Zgaga to typowa dolegliwość ciążowa, choć nie wszystkie kobiety w równym stopniu ją odczuwają. Piekący ból w przełyku a w ustach przykry kwaśno-gorzki posmak dręczy niektóre kobiety już w początkach ciąży. Inne, dopiero pod koniec. Jak zmniejszyć uciążliwość zgagi?
Ranigast i migdały
Dyskomfort zgagi w ciąży można eliminować poprzez zażywanie niektórych leków: np. ranigastu (to betabloker, który nie szkodzi) i popularnych zawiesin: „reni” czy „manti”. Natomiast lepiej nie pić mleczka alugastrin, bo powoduje jeszcze większe zakwaszenie.
Na zgagę pomagają też migdały parzone (zalewa się je wrzącą wodą, aby obrać ze skórki), które można pogryzać. Można też pić na noc zawiesinę z siemienia lnianego. Ważny jest też tryb życia: po zjedzeniu posiłku nie powinno się od razu polegiwać, lepiej w spokoju posiedzieć, nie warto się tez schylać, bo wówczas łatwiej treść żołądka powraca do przełyku - radzi lekarka.
Czasem zgaga może być objawem choroby wrzodowej kobiety w ciąży, ale w tym okresie życia nie robi się diagnostyki (badania endoskopowego) ani nie można leczyć np. helicobactera pylori, bo terapia polega na podawaniu antybiotyków. Leczenie choroby można rozpocząć po porodzie.
Jedno jest pewne: zgaga nie ma nic wspólnego z włosami dziecka! Rozpowszechniony przesąd, który mówi, że kiedy maluch ma bujne owłosienie, matka cierpi na zgagę, a kiedy nie ma takich objawów, niemowlę będzie łyse, nie ma nic wspólnego z prawdą!
pasia24 | 30-04-2015 14:40:31
Izabellk | 03-09-2017 19:19:01
whosknow | 21-09-2017 17:54:09
Mami8989 | 17-12-2017 23:53:19