Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Przyszła mama w restauracji - na co powinna uważać?

Sushi, tatar czy brie... Tego trzeba unikać

Dziewięć miesięcy ciąży wcale nie musi wiązać się z zamknięciem w czterech ścianach. Kobiety spodziewające się dziecka powinny uważać na to, co jedzą, ale wyjścia do restauracji wcale nie są niewskazane. Trzeba jedynie dobrze wybrać lokal oraz unikać potraw i produktów zabronionych w tym okresie.

Przyszła mama w restauracji

fot. Pyszne.pl

Przyszła mama w restauracji

Restauracyjne dania – które mogą być szkodliwe?

Dieta przyszłej mamy wiąże się w kilkoma restrykcjami, o których warto pamiętać szczególnie podczas wyboru restauracji. Przed zamówieniem dania nie zaszkodzi zapytać kelnera lub szefa kuchni o dokładny skład lub sposób przyrządzenia potrawy, ewentualnie poprosić o pominięcie niezdrowych składników. Na pewno złym pomysłem jest stołowanie się w lokalach serwujących kuchnię japońską, przede wszystkim sushi – jedzenie skorupiaków oraz surowych ryb nie jest wskazane. Kobiety ciężarne muszą też zrezygnować z surowych jajek, tataru, krwistych steków. Na liście produktów zakazanych znajdują się również sery robione na bazie niepasteryzowanego mleka, w tym brie, feta, camembert. Restrykcje te wynikają z zagrożenia groźnymi bakteriami, na przykład Listerią monocytogenes lub Toxoplasmą gondii. W czasie ciąży układ odpornościowy kobiety jest osłabiony i może dojść do groźnej infekcji. Lepiej więc wybierać ryby i mięso gotowane lub grillowane, a także sprawdzić wcześniej czy w podawanych sałatkach lub sosach nie ma dodatku zakazanych serów.

Czego jeszcze unikać w restauracjach na czas ciąży? Lepiej zrezygnować z dań ciężkostrawnych, smażonych, ostro przyprawionych, które mogą powodować kłopoty ze strony układu pokarmowego. Zbyt dużo soli również może zaszkodzić, gdyż kobiety ciężarne często skarżą się na obrzęki, a sól zatrzymuje wodę w organizmie i pogarsza dolegliwości. Frytki oraz inne dania typu fast food są nie tylko niezdrowe, ale też bogate w sól, dlatego dobrze jest unikać serwujących je lokali. Lepiej też wyrzec się nadmiaru słodkości - po pierwsze mogą zaszkodzić, a ponadto przyczyniają się do nadmiernego wzrostu wagi.

Ważne są także napoje, po które sięga przyszła mama. Mocna kawa, kolorowe napoje gazowane i przede wszystkim alkohol są w trakcie ciąży zakazane. Lepiej wybrać restaurację podającą dobrą herbatę czy świeżo wyciskane soki.

Bezpieczeństwo to podstawa

Zawsze dobrym pomysłem jest zachowanie umiaru i ostrożności. Należy chodzić do restauracji sprawdzonych lub zarekomendowanych przez zaufaną osobę, unikać lokali niepewnych, nieestetycznych, w których personel nie jest pomocny przy wyborze dania i odpowiadaniu na wątpliwości.

Oprócz kilku produktów z zakazanej listy kobieta w ciąży (jeśli nie cierpi na dodatkowe dolegliwości), może sięgać po różne dania i cieszyć się ulubionymi smakami. W trosce o prawidłowy rozwój dziecka warto, aby wybierała pokarmy zdrowe, mało przetworzone, sięgała po owoce, warzywa, chude mięso.

Podczas wyboru restauracji ważne jest nie tylko menu, ale też klimat. Powinien być spokojny i relaksujący, aby przyszła mama mogła bez pośpiechu i w miłej atmosferze zjeść zdrowy posiłek.

Pyszne jedzenie w domowej atmosferze

Wielbicielki restauracyjnego jedzenia zawsze mogą się cieszyć ulubionymi potrawami w swojskim otoczeniu. Wszystko to umożliwia zamawianie posiłków z dostawą do domu. Jedzenie na wynos to już nie tylko hamburger, kebab i pizza. Dzięki portalom takim jak Pyszne.pl można zamówić online również zdrowe i bezpieczne jedzenie z szybką dostawą do domu. Wybór dań na portalach tego typu jest ogromny i daje możliwość skomponowania menu na miarę własnych potrzeb i upodobań kulinarnych. Bez pośpiechu, bez stresu i męczących poszukiwań.

 

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: eBobas_PL, halina2159.

Komentarze

  • joani | 17-02-2015 18:29:04

    Chyba każda przez pizzerie czy mc donaldy przechodziła... czasem też aż mną trzesło na myśl o frytasah czy cheesburgerze wiadomo nie codziennie ale czasami...
  • agatka130790 | 05-03-2015 21:02:41

    my również raz na jakis czas zajdziemy i zjemy po kawałku pizzy
  • Doris85 | 23-03-2015 22:33:30

    Od początku ciąży bardzo zwracam uwagę na dietę i właściwy dobór produktów. Korzystamy ze sprawdzonych restauracji i dań, jednak ostatnio jednej z nich zdarzyła się mała wpadka. Zamówiłam jak zwykle grillowanego kurczaka, który okazał się strasznie słony i ostry. Obsługa lokalu bardzo się przejęła wpadką i przygotowała nowe danie - które okazało się najlepszym, jakie u nich do tej pory jadłam...
  • kasia098 | 21-05-2020 10:15:39

    Sprawdź ofertę -> SPA dr Irena Eris Białystok !

Warto zobaczyć

Polecamy

Od 28. tygodnia ciąży mama powinna codziennie odczuwać ruchy dziecka.

Jak odczytywać ruchy dziecka w brzuchu matki?

Jak rozpoznać ruchy dziecka? Kiedy można czuć pierwsze ruchy dziecka? Czy da się je odróżnić od perystaltyki jelit, chociaż czasem objawiają się bulgotaniem, przelewaniem? Kiedy maluch kopie, tylko dlatego, bo się obraca, a kiedy wyraźnie daje znać, że...

czytaj

Nie lekceważ bólu i zaczerwienienia gardła dziecka! To może być szkarlatyna, która wymaga antybiotyku. Angina, wywoływana przez bakterie z tej samej grupy, też jest leczona antybiotykami.

Angina i szkarlatyna. Objawy, leczenie

Jesień i zima sprzyjają zapadaniu dzieci na anginę i szkarlatynę, zwaną także płonicą. Obydwie choroby wykluwają się od momentu zakażenia po 3-5 dniach i wybuchają nagle ostrym bólem gardła i wysoką gorączką. Najczęściej chorują dzieciaki w wieku od 4 do 7...

czytaj

Robert Makłowicz podczas Festiwalu Zupy w Krakowie

Chilli con carne z tortillą Roberta Makłowicza

Jestem przeciwnikiem oddzielnego gotowania dla dzieci. Z takiego gotowania specjalnych dań dla maluchów wyrastają analfabeci kulinarni, którzy jedzą najpierw w domu papki bez żadnego smaku, potem w przedszkolu, w stołówce szkolnej, a kończą na brejach w...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj