę na ich skład.

 

A konserwanty? Które są szczególnie groźne dla mamy i dziecka?

Niestety wiele dań gotowych zawiera konserwanty i warto czytać etykiety zanim włożymy jedzenie do koszyka.

Konserwanty, sztuczne barwniki, aromaty znajdziemy m.in. w żywności wysokoprzetworzonej, np. w koncentratach zup, sosów, w konserwach, w głęboko mrożonych wyrobach mięsnych i warzywno-mięsnych. Bezwzględną uwagę trzeba zwrócić na benzoesan sodu, który jest dodawany m.in. do konserw, dżemów, majonezów. Niebezpieczny jest również kwas fosforowy obecny w proszkach do pieczenia i napojach typu cola oraz glutaminian sodu dodawany np. do zupek w proszku. Konserwanty mogą wywołać odczyny alergiczne, biegunki, zaburzenia żołądkowe. Odradzam także ciężarnym kupowanie gotowych słodyczy, np. ciastek, wafelków, ponieważ zawierają dużo cukru i negatywnie wpływających na układ krążenia tłuszczów trans.

Nie jedzmy również fast foodów, które zwykle są przyrządzane ze składników niskiej jakości i zawierają duże ilości soli i konserwantów (sosy, sery, pieczywo), a do tego są bardzo kaloryczne.

 

Czego nie powinna jeść kobieta w ciąży? Sprawdź, jakie produkty są na liście zakazanych!

- niektóre ryby zawierające rtęć, metale ciężkie i substancje toksyczne

- ryby wędzone i owoce morza, surowe ryby i ostrygi

- niepasteryzowane mleko i jego przetwory

- sery pleśniowe

- surowe i niedopieczone mięso, surowe wędliny

- surowe jajka

- kolorowe, gazowane napoje

- napoje energetyzujące

- słodziki

- produkty light

- żywność wysokoprzetworzona (koncentraty, konserwy, niektóre mrożone produkty, ale też np. niektóre dżemy)

- produkty zawierające konserwanty

- gotowe słodycze (np. paczkowane ciastka)

- fast-food

- ALKOHOL, PAPIEROSY I INNE UŻYWKI

Strona: 1 2 3
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: GabaBaba26, eBobas_PL, catrinka.

Warto zobaczyć

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: dieta w ciąży, dieta, ciąża

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Dzieciom, które mają problemy w nocy z sikaniem, nie należy dawać pić na dwie godziny przed spaniem.

Moczenie nocne u dzieci powyżej 5. roku życia. Przyczyny, leczenie

Pięcioletnie dziecko powinno sygnalizować siusianie i przesypiać noc bez oddawania moczu. Jeśli w tym wieku często zdarza mu się budzić w mokrym łóżku, najlepiej udać się do lekarza, by zdiagnozował problem.

czytaj

W ostatnich latach nastąpił wzrost zachorowań na choroby alergiczne oczu.

Zapalenie spojówek u dziecka

Najczęstszą przyczyną wizyt dzieci u okulisty są zmiany zapalne powierzchni oka, w tym zapalenie spojówek. Dochodzi do niego, gdy do oka wnikną bakterie, wirusy, pył, dym, kurz czy kosmetyki. Choroba może mieć ostry lub łagodny przebieg, dlatego, gdy...

czytaj

Nie należy zbyt namydlać okolic intymnych dziewczynki.

Higiena dziewczynki

Rozróżniając higienę chłopców od higieny dziewczynek, mamy na myśli szczególną dbałość o pielęgnację okolic narządów płciowych, która ze względów oczywistych, na czym innym polega. Wszystkie pozostałe miejsca u niemowląt, pielęgnuje się identycznie bez...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj