Dziewięć miesięcy ciąży wcale nie musi wiązać się z zamknięciem w czterech ścianach. Kobiety spodziewające się dziecka powinny uważać na to, co jedzą, ale wyjścia do restauracji wcale nie są niewskazane. Trzeba jedynie dobrze wybrać lokal oraz unikać potraw i produktów zabronionych w tym okresie.
Restauracyjne dania – które mogą być szkodliwe?
Dieta przyszłej mamy wiąże się w kilkoma restrykcjami, o których warto pamiętać szczególnie podczas wyboru restauracji. Przed zamówieniem dania nie zaszkodzi zapytać kelnera lub szefa kuchni o dokładny skład lub sposób przyrządzenia potrawy, ewentualnie poprosić o pominięcie niezdrowych składników. Na pewno złym pomysłem jest stołowanie się w lokalach serwujących kuchnię japońską, przede wszystkim sushi – jedzenie skorupiaków oraz surowych ryb nie jest wskazane. Kobiety ciężarne muszą też zrezygnować z surowych jajek, tataru, krwistych steków. Na liście produktów zakazanych znajdują się również sery robione na bazie niepasteryzowanego mleka, w tym brie, feta, camembert. Restrykcje te wynikają z zagrożenia groźnymi bakteriami, na przykład Listerią monocytogenes lub Toxoplasmą gondii. W czasie ciąży układ odpornościowy kobiety jest osłabiony i może dojść do groźnej infekcji. Lepiej więc wybierać ryby i mięso gotowane lub grillowane, a także sprawdzić wcześniej czy w podawanych sałatkach lub sosach nie ma dodatku zakazanych serów.
Czego jeszcze unikać w restauracjach na czas ciąży? Lepiej zrezygnować z dań ciężkostrawnych, smażonych, ostro przyprawionych, które mogą powodować kłopoty ze strony układu pokarmowego. Zbyt dużo soli również może zaszkodzić, gdyż kobiety ciężarne często skarżą się na obrzęki, a sól zatrzymuje wodę w organizmie i pogarsza dolegliwości. Frytki oraz inne dania typu fast food są nie tylko niezdrowe, ale też bogate w sól, dlatego dobrze jest unikać serwujących je lokali. Lepiej też wyrzec się nadmiaru słodkości - po pierwsze mogą zaszkodzić, a ponadto przyczyniają się do nadmiernego wzrostu wagi.
Ważne są także napoje, po które sięga przyszła mama. Mocna kawa, kolorowe napoje gazowane i przede wszystkim alkohol są w trakcie ciąży zakazane. Lepiej wybrać restaurację podającą dobrą herbatę czy świeżo wyciskane soki.
Bezpieczeństwo to podstawa
Zawsze dobrym pomysłem jest zachowanie umiaru i ostrożności. Należy chodzić do restauracji sprawdzonych lub zarekomendowanych przez zaufaną osobę, unikać lokali niepewnych, nieestetycznych, w których personel nie jest pomocny przy wyborze dania i odpowiadaniu na wątpliwości.
Oprócz kilku produktów z zakazanej listy kobieta w ciąży (jeśli nie cierpi na dodatkowe dolegliwości), może sięgać po różne dania i cieszyć się ulubionymi smakami. W trosce o prawidłowy rozwój dziecka warto, aby wybierała pokarmy zdrowe, mało przetworzone, sięgała po owoce, warzywa, chude mięso.
Podczas wyboru restauracji ważne jest nie tylko menu, ale też klimat. Powinien być spokojny i relaksujący, aby przyszła mama mogła bez pośpiechu i w miłej atmosferze zjeść zdrowy posiłek.
Pyszne jedzenie w domowej atmosferze
Wielbicielki restauracyjnego jedzenia zawsze mogą się cieszyć ulubionymi potrawami w swojskim otoczeniu. Wszystko to umożliwia zamawianie posiłków z dostawą do domu. Jedzenie na wynos to już nie tylko hamburger, kebab i pizza. Dzięki portalom takim jak Pyszne.pl można zamówić online również zdrowe i bezpieczne jedzenie z szybką dostawą do domu. Wybór dań na portalach tego typu jest ogromny i daje możliwość skomponowania menu na miarę własnych potrzeb i upodobań kulinarnych. Bez pośpiechu, bez stresu i męczących poszukiwań.