Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Kiedy dziecko może jeść jak dorosły?

Precz z papkami

Masz dosyć gotowania osobnych obiadków dla maluszka, mieszania w małym garnuszku, cedzenia, miksowania i zastanawiasz się nad tym, czy maluch nie mógłby już jeść tego, co przygotowujesz dla pozostałych członków rodziny? Zadajesz sobie pytanie, kiedy dziecko może zacząć jeść jak dorosły? Jeśli rozważasz taką decyzję, to dziecko ma już zapewne grubo ponad pół roku.

To w jaki sposób jemy i zachowujemy się przy stole jest wzorem dla dziecka.

fot. iStockphoto

To w jaki sposób jemy i zachowujemy się przy stole jest wzorem dla dziecka.

Rzeczywiście jest to wiek, kiedy niektóre posiłki, przede wszystkim zupy (niektóre), mógłoby już jeść ze wspólnego garnka. Na początek radzę spróbować z zupą jarzynową lub lekkim krupniczkiem.

 

Kiedy dziecko może jeść zupę gotowaną dla rodziny?

Trzeba pamiętać, że jeśli chcesz nakarmić malucha rodzinną zupą, musi być ona przygotowana nieco inaczej niż dotąd. Wywar mięsny – tak, o ile dziecko nie jest skłonne do alergii, wówczas bowiem zalecane jest odczekanie zwłaszcza z wołowiną i cielęciną do ukończenia przez dziecko pierwszego roku życia.

Nie polecam też dodatków chemicznych w postaci kostek mięsnych, nawet jeśli reklamowane są jako naturalne. Takie koncentraty spożywcze dla małego dziecka się nie nadają. Maluchowi można za to bez obaw podawać zupy gotowane na mięsie drobiowym, oczywiście nie może to być tłusty rosół. Przeznaczone dla dziecka danie nie powinno być nadmiernie doprawione. Soli i przypraw z nią należy w ogóle unikać. Smak potrawy można wydobyć stosując zioła, rzecz jasna również z umiarem. Zupa, którą zamierzamy nakarmić też niemowlę, nie powinna być zabielana śmietaną ani zagęszczana mąką. Jeśli chodzi o zawartość warzyw, bez obaw można maluszkowi (jeśli nie jest na nic uczulony) podać zupkę z ziemniakami, marchewką, kalarepką, selerem, kalafiorem, brokułem, burakiem, cebulą. Później, jeśli już nowe smaki zaakceptuje, można spróbować mu podać ogórkową, żurek. Zaczekać należy z zupami ciężkostrawnymi – kapuśniakiem, grochówką, fasolową, grzybową.

Jeśli chodzi o drugie dania, dzieci chętnie jędzą ziemniaki, ryż lub kasze z sosami. Tu – podobnie jak z zupami – uważać należy na sól, chemiczne koncentraty i śmietanę. Najlepszy będzie tzw. sos własny, czyli mięso uduszone w warzywach i wodzie – bez zagęszczania czy zabielania. Wiele mam pyta, kiedy dziecko może jeść mięso smażone - tu prawidłowa odpowiedź brzmi: jak najpóźniej. Mięsa smażonego powinni bowiem unikać również dorośli. Ale to, co dorosłemu nie zaszkodzi, dla wątroby i układu trawiennego maluszka może być po prostu niestrawne.

 

Na surówki za wcześnie

Składnikiem dorosłych dań jest, a przynajmniej powinna być, surówka. Ze spożywaniem przez niemowlę surowych warzyw trzeba jednak poczekać. Może za to spróbować gotowanej marchewki, groszku, brokuła, młodej fasolki szparagowej.

Istotne, by jedzenie było rozdrobnione proporcjonalnie do liczby zębów dziecka i umiejętności posługiwania się nimi. Nawet roczne dziecko, które ze wspólnego garnka może zjadać już sporo potraw, samo nie poradzi sobie z pogryzieniem wszystkiego. Trzeba więc, na przykład widelcem, rozdrobnić warzywa czy mięso. Z papkami jednak kończymy, a większe kawałki mają służyć właśnie rozwijaniu umiejętności jedzenia. Po roczku można zacząć podawać surowe warzywa, marchew, ogórek, pomidor (bez skóry). Poczekać trzeba z kapustą.

 

Celebracja od małego

Wspólny posiłek powinien być celebrowany. Nie należy zapominać o tym, że to w jaki sposób jemy – mam na myśli nakrycie stołu, zachowanie się przy stole itp. – jest wzorem dla dziecka. Zanim więc upomnisz kilkulatka, by zdjął łokcie ze stołu – przypomnij sobie, gdzie on mógł to podpatrzeć.

 

Podpowiadamy także:

Kiedy dziecko może zacząć jeść miód? - na pewno nie przed pierwszymi urodzinami. Miód jest niebezpieczny dla niemowląt! Wielu pediatrów radzi, by z wprowadzeniem miodu do diety dziecka poczekać do drugich urodzin.

Zasady rozszerzania diety dziecka do 12. miesiąca życia

W Kuchni na eBobas.pl znajdziecie wiele ciekawych przepisów na rodzinne potrawy

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • martynka002 | 17-01-2015 17:48:49

    wydaje mi sie , że po roku czasu może jeść wiekszość produktów a jak ma dwa latka to wszystko. w sumie u mnie w rodzinie jeden maluch ma półtora i wcina wszystko chetnie
  • donnavito | 17-01-2015 23:06:48

    My jako dzieci tez często byliśmy karmieni jak dorośli przed ukonczeniem roku, nie było wiedzy, schematów żywienia, ludzie postępowali intuicyjnie i wszystko było o.k.
  • wojtaszek | 25-01-2015 22:33:33

    Donnavito ale my w dziecinstiństwie nie miałyśmy doczynienia z żywnością modyfikowaną, z przetworzonym jedzeniem, z ulepszaczami, konserwantami,itp. Dziś nawet chcąc ugotować dziecku jarzyny trzeba się natrudzić aby kupić z ekologicznej uprawy ,a mięso z naturalnego howu. Zgadzam się że w przygotowaniu posiłków dla dzieci powinniśmy zrezygnować z soli i cukru, mnie przeraża ilość różnych gotowy...
  • mikaa997 | 07-03-2015 23:37:24

    Moim zdaniem jak najdłużej powinniśmy chronić dziecko przed chemią z kostek rosołowych itp. Mój synek kończy niedługo roczek i nigdy nie dodałam mu jakiegoś ulepszacza do obiadku, grama soli ani cukru. Je wszystko bez problemu i bardzo zajada się jak to niktórzy mówią, jałowymi obiadkami.

Poczytaj również

Polecamy

Możemy się postarać, by nasze dziecko nie musiało się wstydzić mamy, taty czy sytuacji rodzinnej.

Kiedy dzieci wstydzą się swoich rodziców?

O tym czy i dlaczego dzieci wstydzą się czasem swoich rodziców, rozmawiamy z Radosławem Kaczanem, psychologiem rozwojowym.

czytaj

Powiększone węzły chłonne przy infekcjach i sprawiają ból

Powiększone węzły chłonne u dziecka. Zwykle świadczą o infekcji, ale mogą sygnalizować nawet nowotwór

Powiększone węzły chłonne u dziecka to zazwyczaj objaw choroby. Mogą wskazywać na niegroźną infekcję, choroby zakaźne czy nawet nowotwory.

czytaj

Robert Makłowicz podczas Festiwalu Zupy w Krakowie

Chilli con carne z tortillą Roberta Makłowicza

Jestem przeciwnikiem oddzielnego gotowania dla dzieci. Z takiego gotowania specjalnych dań dla maluchów wyrastają analfabeci kulinarni, którzy jedzą najpierw w domu papki bez żadnego smaku, potem w przedszkolu, w stołówce szkolnej, a kończą na brejach w...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj