Ocena:
1
2
3
4
5
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Dieta i probiotyki zapobiegają astmie

Najlepiej z dala od hamburgerów

Poważne zmiany w sposobie odżywiania Europejczyków w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat spowodowały lawinowy wzrost zachorowań na astmę – uważają naukowcy. Chorują głównie dzieci.

Ochronę przed uczuleniami i astmą zapewniają antyoksydanty, pochodzące głównie z warzyw i owoców.

Fot. iStockphoto

Ochronę przed uczuleniami i astmą zapewniają antyoksydanty, pochodzące głównie z warzyw i owoców.

 

Dieta: antyalergiczny czynnik

 

Na liście antyalergicznych czynników drugie miejsce zajmuje dieta. Skuteczną ochronę przed uczuleniami i astmą zapewniają antyoksydanty – na przykład witaminy C i E, glutation, polifenole oraz selen, pochodzące głównie z warzyw i owoców.

Ryzyko zachorowania na astmę zmniejszają też różnorodne związki tłuszczowe występujące w mleku krowim, olejach roślinnych i rybach. Choć autorzy raportu nie przedstawili na to twardych dowodów, a badania nadal trwają, eksperci sądzą, że ograniczenie w diecie sodu, zwiększenie ilości magnezu, jedzenie owoców (zwłaszcza jabłek) i warzyw oraz unikanie margaryny także może złagodzić objawy choroby u wielu astmatyków.

Ogromne nadzieje wiążą alergolodzy z probiotykami i prebiotykami. Te pożyteczne mikroorganizmy rozwijające się w ludzkim ciele chronią nas przed alergiami wywołanymi przez zmiany we florze bakteryjnej przewodu pokarmowego, które pobudzają układ immunologiczny do gwałtownych reakcji obronnych. Badania wykazały, że probiotyki wyraźnie zmniejszają ryzyko zachorowania na atopowe zapalenie skóry.

Teraz kilka międzynarodowych zespołów naukowców wzięło pod lupę m.in. związki między odżywianiem się matki i dziecka a późniejszym jego zachorowaniem na alergie i astmę. Chcą stworzyć bazę danych na temat wpływu poszczególnych składników w diecie na wystąpienie choroby oraz opracować profilaktykę i metody leczenia astmy za pomocą probiotyków.

 

Niebezpieczny hamburger

 

Na efekty ich pracy alergolodzy i alergicy czekać będą pewnie tym bardziej niecierpliwie, że inne badania nad uczuleniami przynoszą coraz bardziej niepokojące informacje. Ostatnio europejscy badacze odkryli, że dzieci które trzy razy w tygodniu jedzą hamburgery, są szczególnie narażone na zachorowanie na astmę.

Naukowcy z Niemiec, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii przestudiowali historie choroby ponad 50 tys. dzieci z całego świata, w wieku od 7 do 12 lat. I na łamach brytyjskiego magazynu medycznego Thorax dowodzą, że istnieje silny związek między jedzeniem hamburgerów i wystąpieniem astmy. Wprawdzie sama dieta zawierająca duże ilości smażonej wołowiny nie wywołuje jeszcze astmy, ale dzieci często odwiedzające fast foody prowadzą też zwykle tryb życia, który ogromnie zwiększa ryzyko zachorowania. – Wystąpienie choroby nie wiąże się wyłącznie z jedzeniem, ale z zachowaniami typowymi dla miłośników fast foodów, którzy często są otyli i mało się ruszają – mówi kierująca badaniami dr Gabriele Nagel z Instytutu Epidemiologii na Uniwersytecie w Ulm.

Epidemiolog namawia, by zamiast hamburgerowej diety w posiłkach dziecka znalazły się antyoksydanty pochodzące z warzyw i owoców oraz ryby, bogate nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Jak wyjaśnia dr Nagel, istnieją już „biologiczne dowody” na to, że takie składniki obniżają ryzyko zachorowania na astmę.

 

Zdrowie z greckiej wyspy

 

Zalecane przez niemiecką badaczkę żywienie jest z kolei zgodne z wytycznymi opracowanej w latach 50. Ubiegłego wieku diety śródziemnomorskiej, uznawanej dziś za najzdrowszą i według wielu lekarzy bardzo obiecującej w długofalowej walce z epidemiami astmy i cukrzycy, a nawet nowotworami i depresją.

Potwierdzają to choćby ostatnio prowadzone na Krecie badania, w których wzięło udział ponad 700 dzieci. U pacjentów, często i obficie karmionych orzechami, winogronami, pomidorami i pomarańczami, ryzyko występowania astmy było nawet o 80 proc. niższe niż u ich gorzej odżywiających się rówieśników (w wieku od 6 do 18 lat). Rzadko diagnozowano też u nich katar sienny i alergiczne zapalenia skóry.

Na liście prozdrowotnych produktów są też: pełnoziarniste zboża, rośliny strączkowe, oliwa z oliwek, a dla dorosłych – czerwone wino w umiarkowanych ilościach.

Dziś astmę zdiagnozowano już u ponad 30 mln Europejczyków, liczba zachorowań stale rośnie. Rocznie leczenie tylko tej choroby pochłania na Starym Kontynencie niemal 20 mld euro.

 

Strona: 1 2
1
2
3
4
5
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: probiotyk, prebiotyk, dieta dziecka, dieta, choroby, alergia, alergeny

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Choć każde plamienie i krwawienie  należy skonsultować z lekarzem, można powiedzieć, że bywa ono charakterystyczne dla pewnych okresów ciąży.

Krwawienie i plamienie w ciąży

Krwawienie w ciąży zawsze jest objawem jakiejś patologii, w pierwszym trymestrze grozi poronieniem, a w drugim zagraża ciąży też poronieniem lub porodem przedwczesnym.

czytaj

Niezależnie od wieku dziecka, trzeba poinformować je o śmierci bliskiej osoby. Mówimy prawdę, że ktoś umarł a nie, np. że wyjechał.

Śmierć w rodzinie a dzieci. Czego nie wolno mówić? Jakich słów unikać?

O tym, jak pomóc dziecku pogodzić się ze śmiercią bliskiej osoby, przejść przez żałobę, rozmawiamy z Aleksandrą Wilkin-Day, psychologiem

czytaj

Niedojrzała skóra malucha jest podatna na wszelkie urazy. Może je spowodować wycieranie cieknącej śliny czy wystawienie dziecka w wózku z przesuszonego mieszkania na chłodne powietrze.

Buzia małego dziecka. Jak ją pielęgnować?

Franek się ślini, Agnieszka przygryza stale dolną wargę, a Michał po każdym spacerze nabawia się czerwonych rumieńców, które nie chcą zejść - opowiada mama trójki małych dzieci. Jak ma pielęgnować buzię małego dziecka, aby bakterie, wirusy czy grzyby nie...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj