Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Rozmowa z prof. dr. hab. med. Romualdem Dębskim, ginekologiem położnikiem

Wszystko, co chciałabyś wiedzieć o ciąży

W jakim wieku robi się badania prenatalne? Czy nadmiar kwasu foliowego może zaszkodzić dziecku? Czy lot samolotem w pierwszym trymestrze zagraża ciąży? Na tematy związane ze zdrowiem kobiety, staraniami o dziecko i ciążą rozmawialiśmy na czacie z naszym ekspertem, prof. dr. hab. med. Romualdem Dębskim, ordynatorem oddziału klinicznego Położnictwa i Ginekologii w Szpitalu Klinicznym im. prof. W. Orłowskiego w Warszawie.

Prof. dr. hab. med. Romuald Dębski, Ordynator oddziału klinicznego Położnictwa i Ginekologii w Szpitalu Klinicznym im. prof. W. Orłowskiego w Warszawie

Fot. Monika Bajkowska

Prof. dr. hab. med. Romuald Dębski, Ordynator oddziału klinicznego Położnictwa i Ginekologii w Szpitalu Klinicznym im. prof. W. Orłowskiego w Warszawie

 

MAMA: Pytanie od użytkowniczki kgorzel. 29 września 2009 r. przeszłam operację Strassmana (miałam macicę dwurożną). Po jakim czasie mogę zacząć starania o dziecko? Jakie badania powinnam zrobić przed zajściem w ciążę? Mam 28lat.

RD: Czas pomiędzy operacją w obrębie trzonu macicy a możliwością bezpiecznego zajścia w ciążę tak naprawdę nie został dokładnie określony. Kiedyś mówiono, że w ciążę wolno zachodzić dopiero 2 lata po operacji. Wydaje się jednak, że ten okres można skrócić przynajmniej o połowę. Natomiast niewątpliwie stan po operacji Strassmana jest wskazaniem do ukończenia ciąży cięciem cesarskim.
Przebycie operacji Strassmana nie stanowi wskazania do wykonywania jakichś szczególnych badań przed ciążą, na pewno warto ocenić kształt jamy macicy badaniem USG, ocenić obecność przeciwciał przeciwróżyczkowych, stężenie cukru na czczo.



toja51: Czy 42- letnia młoda mama powinna już zacząć terapię hormonalną, żeby uniknąć ryzyka zachorowania na raka? Czytałam, że w Polsce lekarze zbyt późno proponują tę terapię kobietom, stąd duży odsetek zachorowań.

RD: Terapia hormonalna jest uzasadniona wtedy, gdy występują objawy wynikające z niedoboru hormonów. Sam wiek nie jest wskazaniem do jej wdrożenia. Stosowanie terapii hormonalnej wiąże się z niewielkim wzrostem ryzyka rozwoju raka piersi, a zmniejszeniem ryzyka raka jelita grubego. Wzrost częstości zapadalności na chorobę nowotworową ma chyba niewielki związek z czasem rozpoczęcia stosowania terapii hormonalnej. Większe znaczenie może mieć stosowanie antykoncepcji hormonalnej, która nie mając wyraźnego wpływu na zwiększenie częstości występowania raka piersi, wyraźnie obniża ryzyko zachorowania na raka jelita i raka trzonu macicy.

 

mamuryca: W pierwszej ciąży (3 lata temu) stwierdzono u mnie mięśniaki. Dwa zostały usunięte podczas cesarki, ale lekarz zostawił mniejsze, powiedział że się nie nadają do usunięcia. Planuję drugie dziecko - czy powinnam poddać się jakiemuś zabiegowi? Moja pani doktor mówi, że w tej chwili operacja nie jest potrzebna.

RD: Uzasadnieniem do usunięcia mięśniaków przed planowaną ciążą jest albo duża ich wielkość, średnica przekraczająca 6-7 cm, albo fakt wyraźnego modelowania jamy macicy. W innych sytuacjach usuwanie mięśniaków przed planowaną ciążą nie ma większego uzasadnienia.

 

Strona: 1 2 3 4 5 6
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • kaska88 | 20-01-2011 17:39:48

    Witam! Mam pare pytan i potrzebuje odpowiedzi Staram sie z mezem o dzidziusia juz od 5 mies i nic z tego nie wychodzi w sierpniu 2010 miałam wyłyzeczkowanie szyjki macicy z powodu poronienia w 10 tyg czy przez to wyłyzeczkowanie moge miec trudnosci z zajsciem w ciaze a pozaty zastanawiam sie czy to jest normalne ze po stosunku z mezem wypływa ze mnie sperma czy moze to tez mi to utrudnia zajs...
  • kaska88 | 20-01-2011 17:42:20

    Witaj angelika2 mysle ze powinnas zmienic lekarza
  • Weronikal | 07-04-2011 12:05:52

    Hej dziewczyny mam pytanie? 18j lutego 2011 miałam ostatnią miesiaczke ktora trwała 7 dni i od tamtego czasu miesiączka się nie pojawila,jedyne objawy jakie sie pojawily to nabrzmiale piersi które nie bola oraz bialy sluz o gęstej konstytencji i od czasu do czasu odczuwam lekkie mdloscia i sennosc, i od czasu do czasu czuje lekkie skurcze w okolicy podbrzusza.Dziś zrobiłam test ciązowy i wyszed...
  • goska3012 | 06-07-2011 18:32:38

    Witam! Mam pytanie dotyczące współżycia po porodzie. Jakie są konsekwencje jeżeli współżyje się wcześniej niż po 6 tygodniach? Czy konieczne jest wstrzymanie się do pojawienia się pierwszej miesiączki?

Warto zobaczyć

Poczytaj również

Polecamy

Trzeba obserwować dziecko bawiące się w wodzie - szybka reakcja po ewentualnym podtopieniu minimalizuje ryzyko wtórnego utonięcia

Wtórne utonięcie. Szczególnie narażone są małe dzieci

U dziecka, które uległo podtopieniu bądź zachłyśnięciu wodą lub innym płynem np. w trakcie picia, może dojść do tzw. wtórnego utonięcia. Może to się stać np. w nocy w jego łóżku. Szacuje się, że objawy wtórnego utopienia mogą wystąpić u 10-15 proc. osób, u...

czytaj

W pierwszym trymestrze ciąży aż 90 procent kobiet odczuwa bóle brzucha.

Różne bóle brzucha w ciąży

Nie każdy ból brzucha w ciąży musi świadczyć, że dzieje się coś złego. Ale żadnego nie wolno lekceważyć. Każdy rodzaj bólu powinien być skonsultowany z lekarzem, bo nigdy nie wiadomo, co jest jego przyczyną.

czytaj

Przy 28-dniowym cyklu, jeśli do zapłodnienia doszło w 14. dniu cyklu, hormon w moczu pojawi się dopiero po 4 tygodniach od zapłodnienia.

Test ciążowy. Po ilu dniach od spodziewanej miesiączki zrobić test?

Testy domowe z moczu mają około 95 procent skuteczności. Zazwyczaj, gdy są przedwcześnie zrobione, częściej są fałszywie ujemne niż fałszywie dodatnie. Testy te wtedy częściej mówią, że kobieta nie jest w ciąży niż, że jest.

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj