Produkty zbożowe, takie jak zboża, ziarna, nasiona i pestki powinny być głównym źródłem energii dla kobiet w ciąży.
Jesteś w ciąży? Jedz 4-6 pełnowartościowych posiłków dziennie.
W każdym powinno być białko zwierzęce i roślinne, węglowodany złożone i proste (zboża, ziarna, owoce, miód), naturalne witaminy w postaci warzyw i owoców oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (ryby, ziarna, oliwa z oliwek).
W jadłospisie kobiety w ciąży powinny być produkty mleczne (mleko, maślanka, kefir, jogurty naturalne). Należy unikać konserwantów i dodatków smakowych w produktach mlecznych. Zamiast tego dodawać naturalne, mrożone lub suszone owoce albo miód pszczeli.
2-3 razy w tygodniu kobieta w ciąży powinna jeść chude mięso, w pozostałe dni tłuste, morskie ryby. Polecany jest śledź, makrela, łosoś, szprotki, sardynki, halibut.
Jedz dziennie 5-6 porcji warzyw i owoców do każdego posiłku. To niezbędna porcja witamin i minerałów dla mamy i dziecka.
Pij dużo wody mineralnej, najlepiej między posiłkami (od 1,5 –3 litrów dziennie).
Kobieta w ciąży powinna całkowicie wyeliminować z codziennego jadłospisu bezwartościowe, konserwowane, wielokrotnie przetwarzane tłuste produkty.
Unikaj jedzenia złych, trans kwasów tłuszczowych, konserwantów, barwników, cukru rafinowanego w szczególności występujących w fast -foodach, słodyczach i napojach gazowanych.
Ogranicz jedzenie ciast, ciasteczek, czekolad i słodyczy. Zamień je na suszone i świeże owoce, miód, orzechy, pestki i ziarna.
Ogranicz solenie. Zastąp ją naturalnymi ziołami i przyprawami. Ogranicz ostre przyprawy.
Wyeliminuj napoje gazowane, soki owocowe konserwowane chemicznie, napoje energetyczne.
* konsultacja - Anna Lewitt dietetyk i trener żywienia oraz właścicielka Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki Ego w Warszawie
mikaa997 | 09-02-2015 17:28:44
Doris85 | 04-04-2015 11:00:28
Adelajda04 | 17-08-2016 15:17:31
pauliska | 08-02-2017 09:28:54