Alergia pokarmowa to reakcja układu immunologicznego, pojawiająca się na krótko po spożyciu określonych pokarmów. Problem ten jest coraz częściej diagnozowany, zwłaszcza u małych dzieci i niemowląt. Nawet niewielkie ilości jedzenia mogą wywoływać odczyn alergiczny, któremu towarzyszą charakterystyczne symptomy, takie jak: problemy ze strony układu trawiennego (kolki, wzdęcia, biegunki), pokrzywka skórna, a w szczególnych przypadkach, nawet obrzęk układu oddechowego.
Alergia pokarmowa to reakcja układu immunologicznego, pojawiająca się na krótko po spożyciu określonych pokarmów. Problem ten jest coraz częściej diagnozowany, zwłaszcza u małych dzieci i niemowląt. Nawet niewielkie ilości jedzenia mogą wywoływać odczyn alergiczny, któremu towarzyszą charakterystyczne symptomy, takie jak: problemy ze strony układu trawiennego (kolki, wzdęcia, biegunki), pokrzywka skórna, a w szczególnych przypadkach, nawet obrzęk układu oddechowego.
Co warto wiedzieć?
Alergie pokarmowe dotykają od 2 do 5% osób dorosłych i ok. 6 - 8 % dzieci przed 3 rokiem życia. Choć na dolegliwości te dostępne są gotowe preparaty lecznicze łagodzące objawy, wiele maluchów wraz z wiekiem „wyrasta” z tej przypadłości. Ryzyko występowania alergii u dziecka jest zależne od wielu czynników, m.in. predyspozycji genetycznych. Szacuje się, że jest ono do 40% większe w przypadku, gdy w rodzinie występowały choroby alergiczne. Zwykle alergie objawiają się już w pierwszym roku życia malucha, a najczęściej spotykany alergen w tej grupie wiekowej stanowi mleko, a konkretniej zawarte w nim białko, obecne także w wielu innych pokarmach.
Alergia czy nietolerancja?
Niestety alergie na pokarm u najmłodszych są często mylnie uznawane za nietolerancję pokarmową, m.in. nietolerancję zawartej w mleku laktozy. Jak zatem sprawdzić co dolega naszemu maluchowi? Chociaż pomiędzy tymi dwiema dolegliwościami występują znaczne podobieństwa, istnieje szereg znaczących różnic umożliwiających odróżnienie alergii od nietolerancji pokarmowej. Przede wszystkim szybkość występowania objawów. W przypadku alergii pokarmowej reakcja organizmu jest gwałtowna i pojawia się na krótko po spożyciu nawet niewielkich ilości alergenu. Natomiast gdy mamy do czynienia z nietolerancją, reakcja organizmu nie jest związana z odpowiedzią ze strony układu immunologicznego. Typowe dla niej objawy pojawiają się nawet do 72 godzin od spożycia nietolerowanego przez organizm pokarmu, a ich natężenie w głównej mierze zależy od ilości spożytego alergenu. Są to głównie wzdęcia i bóle brzucha z towarzyszącą biegunką. Zwykle brak zmian skórnych, takich jak zaczerwienienie i szorstkość skóry oraz swędząca pokrzywka, które stanowią charakterystyczny objaw alergii.
Jak pomóc maleństwu?
W przypadku dzieci karmionych piersią konieczna może okazać się zmiana diety matki. Zazwyczaj wiąże się to z eliminacją spożywania określonych produktów, np. białkowych. Z kolei u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym wymagane jest podawanie specjalnego mleka, przeznaczonego dla alergików. Zwykle wymaga to konsultacji lekarskiej, podobnie jak w przypadku, gdy objawy są na tyle zaostrzone, że konieczne staje się nie tylko zastosowanie diety eliminacyjne, ale także odpowiednich leków łagodzących objawy (m.in. leki sterydowe). Pomocne może okazać się podawanie maluchowi probiotyków, utrzymujących na odpowiednim poziomie bakteryjną florę jelitową. Należy również pamiętać aby w miarę wzrostu dziecka, przechodzenie na pokarmy stałe odbywało się w sposób kontrolowany, zazwyczaj nieco później niż w przypadku dzieci pozbawionych alergii. Nowe produkty spożywcze powinno wprowadzać się do diety pojedynczo, obserwując przez odpowiednio długi czas reakcje organizmu. Umożliwi to ewentualną eliminację z diety pokarmów o działaniu alergizującym naszą pociechę. Jednak nie martwmy się na zapas! Jeśli nawet nasze dziecko zalicza się do alergików, istnieje duże prawdopodobieństwo, że większość alergii pokarmowych minie do ukończenia 5 roku życia.