Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Czego nie powinna jeść kobieta w ciąży?

Dieta ciężarnej. Z daleka od używek

O tym, które produkty spożywcze mogą zaszkodzić przyszłej mamie i jej dziecku rozmawiamy z dr n. med. Katarzyną Walicką – Serzysko, specjalistą chorób dzieci, pulmonologiem z Przychodni Specjalistycznej Prosen.

Wybierając produkty spożywcze w ciąży, warto zwracać szczególną uwagę na ich skład.

Fot. Fotolia.pl

Wybierając produkty spożywcze w ciąży, warto zwracać szczególną uwagę na ich skład.

 

Jest cała lista produktów spożywczych, których lepiej nie jeść będąc w ciąży. Porozmawiajmy teraz o tym, czego nie powinna jeść kobieta w ciąży?

Na liście produktów zakazanych są ryby, zwłaszcza te, które zawierają dużą dawkę rtęci - np. tuńczyk w puszce. Unikać należy również okoni, szczupaków, sandaczy, miętusów, wątróbki z dorsza, węgorza - te ryby także zawierają sporą dawkę metali ciężkich i innych substancji toksycznych, które dla dorosłej osoby są nieszkodliwe, ale u rozwijającego się płodu mogą spowodować duże szkody.

Nie poleca się również ryb wędzonych oraz owoców morza (sushi, ostrygi), ponieważ mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów.

Bezwzględnie należy unikać również niepasteryzowanego mleka i przetworów z niego przygotowanych takich jak np. oscypki, ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną, a także serów pleśniowych.

Latem lepiej unikać też budek z lodami czy goframi z bitą śmietaną.

Przyszła mama musi się powstrzymać również przed zjedzeniem surowych i niedopieczonych mięs takich jak tatar, krwisty befsztyk oraz surowej wędliny, takiej jak szynka parmeńska, ponieważ mogą być przyczyną zakażenia np. toksoplazmozą.

Zakazane są też surowe jajka, ponieważ mogą być zakażone salmonellą.

Odradza się również picie kolorowych napojów gazowanych, które są sztucznie barwione i aromatyzowane, a do tego zawierają bardzo dużo cukru, a niektóre z nich, takie jak cola, zawierają kofeinę, która w nadmiernej ilości może zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży. Do tego napoje gazowane zawierają fosforany, które pogarszają wchłanianie przez organizm wapnia, tak ważnego dla prawidłowego rozwoju płodu.
Nie decydujmy się na inne źródła kofeiny, takie jak napoje energetyzujące.

Przyszłe mamy, które piją słodzoną herbatę, lepiej, żeby słodziły ją cukrem niż słodzikami. W ich skład wchodzą sztuczne substancje słodzące takie jak aspartam, które nie są dokładnie zbadane pod kątem szkodliwości dla płodu.

Uważać trzeba także na produkty "bez cukru" i żywność typu light. Często zawierają one sztuczne substancje słodzące, które przyniosą więcej szkód niż zwykły cukier.

 

Strona: 1 2 3
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: GabaBaba26, eBobas_PL, catrinka.

Warto zobaczyć

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: dieta w ciąży, dieta, ciąża

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Nierzadko rodzice zatrzymują dziecko w swojej sypialni, bo to oni tego potrzebują.

Nauka samodzielnego spania. Ważny etap w rozwoju dziecka

O tym, dlaczego dziecko powinno spać w swoim łóżeczku, rozmawiamy z dr Radosławem Kaczanem, psychologiem rozwojowym.

czytaj

Aktualnie obowiązują dwa oznaczenia noworodka  plastikowe opaski na rączkę i na nóżkę dziecka. Matka otrzymuje identyfikator.

Czy w szpitalu mogą zamienić nam dziecko

Choć położne zapewniają, że dziś są takie oznakowania dzieci i matek w szpitalu, że nikt ze szpitala nie wyjdzie z nie swoim dzieckiem, lepiej się maleństwu od początku dobrze przyglądnąć. Tak na wszelki wypadek.

czytaj

Dr n.med. Wojciech Feleszko

Czego oznaką jest trzęsąca się bródka u noworodka i małego niemowlaka?

Ostatnio zauważyłam u 2,5 miesięcznego dziecka, że czasami drży mu broda. Wygląda to tak, jakby było mu zimno. Zdarza się to podczas kąpieli, albo jak się go podnosi. Czy to jest normalny odruch?

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj