Większość dzieci moich znajomych jest na coś uczulona. Gdy urodziłam synka, bałam się że i jego dotknie alergia. Nie wiem, czy pomogła mu stosowana dieta, czy dobre geny. Wiem, że zrobiłam wszystko, by uchronić moje dziecko przed alergią.
***
Przepisy autorki dla dziecka powyżej roku
Kiszona kapusta
Składniki:
główka kapusty
2-3 marchewki
2 łyżki soli, łyżka kminku
Pokrój cienko kapustę, na grubej tarce zetrzyj marchewkę, dodaj sól, możesz też łyżeczkę sparzonego kminku. Wymieszaj, ubij w kamionkowym lub emaliowanym garnku. Zalej gorącą wodą i przykryj talerzykiem. Po 3-5 dniach kapusta jest gotowa.
Twarożek
Składniki:
litr 2 proc. „Zimnego mleka” (sprzedawane w szklanej butelce)
3-4 łyżki kefiru
Mleko przelej do kamionki i dodaj do niego kefir. Zakryj ściereczką i odstaw. Po dwóch, trzech dniach zagotuj pół szklanki świeżego mleka i jeszcze gorące dodaj do zsiadłego, ciągle mieszając. Możesz również naczynie z siadłym mlekiem wstawić do garnka z wodą i powoli podgrzewać, do momentu aż woda będzie mocno ciepła, ale nie wrząca. Mieszaj od czasu do czasu, aż serwatka zacznie się oddzielać. Po kilku minutach przelej zawartość przez płócienną ściereczkę lub bawełnianą pieluchę, zawiąż i powieś na noc, żeby twarożek dobrze się odsączył. Rano przełóż na talerzyk. Do twarożku możesz dodawać szczypiorek, ząbek czosnku, cebulkę, zioła albo konfitury czy miód. Zależy, co lubi twoje dziecko.
Kluseczki z serem
Składniki:
pół szklanki płatków owsianych
6 łyżek tworożku własnej roboty
żółtko, mąka szymanowska
Płatki owsiane zmieszaj z twarożkiem i żółtkiem. Uformuj kluseczki, podobnie jak kopytka, tyle że mniejsze, obtocz je w mące i wrzuć na wrzątek. Gotuj około 5 minut i możesz podawać.
Jajecznica na parze
Składniki:
1-2 jajka
2 łyżeczki masła
mleko
Jajka umyj i sparz wrzątkiem (wystarczy minuta). Zagotuj wodę w garnku i umieść na nim miseczkę (najlepiej metalową) z dwoma łyżeczkami masła. Cały czas trzymając na wolnym ogniu wodę, do miseczki wbij jajka. Możesz dodać łyżkę mleka. Jajka mieszaj aż do ścięcia. Dla smaku możesz posypać szczypiorkiem.
Rybne kotleciki
Składniki:
50 dag filetów z mintaja lub morszczuka pokrojonych na kawałki
jajko
czerwona cebula
bułka tarta
2 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki, koperek
kolendra, pieprz
wywar z warzyw
Filety zmiel w maszynce. Wymieszaj je z jajkiem, posiekaną cebulą, posiekaną zieleniną, oliwą i przyprawami. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą (najlepiej zrobioną przez siebie ). Uformuj małe kotleciki, każdy obtocz w bułce tartej). Wrzuć je na wrzący wywar z warzyw i ugotuj.
Żurawinowy kisiel
Składniki:
szklanka mrożonych żurawin
łyżka mąki
woda, cukier do smaku
Żurawinę zalej dwoma, trzema szklankami wody i ugotuj. Po przestygnięciu zmiksuj i przetrzyj przez sito. W dwóch łyżkach letniej wody rozpuść łyżkę mąki i wlej do przecieru z żurawin. Możesz dodać cukru do smaku. Wymieszaj i zagotuj. Kisiel gotowy.
martynka002 | 07-02-2015 22:55:15
Modzelka8 | 14-02-2015 17:10:52
joani | 14-02-2015 23:05:29
mikaa997 | 02-03-2015 10:58:12