Według dotychczasowych norm, dieta kobiety w ciąży powinna zawierać dziennie 1200 mg wapnia. Ostatnie badania Instytutu Żywności i Żywienia pokazały, że pokrywa to jedynie 65 proc. zapotrzebowania dziennego ciężarnej na wapń.
Dla kobiety w ciąży wapń ważny jest dla właściwego rozwoju kości dziecka, a także jest jednym z elementów chroniącym przed nadciśnieniem ciążowym i przedwczesnym porodem. Odpowiednia podaż wapnia w diecie ciężarnej jest też istotna dla jej kości i zębów. Jeżeli ciężarna w diecie nie dostarczy odpowiedniej ilości wapnia, rozwijający się płód zabierze dla siebie potrzebny wapń z jej organizmu. W ostatnich 2-3 miesiącach ciąży dziecko przyswaja 200 do 300 mg wapnia dziennie.
Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory. Trzeba wiedzieć, że tylko odpowiednie spożycie mleka zapewnia człowiekowi optymalne przyswajanie wapnia (1 szklanka mleka dostarcza 300 mg wapnia). Chodzi o mleko nietłuste, bo tłuste zawiera niepotrzebne kalorie i zwiększa ryzyko miażdżycy. Dobrym źródłem wapnia jest ciemne pieczywo i warzywa liściaste, ale z nich wapń przyswaja się trudniej ze względu na zawarte tam fityniany. Połowa potrzebnego wapnia powinna pochodzić z mleka i serów. Kobieta w ciąży nie powinna jednak jeść serów pleśniowych, bo zawierają bakterię listeria monocytogenes, które mogą wywołać chorobę groźną dla płodu.
Zawartość wapnia w mg/100 g produktu (wg H. Kunachowicz, Instytut Żywności i Żywienia): mleko – 118, jogurt naturalny – 170, kefir – 103, twaróg – 94, ser żółty – 740, ser feta – 500.