Ocena:
1
2
3
4
5
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Jedzenie może być niebezpieczne

Zalecane menu bez substancji chemicznych

Konserwanty i barwniki dodawane do większości produktów spożywczych, u dzieci mogą powodować alergie. Zamiast serka smakowego zawsze lepiej kupić biały ser i samemu doprawić go jogurtem naturalnym i wanilią lub owocami.

Soki w kartonikach zawierają słodzik - lepiej podać dziecku sok z wyciśniętych owoców.

fot. iStockphoto

Soki w kartonikach zawierają słodzik - lepiej podać dziecku sok z wyciśniętych owoców.

Środki konserwujące dodaje się do napojów, gotowych sosów do sałatek, dań do szybkiego przygotowania np. zup w proszku. Są także w kiełbasach, szynkach, wędzonych rybach, przyprawach, owocowych nadzieniach i suszonych owocach oraz w daniach gotowych, które wymagają jedynie podgrzania np. w pierogach, naleśnikach czy kluskach. — Tego typu żywność nie jest wskazana dla dzieci — mówi Joanna Wielowska, dietetyczka z SetPoint Doradztwo Żywieniowe. Substancje konserwujące dodaje się do żywności, bo zmniejszają ryzyko zatruć pokarmowych wywoływanych przez bakterie lub pleśnie oraz przed jełczeniem tłuszczów. Dodatkowo konserwanty wydłużają okres przydatności do spożycia, przedłużają świeżość, poprawiają walory smakowe i wygląd zewnętrzny produktu. — Konserwanty oraz inne tzw. substancje dodatkowe m.in. przeciwutleniacze, barwniki, słodziki są dodawane w ilości bezpiecznej dla człowieka — dodaje. Choć nie są szkodliwe, niekoniecznie jednak sprzyjają zdrowiu. Czasem po wielu latach badań i obserwacji okazuje się, że substancje konserwujące są np. rakotwórcze lub toksyczne dla dzieci. Tak było z E-123, E-153, E-142, E-430, E-433, E-435, które uznano za rakotwórcze. Podobnie z azotynami i azotanami E-250 i E-252, które przed laty w nadmiarze stosowano w procesach technologicznych przetwarzania mięsa. Są one szczególnie groźne dla niemowląt, kobiet ciężarnych i karmiących.

 

Powodują bóle brzucha i wymioty

Konserwanty mogą powodować u maluchów alergie. — Po ich spożyciu zdarzają się ataki astmy, pokrzywki, obrzęki naczyniowe, zapalenie błony śluzowej nosa, wymioty, bóle brzucha — dodaje Wielowska. Groźny dla dzieci jest benzoesan sodu dodawany do np. coli. Działa silnie uczulająco. Azotyn sodu i azotyn potasu, stosowane do peklowania wędlin wytwarzają rakotwórcze związki zwane nitrozoaminami. Omijać należy bary szybkiej obsługi. Dziecku nie wolno podawać także pakowanych wędlin z długim terminem przydatności do spożycia, serów topionych, niektórych dżemów, soków owocowych, gotowych deserów i ciast oraz pieczywa pakowanego w folię. Tego typu dania zawierają mnóstwo związków chemicznych, do których młody organizm nie jest przystosowany. — Im dziecko młodsze, tym ma bardziej niedojrzałe mechanizmy wątroby neutralizujące obce mu substancje chemiczne. Oczywiście ilość dodawanych substancji i ich jakość są pod specjalnym nadzorem, ale dokładna kontrola jest bardzo trudna — mówi Wielowska.

 

Przyrządzone w domu od podstaw

— Jeśli będziemy większość potraw przygotowywać w domu, unikniemy podawania szkodliwych produktów — mówi dietetyczka. Zadbajmy, aby dzieci jadły dania przygotowane przez nas. Zamiast kanapki z wędliną podajmy z pieczonym w domu mięsem. Jeżeli mamy możliwość róbmy przetwory zimowe, pieczmy ciasta zamiast je kupować. Zamiast gotowych galaretek i kisieli można zrobić kisiel z owoców i galaretkę z soków z dodatkiem mąki ziemniaczanej lub żelatyny. Sałatkę też lepiej zrobić w domowej kuchni, bo te kupne zawierają konserwanty. Zamiast zup w proszku czy z torebki podajmy maluchowi zupę z mrożonki. Robi się ją bardzo szybko i jest dużo zdrowsza. Zamiast serków smakowych starajmy się kupować zwykły biały ser, który można samemu doprawić np. jogurtem naturalnym i wanilią lub owocami. Również soki w kartonikach nie są polecane. Zawierają słodzik. Warto podać małym dzieciom wodę lub niesłodzony soczek.

 

###

 

Trzeba czytać etykiety

Zanim kupimy towar należy dokładnie przestudiować etykietę. — Nie sugerujmy się deklaracjami na przodzie opakowania, które często mają za zadanie uśpić naszą uwagę, jak np. „sok 100%”, „olej roślinny bez cholesterolu”. Obecnie uważa się, że ważniejsza jest deklaracja "nie zawiera przeciwutleniacza/barwników syntetycznych", ponieważ te ostatnie budzą więcej kontrowersji. Na opakowaniach nie mogą się znajdować napisy ogólnikowe np. produkt aromatyzowany lub sztucznie barwiony. Musi być umieszczona nazwa dodanej substancji i symbol. Nie powinno się kupować żywności przetworzonej, jeśli na opakowaniu brak informacji o jej składzie. Dzieciom należy podawać produkty, które mają jak najmniej dodatkowych substancji. Wyjątek stanowi obecność witamin, barwników i aromatów naturalnych. Produkt dobry dla dziecka powinien mieć na etykiecie zezwolenie Głównego Inspektora Sanitarnego na sprzedaż danego produktu.
 

Najbardziej szkodliwe E
barwniki: E 102, E 104, E 110, E 122, E 124, E 151, E 155
kwas sorbowy: E 200, E 202, E 203
benzoesany: E 210–E 219
siarczyny: E 220–E 228
glutaminiany: E 620–E 625

1
2
3
4
5
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Poczytaj również

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Większość noworodków urodzonych w terminie waży między 2,8 a 3,8 kg

Waga noworodka i niemowlaka. Przyrost wagi dziecka

Prawidłowa waga noworodka jest najlepszym wskaźnikiem, że dziecko się najada, a pokarm zaspokaja potrzeby rosnącego organizmu. Jeśli dziecko prawidłowo się rozwija, nie ma potrzeby częstego kontrolowania wagi. Wystarczy, gdy będzie ono ważone co kilka...

czytaj

Każde znamię, jakie pojawia się na ciele dziecka powinien zobaczyć lekarz specjalista.

Znamiona pod lupą

Znamiona to te miejsca na ciele, w których skóra ma inny kolor, najczęściej ciemniejszy. Większość z nich jest wrodzona, tzn. pojawiają się w dniu narodzin albo w ciągu kilku pierwszych miesięcy lub lat. Na szczęście na ogół są obojętne dla zdrowia....

czytaj

Dr n.med. Wojciech Feleszko

Czego oznaką jest trzęsąca się bródka u noworodka i małego niemowlaka?

Ostatnio zauważyłam u 2,5 miesięcznego dziecka, że czasami drży mu broda. Wygląda to tak, jakby było mu zimno. Zdarza się to podczas kąpieli, albo jak się go podnosi. Czy to jest normalny odruch?

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj