Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Czego nie powinna jeść kobieta w ciąży?

Dieta ciężarnej. Z daleka od używek

O tym, które produkty spożywcze mogą zaszkodzić przyszłej mamie i jej dziecku rozmawiamy z dr n. med. Katarzyną Walicką – Serzysko, specjalistą chorób dzieci, pulmonologiem z Przychodni Specjalistycznej Prosen.

Wybierając produkty spożywcze w ciąży, warto zwracać szczególną uwagę na ich skład.

Fot. Fotolia.pl

Wybierając produkty spożywcze w ciąży, warto zwracać szczególną uwagę na ich skład.

 

A konserwanty? Które są szczególnie groźne dla mamy i dziecka?

Niestety wiele dań gotowych zawiera konserwanty i warto czytać etykiety zanim włożymy jedzenie do koszyka.

Konserwanty, sztuczne barwniki, aromaty znajdziemy m.in. w żywności wysokoprzetworzonej, np. w koncentratach zup, sosów, w konserwach, w głęboko mrożonych wyrobach mięsnych i warzywno-mięsnych. Bezwzględną uwagę trzeba zwrócić na benzoesan sodu, który jest dodawany m.in. do konserw, dżemów, majonezów. Niebezpieczny jest również kwas fosforowy obecny w proszkach do pieczenia i napojach typu cola oraz glutaminian sodu dodawany np. do zupek w proszku. Konserwanty mogą wywołać odczyny alergiczne, biegunki, zaburzenia żołądkowe. Odradzam także ciężarnym kupowanie gotowych słodyczy, np. ciastek, wafelków, ponieważ zawierają dużo cukru i negatywnie wpływających na układ krążenia tłuszczów trans.

Nie jedzmy również fast foodów, które zwykle są przyrządzane ze składników niskiej jakości i zawierają duże ilości soli i konserwantów (sosy, sery, pieczywo), a do tego są bardzo kaloryczne.

 

Czego nie powinna jeść kobieta w ciąży? Sprawdź, jakie produkty są na liście zakazanych!

- niektóre ryby zawierające rtęć, metale ciężkie i substancje toksyczne

- ryby wędzone i owoce morza, surowe ryby i ostrygi

- niepasteryzowane mleko i jego przetwory

- sery pleśniowe

- surowe i niedopieczone mięso, surowe wędliny

- surowe jajka

- kolorowe, gazowane napoje

- napoje energetyzujące

- słodziki

- produkty light

- żywność wysokoprzetworzona (koncentraty, konserwy, niektóre mrożone produkty, ale też np. niektóre dżemy)

- produkty zawierające konserwanty

- gotowe słodycze (np. paczkowane ciastka)

- fast-food

- ALKOHOL, PAPIEROSY I INNE UŻYWKI

Strona: 1 2 3
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: GabaBaba26, eBobas_PL, catrinka.

Warto zobaczyć

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: dieta w ciąży, dieta, ciąża

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Najczęstsze niepokojące zmiany w obrębie zewnętrznych narządów płciowych u chłopców to: wnętrostwo, wrodzony brak jednego jądra lub obu jąder, wierzchniactwo, spodziectwo, wodniak jądra lub obydwu jąder.

Chłopięce genitalia. Rozwój, wady anatomiczne

O prawidłowym rozwoju chłopięcych genitaliów a także ich ewentualnych wadach anatomicznych, rozmawiamy z pediatrą, Cezarym Makulskim.  

czytaj

Choć każde plamienie i krwawienie  należy skonsultować z lekarzem, można powiedzieć, że bywa ono charakterystyczne dla pewnych okresów ciąży.

Krwawienie i plamienie w ciąży

Krwawienie w ciąży zawsze jest objawem jakiejś patologii, w pierwszym trymestrze grozi poronieniem, a w drugim zagraża ciąży też poronieniem lub porodem przedwczesnym.

czytaj

Dr n.med. Wojciech Feleszko

Czego oznaką jest trzęsąca się bródka u noworodka i małego niemowlaka?

Ostatnio zauważyłam u 2,5 miesięcznego dziecka, że czasami drży mu broda. Wygląda to tak, jakby było mu zimno. Zdarza się to podczas kąpieli, albo jak się go podnosi. Czy to jest normalny odruch?

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj