Dzieci uwielbiają potrawy z grilla. Kaszanką, przerośniętym karczkiem, golonką w piwie czy tłustym boczkiem lepiej ich jednak nie raczyć. Jak więc urządzić dzieciom wspaniałą zabawę połączoną z ucztą w ogrodzie?
Maluchy lubią uczestniczyć w domowych przyjęciach, czują się wtedy doroślejsze i doceniane. Letnie imprezy w przydomowych ogródkach nie krępują ich stołowo-domową etykietą, mogą biegać i bawić się z rówieśnikami. Kilka prostych zabiegów kulinarnych sprawi, że przyjęcie dorosłych w ogrodzie, zamieni się w kinderparty. Jednak dzieci poniżej pierwszego roku życia w ogóle nie powinny jeść grillowanych potraw. Nawet dla tych nieco starszych przysmaki z żaru to bardziej odmiana, ciekawostka kulinarna, niż główne danie.
- Do trzeciego roku życia żołądek dziecka się rozwija i do tego czasu powinno jeść rzeczy lekkostrawne i raczej gotowane niż smażone – przestrzega Barbara Bugaj, dietetyczka z firmy „Natura i medycyna“ w Krakowie. – Nawet tylko do spróbowania nie wszystko dla dziecka się nadaje – przestrzega.
Kiełbaska bez skóry
Ale już trzyletniemu malcowi śmiało można podać niewielką kiełbaskę z rusztu – najlepiej białą, bo wędliny wcześniej wędzone poddane na ruszcie kolejnej obróbce termicznej są twardsze i bardziej suche. Lekarze i dietetycy zalecają, by dzieciom obierać je ze skóry. Trzeba też bardzo uważać, by kiełbaski dla dzieci tylko przyrumienić, a nie spalić.
- Spalone potrawy są szkodliwe nawet dla dorosłych – przestrzega Barbara Bugaj.
Do tego trzeba podać jakąś sałatkę albo przynajmniej skrojone pomidory (lub ogórki – mogą być kiszone) i odrobinę majonezu, keczupu lub najzdrowszego, bo zrobionego samodzielnie dipu – pomidorowego lub czosnkowego.
Polędwiczki z kurczaka
Zdrowsze dla dzieci od kiełbaski będą delikatne polędwiczki z piersi kurczaka. Wykrawamy je, dokładnie myjemy a następnie wrzucamy do marynaty, np: 1 łyżka miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka soku z cytryny plus zioła w proszku w konfiguracji, którą lubimy. Tak delikatne mięso można wrzucić na ruszt już po pół godzinie bejcowania.
Uwaga! Polędwiczki grillują się błyskawicznie – przy mocnym żarze czasami wystarczy trzymać na po minucie z każdej strony!