Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Przyszła mama w restauracji - na co powinna uważać?

Sushi, tatar czy brie... Tego trzeba unikać

Dziewięć miesięcy ciąży wcale nie musi wiązać się z zamknięciem w czterech ścianach. Kobiety spodziewające się dziecka powinny uważać na to, co jedzą, ale wyjścia do restauracji wcale nie są niewskazane. Trzeba jedynie dobrze wybrać lokal oraz unikać potraw i produktów zabronionych w tym okresie.

Przyszła mama w restauracji

fot. Pyszne.pl

Przyszła mama w restauracji

Restauracyjne dania – które mogą być szkodliwe?

Dieta przyszłej mamy wiąże się w kilkoma restrykcjami, o których warto pamiętać szczególnie podczas wyboru restauracji. Przed zamówieniem dania nie zaszkodzi zapytać kelnera lub szefa kuchni o dokładny skład lub sposób przyrządzenia potrawy, ewentualnie poprosić o pominięcie niezdrowych składników. Na pewno złym pomysłem jest stołowanie się w lokalach serwujących kuchnię japońską, przede wszystkim sushi – jedzenie skorupiaków oraz surowych ryb nie jest wskazane. Kobiety ciężarne muszą też zrezygnować z surowych jajek, tataru, krwistych steków. Na liście produktów zakazanych znajdują się również sery robione na bazie niepasteryzowanego mleka, w tym brie, feta, camembert. Restrykcje te wynikają z zagrożenia groźnymi bakteriami, na przykład Listerią monocytogenes lub Toxoplasmą gondii. W czasie ciąży układ odpornościowy kobiety jest osłabiony i może dojść do groźnej infekcji. Lepiej więc wybierać ryby i mięso gotowane lub grillowane, a także sprawdzić wcześniej czy w podawanych sałatkach lub sosach nie ma dodatku zakazanych serów.

Czego jeszcze unikać w restauracjach na czas ciąży? Lepiej zrezygnować z dań ciężkostrawnych, smażonych, ostro przyprawionych, które mogą powodować kłopoty ze strony układu pokarmowego. Zbyt dużo soli również może zaszkodzić, gdyż kobiety ciężarne często skarżą się na obrzęki, a sól zatrzymuje wodę w organizmie i pogarsza dolegliwości. Frytki oraz inne dania typu fast food są nie tylko niezdrowe, ale też bogate w sól, dlatego dobrze jest unikać serwujących je lokali. Lepiej też wyrzec się nadmiaru słodkości - po pierwsze mogą zaszkodzić, a ponadto przyczyniają się do nadmiernego wzrostu wagi.

Ważne są także napoje, po które sięga przyszła mama. Mocna kawa, kolorowe napoje gazowane i przede wszystkim alkohol są w trakcie ciąży zakazane. Lepiej wybrać restaurację podającą dobrą herbatę czy świeżo wyciskane soki.

Bezpieczeństwo to podstawa

Zawsze dobrym pomysłem jest zachowanie umiaru i ostrożności. Należy chodzić do restauracji sprawdzonych lub zarekomendowanych przez zaufaną osobę, unikać lokali niepewnych, nieestetycznych, w których personel nie jest pomocny przy wyborze dania i odpowiadaniu na wątpliwości.

Oprócz kilku produktów z zakazanej listy kobieta w ciąży (jeśli nie cierpi na dodatkowe dolegliwości), może sięgać po różne dania i cieszyć się ulubionymi smakami. W trosce o prawidłowy rozwój dziecka warto, aby wybierała pokarmy zdrowe, mało przetworzone, sięgała po owoce, warzywa, chude mięso.

Podczas wyboru restauracji ważne jest nie tylko menu, ale też klimat. Powinien być spokojny i relaksujący, aby przyszła mama mogła bez pośpiechu i w miłej atmosferze zjeść zdrowy posiłek.

Pyszne jedzenie w domowej atmosferze

Wielbicielki restauracyjnego jedzenia zawsze mogą się cieszyć ulubionymi potrawami w swojskim otoczeniu. Wszystko to umożliwia zamawianie posiłków z dostawą do domu. Jedzenie na wynos to już nie tylko hamburger, kebab i pizza. Dzięki portalom takim jak Pyszne.pl można zamówić online również zdrowe i bezpieczne jedzenie z szybką dostawą do domu. Wybór dań na portalach tego typu jest ogromny i daje możliwość skomponowania menu na miarę własnych potrzeb i upodobań kulinarnych. Bez pośpiechu, bez stresu i męczących poszukiwań.

 

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: eBobas_PL, halina2159.

Komentarze

  • joani | 17-02-2015 18:29:04

    Chyba każda przez pizzerie czy mc donaldy przechodziła... czasem też aż mną trzesło na myśl o frytasah czy cheesburgerze wiadomo nie codziennie ale czasami...
  • agatka130790 | 05-03-2015 21:02:41

    my również raz na jakis czas zajdziemy i zjemy po kawałku pizzy
  • Doris85 | 23-03-2015 22:33:30

    Od początku ciąży bardzo zwracam uwagę na dietę i właściwy dobór produktów. Korzystamy ze sprawdzonych restauracji i dań, jednak ostatnio jednej z nich zdarzyła się mała wpadka. Zamówiłam jak zwykle grillowanego kurczaka, który okazał się strasznie słony i ostry. Obsługa lokalu bardzo się przejęła wpadką i przygotowała nowe danie - które okazało się najlepszym, jakie u nich do tej pory jadłam...
  • kasia098 | 21-05-2020 10:15:39

    Sprawdź ofertę -> SPA dr Irena Eris Białystok !

Warto zobaczyć

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: żywienie, dieta w ciąży, ciąża

Polecamy

Nie lekceważ bólu i zaczerwienienia gardła dziecka! To może być szkarlatyna, która wymaga antybiotyku. Angina, wywoływana przez bakterie z tej samej grupy, też jest leczona antybiotykami.

Angina i szkarlatyna. Objawy, leczenie

Jesień i zima sprzyjają zapadaniu dzieci na anginę i szkarlatynę, zwaną także płonicą. Obydwie choroby wykluwają się od momentu zakażenia po 3-5 dniach i wybuchają nagle ostrym bólem gardła i wysoką gorączką. Najczęściej chorują dzieciaki w wieku od 4 do 7...

czytaj

Atropina ma umożliwić lekarzowi dokładne zbadanie refrakcji oka.

Atropina. Jak podać dziecku? Dawkowanie, skutki uboczne

O atropinie, o tym jak ją zakraplać dziecku i dlaczego robią to rodzice a nie lekarz, rozmawiamy z dr Iwoną Filipecką, okulistką*  

czytaj

Powiększone węzły chłonne przy infekcjach i sprawiają ból

Powiększone węzły chłonne u dziecka. Zwykle świadczą o infekcji, ale mogą sygnalizować nawet nowotwór

Powiększone węzły chłonne u dziecka to zazwyczaj objaw choroby. Mogą wskazywać na niegroźną infekcję, choroby zakaźne czy nawet nowotwory.

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj