O osteoporozie mówi się w kontekście ludzi starszych, tymczasem to młodzi mogą stosować profilaktykę, to rodzice mogą sprawić, że ich dzieci w życiu dorosłym nie będą narażone na tę chorobę cywilizacyjną. Dieta bogata w wapń i witaminy oraz regularna aktywność fizyczna od wczesnych lat, to gwarancja mocnych kości!
Dania bogate w wapń polecane przez dietetyczkę z Centrum Naturhouse:
Śniadanie mistrzów
300 g białego sera niskotłuszczowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżka miodu
grzanki
opcjonalnie 2-3 krople tabasco
Serek z jogurtem wymieszać na gładką masę. Dodać siemię, krople tabasco i dokładnie wymieszać. Pastę nakładać na grzanki.
Łosoś z pieczarkami
0,5 kg łososia
30 dag pieczarek
5–6 filecików z sardeli
2 szalotki
cytryna
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
Filety z łososia myjemy, osuszamy, oprószamy solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Pieczarki myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Szalotki obieramy, opłukujemy kroimy w cienkie piórka. Fileciki z sardeli przecieramy przez sito i rozcieramy na jednolitą pastę.
Filety z łososia układamy w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formie. Na wierzch filetów kładziemy pastę sardelową i dekorujemy rozdrobnionymi szalotkami oraz pieczarkami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 30 minut, często polewając wytworzonym sosem.
Pudding wiśniowo-twarogowy
300 g twarogowego serka śmietankowego
1 szkl. słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżeczka esencji waniliowej
porcja zmiksowanych wiśni lub niskosłodzone konfitury wiśniowe
sok z połówki cytryny
kilka biszkoptów
Serek ubijamy mikserem na puszystą masę. Dolewamy mleko i dalej ubijamy. Dodajemy wanilię i sok z cytryny. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem, w miseczkach układamy biszkopty, polewamy je konfiturą, a na wierzch wykładamy krem.