Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Dieta i probiotyki zapobiegają astmie

Najlepiej z dala od hamburgerów

Poważne zmiany w sposobie odżywiania Europejczyków w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat spowodowały lawinowy wzrost zachorowań na astmę – uważają naukowcy. Chorują głównie dzieci.

Ochronę przed uczuleniami i astmą zapewniają antyoksydanty, pochodzące głównie z warzyw i owoców.

Fot. iStockphoto

Ochronę przed uczuleniami i astmą zapewniają antyoksydanty, pochodzące głównie z warzyw i owoców.

Publikacja Globalnej Europejskiej Sieci Alergii i Astmy (Global Allergy and Asthma European Network – GA²LEN) przynosi informacje na temat istotnej roli, jaką odgrywa dieta w występowaniu alergii, szczególnie u dzieci. Alergolodzy i specjaliści z dziedziny żywienia przygotowali raport na zlecenie powołanego przez Unię Europejską konsorcjum centrów badawczych GA²LEN.

Ma on przyczynić się do opracowania programu profilaktyki zdrowotnej, który uchroni kolejne pokolenia przed epidemią astmy.

Liczba zachorowań na różnego rodzaju alergie dramatycznie wzrosła w ciągu kilku ostatnich dziesięcioleci. Zapadają na nie przede wszystkim dzieci. Dziś już jedno na troje dzieci jest na coś uczulone, a do 2015 r. alergikami będzie połowa Europejczyków.

Naukowcy są zgodni: za choroby pochodzenia alergicznego i astmę odpowiadają geny i środowisko. Jednak ewolucja tych schorzeń postępuje znacznie szybciej, i nie da się jej wytłumaczyć wyłącznie podłożem genetycznym. Wśród czynników środowiskowych na pierwszym miejscu wymienia się dziś zmiany w diecie mieszkańców Europy w ostatnich 30-40 latach. W najnowszej publikacji Globalnej Europejskiej Sieci Alergii i Astmy znalazło się nawet stwierdzenie, że to, jak dzieci karmione są w pierwszych miesiącach swojego życia, może mieć przemożny wpływ na późniejsze wystąpienie u nich astmy i alergii.

Raport „Żywienie i choroby alergiczne” został opublikowany w biuletynie „Clinical and Experimental Allergy Reviews”. Jego autorzy to 12 wybitnych europejskich ekspertów wspólnie pracujących pod egidą sieci GA²LEN.

 

Naturalne najzdrowsze

 

Naukowcy uważają, że dla zahamowania epidemii astmy i alergii najważniejsze są: karmienie piersią, przyjmowanie w żywności konkretnych składników i dostarczanie organizmowi probiotyków.

Zwłaszcza karmienie piersią, które zapewnia niemowlęciu jedynego potrzebnego mu przez pierwsze miesiące życia płynnego pokarmu, uważane jest za skuteczną broń w walce z wystąpieniem alergii. Karmienie piersią tylko przez cztery pierwsze miesiące chroni większość dzieci m.in. przed zapaleniami skóry do trzeciego roku życia i przed astmą do szóstego roku życia.

Naturalny pokarm jest zwłaszcza istotny dla dzieci, u których ryzyko, że będą alergikami jest szczególnie wysokie – czyli tych, których jedno lub obydwoje rodziców też cierpi na tę chorobę. Jeśli z jakichś powodów karmienie piersią takiego malca nie jest możliwe, specjaliści zalecają, by przez 4-6 miesięcy podawać mu hipoalergiczną mieszankę i unikać wprowadzania do jego diety stałych pokarmów. Modyfikowane hipoalergiczne mleko – dowodzą badacze – chroni niemowlę przed skazą białkową przez pierwsze pięć lat życia i
przed egzemami przez cztery lata.

 

Strona: 1 2
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: probiotyk, prebiotyk, dieta dziecka, dieta, choroby, alergia, alergeny

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Kolorowa, szeleszcząca, inspirująca - zabawka idealna

Zabawki dla niemowlaka. Jak wybrać, na co zwracać uwagę?

Noworodek i osesek jeszcze się nie bawią, choć zabawki mogą oczywiście mieć. Między trzecim a szóstym miesiącem sprawdzają się zabawki, w które dziecko może uderzać i stukać. Potem, gdy dziecko zaczyna siadać, lubi przekładać różne...

czytaj

Wyjątkową przyjemność sprawia maluchom kąpiel w wannie ze starszym rodzeństwem

Kąpiel

W trzeciej dobie po urodzeniu pierwszej córki byłam już w domu. Przyszło mi się zmierzyć z kilkoma górami lodowymi. Jedną z nich była pierwsza samodzielna kąpiel. Ani ja, ani tata dziecka nie umieliśmy zrobić nic więcej oprócz wymycia wanienki i nalania do...

czytaj

Robert Makłowicz podczas Festiwalu Zupy w Krakowie

Chilli con carne z tortillą Roberta Makłowicza

Jestem przeciwnikiem oddzielnego gotowania dla dzieci. Z takiego gotowania specjalnych dań dla maluchów wyrastają analfabeci kulinarni, którzy jedzą najpierw w domu papki bez żadnego smaku, potem w przedszkolu, w stołówce szkolnej, a kończą na brejach w...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj