Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Jak przygotowywać posiłki dla niemowlaków i małych dzieci?

Żeby nie stracić witamin

Nie każde danie, pomimo że składa się z warzyw, zawiera witaminową bombę. Żeby zapobiec stratom witamin, trzeba właściwie przygotować posiłek.
 

Warzywa gotowane na parze zachowują witaminy, kolor i zapach!

fot. iStockphoto/Tomasz Zagórski

Warzywa gotowane na parze zachowują witaminy, kolor i zapach!

Witaminy są bardzo ważne w diecie malucha, ale lepiej podawać mu je w pożywieniu, a nie w preparatach z apteki.

 

Gdzie kupować zdrowe produkty?

Po pierwsze owoce i warzywa najlepiej kupować na bazarach od rolników, zaś mięso w sklepach ekologicznych lub od sprawdzonych dostawców.

Najwięcej witamin mają surowe owoce i jarzyny. Już siedmiomiesięczny maluch będzie umiał gryźć jabłuszko, a roczniak czy dwulatek zje marchewkę czy kalarepkę. Dzieciom trzeba dość grubo obierać skórkę, chociaż pod nią jest najwięcej witamin, bo pod skórą gromadzą się zanieczyszczenia. Surówki, np. z marchewki, jabłka i selera przyrządza się tuż przed podaniem, ponieważ witamina C szybko utlenia się pod wpływem światła.

 

Lepsza warzywa z mrożonki

Jarzyny powinno się przygotowywać zaraz po zakupie, bo długie przechowywanie obniża ich jakość. Warto więc kupować je w małych ilościach, by starczyły na jeden dzień, a następnego dnia udać się po świeże. Jeśli nie mamy świeżych, można użyć mrożonek. Są tak samo zdrowe. Tylko nie należy ich rozmrażać przed gotowaniem, a wrzucić do garnka zamrożone, żeby nie straciły składników odżywczych. Dziecku nie podaje się warzyw z puszek. Zamiast groszku konserwowego podaj maluszkowi mrożony, lekko podgotowany. Ma ładniejszy zapach, kolor i dużo lepiej smakuje. Moja córka go uwielbia.

 

Gotowanie na parze

Warzywa i owoce myje się i obiera dopiero tuż przed ich przyrządzaniem. Gotuje się w małej ilości lekko osolonej wody, możliwie jak najkrócej. Długie gotowanie w słonej wodzie pozbawia warzywa około 40 procent zawartości witamin i składników mineralnych. Z wody, w której gotowały się warzywa można zrobić sos lub zupę. Szkoda wylewać wywar, który ma tyle witamin. Ważne jest też jakie garnki mamy w kuchni. Najlepsze są naczynia ze stali nierdzewnej. Najgorsze miedziane, bo pozbawiają potrawy witamin C, E oraz kwasu foliowego. Najbardziej polecane jest gotowanie na parze, ponieważ posiłki zachowują wówczas witaminy, kolor i mają zapach. Pachnąca ugotowana marchewka z dodatkiem oliwy z oliwek może być świetnym przysmakiem malucha.

 

Posiłki dla dziecka - pieczone, duszone, gotowane

Smażone potrawy są dla dziecka zbyt ciężkostrawne i niezdrowe. Zamiast używania patelni, warto na codzień wziąć naczynie żaroodporne i obiad przygotować w piekarniku. Pieczone mięso czy warzywa zachowują o wiele więcej witamin (zwłaszcza C i z grupy B) niż smażone potrawy, a do tego nie tuczą.

Warzywa, np. kukurydzę można piec w folii aluminiowej, będą bardziej miękkie i soczyste. Również ryby powinno się malcom gotować na parze lub zapiekać w folii. Są wtedy najzdrowsze, a mamy mogą być spokojne, że dają dziecku to co najlepsze dla niego.


Rozszerzanie diety dzieckanie musi być skomplikowane. Na eBobas.pl znajdziesz porady eksperta, schematy karmienia niemowląt żywionych mlekiem modyfikowanym i karmionych mieszankami a także opisy poszczególnych miesięcy. Sprawdź, jak zmienia się jadłospis dziecka miesiąc po miesiącu!

 

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Poczytaj również

Podobne dyskusje na forum

Warto zobaczyć

Rozszerzanie diety dziecka

Polecamy

Dziecko ma prawo do złości, ale nie ma prawa do agresji.

Dziecko ma prawo do złości, nie ma prawa do agresji

Rzucanie się na podłogę, krzyk, kopanie podłogi i bicie jej rękami , uderzanie głową w podłogę, to sposoby dziecka na wyładowanie złości. W ataku furii nie reaguje na bodźce zewnętrzne.

czytaj

Robert Makłowicz podczas Festiwalu Zupy w Krakowie

Chilli con carne z tortillą Roberta Makłowicza

Jestem przeciwnikiem oddzielnego gotowania dla dzieci. Z takiego gotowania specjalnych dań dla maluchów wyrastają analfabeci kulinarni, którzy jedzą najpierw w domu papki bez żadnego smaku, potem w przedszkolu, w stołówce szkolnej, a kończą na brejach w...

czytaj

Czasem czerwone    pajączki    pojawiają się nagle i jakby bez powodu np. wyskakują podczas ciepłej kąpieli albo w sytuacji, kiedy dziecko zmienia gwałtownie temperaturę otoczenia.

Pajączki naczyniowe, rumień, naczyniaki u dzieci

Pękające naczynka u dzieci pojawiają się czasem już w niemowlęctwie, ale mogą objawić się też nagle w późniejszym okresie życia dziecka. Czy mogą zniknąć same?

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj