Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Grillujemy z dziećmi

Dania najprostsze i lekkie

Dzieci uwielbiają potrawy z grilla. Kaszanką, przerośniętym karczkiem, golonką w piwie czy tłustym boczkiem lepiej ich jednak nie raczyć. Jak więc urządzić dzieciom wspaniałą zabawę połączoną z ucztą w ogrodzie?

Przed podaniem dzieciom, dla bezpieczeństwa, należy mięso zrzucić z ostrych patyczków

Fot. Jerzy Kłeczek

Przed podaniem dzieciom, dla bezpieczeństwa, należy mięso zrzucić z ostrych patyczków

Maluchy lubią uczestniczyć w domowych przyjęciach, czują się wtedy doroślejsze i doceniane. Letnie imprezy w przydomowych ogródkach nie krępują ich stołowo-domową etykietą, mogą biegać i bawić się z rówieśnikami. Kilka prostych zabiegów kulinarnych sprawi, że przyjęcie dorosłych w ogrodzie, zamieni się w kinderparty. Jednak dzieci poniżej pierwszego roku życia w ogóle nie powinny jeść grillowanych potraw. Nawet dla tych nieco starszych przysmaki z żaru to bardziej odmiana, ciekawostka kulinarna, niż główne danie.
- Do trzeciego roku życia żołądek dziecka się rozwija i do tego czasu powinno jeść rzeczy lekkostrawne i raczej gotowane niż smażone – przestrzega Barbara Bugaj, dietetyczka z firmy „Natura i medycyna“ w Krakowie. – Nawet tylko do spróbowania nie wszystko dla dziecka się nadaje – przestrzega.

 

Kiełbaska bez skóry

Ale już trzyletniemu malcowi śmiało można podać niewielką kiełbaskę z rusztu – najlepiej białą, bo wędliny wcześniej wędzone poddane na ruszcie kolejnej obróbce termicznej są twardsze i bardziej suche. Lekarze i dietetycy zalecają, by dzieciom obierać je ze skóry. Trzeba też bardzo uważać, by kiełbaski dla dzieci tylko przyrumienić, a nie spalić.
- Spalone potrawy są szkodliwe nawet dla dorosłych – przestrzega Barbara Bugaj.
Do tego trzeba podać jakąś sałatkę albo przynajmniej skrojone pomidory (lub ogórki – mogą być kiszone) i odrobinę majonezu, keczupu lub najzdrowszego, bo zrobionego samodzielnie dipu – pomidorowego lub czosnkowego.

 

Polędwiczki z kurczaka

Zdrowsze dla dzieci od kiełbaski będą delikatne polędwiczki z piersi kurczaka. Wykrawamy je, dokładnie myjemy a następnie wrzucamy do marynaty, np: 1 łyżka miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka soku z cytryny plus zioła w proszku w konfiguracji, którą lubimy. Tak delikatne mięso można wrzucić na ruszt już po pół godzinie bejcowania.
Uwaga! Polędwiczki grillują się błyskawicznie – przy mocnym żarze czasami wystarczy trzymać na po minucie z każdej strony!

 

Strona: 1 2
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Poczytaj również

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Każde znamię, jakie pojawia się na ciele dziecka powinien zobaczyć lekarz specjalista.

Znamiona pod lupą

Znamiona to te miejsca na ciele, w których skóra ma inny kolor, najczęściej ciemniejszy. Większość z nich jest wrodzona, tzn. pojawiają się w dniu narodzin albo w ciągu kilku pierwszych miesięcy lub lat. Na szczęście na ogół są obojętne dla zdrowia....

czytaj

Nierzadko rodzice zatrzymują dziecko w swojej sypialni, bo to oni tego potrzebują.

Nauka samodzielnego spania. Ważny etap w rozwoju dziecka

O tym, dlaczego dziecko powinno spać w swoim łóżeczku, rozmawiamy z dr Radosławem Kaczanem, psychologiem rozwojowym.

czytaj

W ostatnich latach nastąpił wzrost zachorowań na choroby alergiczne oczu.

Zapalenie spojówek u dziecka

Najczęstszą przyczyną wizyt dzieci u okulisty są zmiany zapalne powierzchni oka, w tym zapalenie spojówek. Dochodzi do niego, gdy do oka wnikną bakterie, wirusy, pył, dym, kurz czy kosmetyki. Choroba może mieć ostry lub łagodny przebieg, dlatego, gdy...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj