O tym, które produkty spożywcze mogą zaszkodzić przyszłej mamie i jej dziecku rozmawiamy z dr n. med. Katarzyną Walicką – Serzysko, specjalistą chorób dzieci, pulmonologiem z Przychodni Specjalistycznej Prosen.
Jest cała lista produktów spożywczych, których lepiej nie jeść będąc w ciąży. Porozmawiajmy teraz o tym, czego nie powinna jeść kobieta w ciąży?
Na liście produktów zakazanych są ryby, zwłaszcza te, które zawierają dużą dawkę rtęci - np. tuńczyk w puszce. Unikać należy również okoni, szczupaków, sandaczy, miętusów, wątróbki z dorsza, węgorza - te ryby także zawierają sporą dawkę metali ciężkich i innych substancji toksycznych, które dla dorosłej osoby są nieszkodliwe, ale u rozwijającego się płodu mogą spowodować duże szkody.
Nie poleca się również ryb wędzonych oraz owoców morza (sushi, ostrygi), ponieważ mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów.
Bezwzględnie należy unikać również niepasteryzowanego mleka i przetworów z niego przygotowanych takich jak np. oscypki, ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną, a także serów pleśniowych.
Latem lepiej unikać też budek z lodami czy goframi z bitą śmietaną.
Przyszła mama musi się powstrzymać również przed zjedzeniem surowych i niedopieczonych mięs takich jak tatar, krwisty befsztyk oraz surowej wędliny, takiej jak szynka parmeńska, ponieważ mogą być przyczyną zakażenia np. toksoplazmozą.
Zakazane są też surowe jajka, ponieważ mogą być zakażone salmonellą.
Odradza się również picie kolorowych napojów gazowanych, które są sztucznie barwione i aromatyzowane, a do tego zawierają bardzo dużo cukru, a niektóre z nich, takie jak cola, zawierają kofeinę, która w nadmiernej ilości może zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży. Do tego napoje gazowane zawierają fosforany, które pogarszają wchłanianie przez organizm wapnia, tak ważnego dla prawidłowego rozwoju płodu.
Nie decydujmy się na inne źródła kofeiny, takie jak napoje energetyzujące.
Przyszłe mamy, które piją słodzoną herbatę, lepiej, żeby słodziły ją cukrem niż słodzikami. W ich skład wchodzą sztuczne substancje słodzące takie jak aspartam, które nie są dokładnie zbadane pod kątem szkodliwości dla płodu.
Uważać trzeba także na produkty "bez cukru" i żywność typu light. Często zawierają one sztuczne substancje słodzące, które przyniosą więcej szkód niż zwykły cukier.
GabaBaba26 | 01-02-2015 15:34:52
wojtaszek | 05-02-2015 22:05:06
malutka22ap | 11-03-2015 13:58:55
Doris85 | 03-04-2015 14:39:42