Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Dieta i probiotyki zapobiegają astmie

Najlepiej z dala od hamburgerów

Poważne zmiany w sposobie odżywiania Europejczyków w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat spowodowały lawinowy wzrost zachorowań na astmę – uważają naukowcy. Chorują głównie dzieci.

Ochronę przed uczuleniami i astmą zapewniają antyoksydanty, pochodzące głównie z warzyw i owoców.

Fot. iStockphoto

Ochronę przed uczuleniami i astmą zapewniają antyoksydanty, pochodzące głównie z warzyw i owoców.

 

Dieta: antyalergiczny czynnik

 

Na liście antyalergicznych czynników drugie miejsce zajmuje dieta. Skuteczną ochronę przed uczuleniami i astmą zapewniają antyoksydanty – na przykład witaminy C i E, glutation, polifenole oraz selen, pochodzące głównie z warzyw i owoców.

Ryzyko zachorowania na astmę zmniejszają też różnorodne związki tłuszczowe występujące w mleku krowim, olejach roślinnych i rybach. Choć autorzy raportu nie przedstawili na to twardych dowodów, a badania nadal trwają, eksperci sądzą, że ograniczenie w diecie sodu, zwiększenie ilości magnezu, jedzenie owoców (zwłaszcza jabłek) i warzyw oraz unikanie margaryny także może złagodzić objawy choroby u wielu astmatyków.

Ogromne nadzieje wiążą alergolodzy z probiotykami i prebiotykami. Te pożyteczne mikroorganizmy rozwijające się w ludzkim ciele chronią nas przed alergiami wywołanymi przez zmiany we florze bakteryjnej przewodu pokarmowego, które pobudzają układ immunologiczny do gwałtownych reakcji obronnych. Badania wykazały, że probiotyki wyraźnie zmniejszają ryzyko zachorowania na atopowe zapalenie skóry.

Teraz kilka międzynarodowych zespołów naukowców wzięło pod lupę m.in. związki między odżywianiem się matki i dziecka a późniejszym jego zachorowaniem na alergie i astmę. Chcą stworzyć bazę danych na temat wpływu poszczególnych składników w diecie na wystąpienie choroby oraz opracować profilaktykę i metody leczenia astmy za pomocą probiotyków.

 

Niebezpieczny hamburger

 

Na efekty ich pracy alergolodzy i alergicy czekać będą pewnie tym bardziej niecierpliwie, że inne badania nad uczuleniami przynoszą coraz bardziej niepokojące informacje. Ostatnio europejscy badacze odkryli, że dzieci które trzy razy w tygodniu jedzą hamburgery, są szczególnie narażone na zachorowanie na astmę.

Naukowcy z Niemiec, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii przestudiowali historie choroby ponad 50 tys. dzieci z całego świata, w wieku od 7 do 12 lat. I na łamach brytyjskiego magazynu medycznego Thorax dowodzą, że istnieje silny związek między jedzeniem hamburgerów i wystąpieniem astmy. Wprawdzie sama dieta zawierająca duże ilości smażonej wołowiny nie wywołuje jeszcze astmy, ale dzieci często odwiedzające fast foody prowadzą też zwykle tryb życia, który ogromnie zwiększa ryzyko zachorowania. – Wystąpienie choroby nie wiąże się wyłącznie z jedzeniem, ale z zachowaniami typowymi dla miłośników fast foodów, którzy często są otyli i mało się ruszają – mówi kierująca badaniami dr Gabriele Nagel z Instytutu Epidemiologii na Uniwersytecie w Ulm.

Epidemiolog namawia, by zamiast hamburgerowej diety w posiłkach dziecka znalazły się antyoksydanty pochodzące z warzyw i owoców oraz ryby, bogate nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Jak wyjaśnia dr Nagel, istnieją już „biologiczne dowody” na to, że takie składniki obniżają ryzyko zachorowania na astmę.

 

Zdrowie z greckiej wyspy

 

Zalecane przez niemiecką badaczkę żywienie jest z kolei zgodne z wytycznymi opracowanej w latach 50. Ubiegłego wieku diety śródziemnomorskiej, uznawanej dziś za najzdrowszą i według wielu lekarzy bardzo obiecującej w długofalowej walce z epidemiami astmy i cukrzycy, a nawet nowotworami i depresją.

Potwierdzają to choćby ostatnio prowadzone na Krecie badania, w których wzięło udział ponad 700 dzieci. U pacjentów, często i obficie karmionych orzechami, winogronami, pomidorami i pomarańczami, ryzyko występowania astmy było nawet o 80 proc. niższe niż u ich gorzej odżywiających się rówieśników (w wieku od 6 do 18 lat). Rzadko diagnozowano też u nich katar sienny i alergiczne zapalenia skóry.

Na liście prozdrowotnych produktów są też: pełnoziarniste zboża, rośliny strączkowe, oliwa z oliwek, a dla dorosłych – czerwone wino w umiarkowanych ilościach.

Dziś astmę zdiagnozowano już u ponad 30 mln Europejczyków, liczba zachorowań stale rośnie. Rocznie leczenie tylko tej choroby pochłania na Starym Kontynencie niemal 20 mld euro.

 

Strona: 1 2
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • edytta88 | 25-06-2016 18:52:30

    Ja czytałam, że niedobór witaminy D w ciąży może powodować astmę u dziecka, i różne alergie pokarmowe. A że ciężko to odpowiednio "zdobyć" z diety warto jednak suplementować.
  • monika_nowak | 24-03-2017 11:56:30

    witamina D jest bardzo ważna dla naszego organizmu, warto ją uzupełniać nie tylko dietą, ale i w postaci suplementacji. Jak dla mnie najlepsza jest vita d express, którą fajnie się stosuje i zapewnia odpowiednią dawkę witaminy.
  • zuza987 | 24-07-2017 15:09:20

    Coraz więcej osób zwraca większą uwagę na to co spożywa i podaje dzieciom. Cieszy mnie to bardzo :-D Jakiś czas temu czytałam książkę "Zatrzymać dzień", która właśnie nawiązuje do tego tematu. Daje pozytywnego, życiowego kopniaka:-D Serdecznie polecam
  • Selena11 | 27-02-2018 19:36:41

    Bardzo ciekawa informacja. Człowiek uczy się całe życie, może się to kiedyś przydać.

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: probiotyk, prebiotyk, dieta dziecka, dieta, choroby, alergia, alergeny

Polecamy

Ospa wietrzna objawia się niewysoką gorączką, utratą apetytu. Całe ciało pokrywa się czerwonymi, płaskimi plamkami, które przechodzą w grudki.

Choroby wieku dziecięcego. Infekcje dróg oddechowych, choroby zakaźne

Szczepienie niestety nie daje 100 proc. pewności, że dziecko nie zachoruje. Na wiele chorób nie ma przecież szczepionek. Przedstawiamy krótki przewodnik po najczęstszych przypadłościach, ich objawach i możliwych powikłaniach. Pamiętajmy jednak, że diagnozę...

czytaj

Każde znamię, jakie pojawia się na ciele dziecka powinien zobaczyć lekarz specjalista.

Znamiona pod lupą

Znamiona to te miejsca na ciele, w których skóra ma inny kolor, najczęściej ciemniejszy. Większość z nich jest wrodzona, tzn. pojawiają się w dniu narodzin albo w ciągu kilku pierwszych miesięcy lub lat. Na szczęście na ogół są obojętne dla zdrowia....

czytaj

Robert Makłowicz podczas Festiwalu Zupy w Krakowie

Chilli con carne z tortillą Roberta Makłowicza

Jestem przeciwnikiem oddzielnego gotowania dla dzieci. Z takiego gotowania specjalnych dań dla maluchów wyrastają analfabeci kulinarni, którzy jedzą najpierw w domu papki bez żadnego smaku, potem w przedszkolu, w stołówce szkolnej, a kończą na brejach w...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj