Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Produkty typu light

Ciężki skład lekkiej żywności

O produktach typu light i konsekwencjach ich spożywania rozmawiamy z dr Magdaleną Człapką-Matyasik, specjalistą z zakresu żywienia człowieka i dietetyki

Produkty typu light zawierają m.in. sztuczne środki słodzące, które mogą powodować wiele chorób zarówno u ciężarnej jak i u płodu.

fot. iStockphoto

Produkty typu light zawierają m.in. sztuczne środki słodzące, które mogą powodować wiele chorób zarówno u ciężarnej jak i u płodu.

 

Jakich witamin może brakować przyszłym mamom, które jedzą zbyt dużo tzw. lekkich produktów?

Jedząc codziennie beztłuszczowe pokarmy narażamy się na niedobór witamin, m.in. A, D, E i K, które są rozpuszczalne wyłącznie w tłuszczach. Pomimo, że odtłuszczony nabiał, wzbogacony jest witaminami, nie są one tak wartościowe jak naturalne. Kiedy ostrożnie podejdziemy do diety, będziemy jeść regularne i urozmaicone posiłki oraz okazjonalnie będziemy spożywać produkty light, w naszej diecie nie powinno zabraknąć żadnych składników odżywczych.

Często mamy, po porodzie chcą szybko schudnąć. Zamiast zdrowej diety wybierają żywność light. Czy szkodliwe substancje z tego jedzenia mogą przedostawać się wraz z mlekiem do organizmu dziecka?

Odchudzanie się po porodzie, szczególnie kiedy mama karmi, w ogóle nie jest zalecane. Mama powinna być na zdrowej racjonalnej diecie bogatej w warzywa i owoce. Pamiętajmy, że organizm kobiety na produkcje mleka zużywa bardzo duże ilości energii, a więc utrata masy ciała, przy powrocie do zdrowych nawyków żywieniowych, wypijaniu dużej ilości płynów (minimum 2 litry wody mineralnej niegazowanej) będą naturalną pomocą w regulacji masy ciała. Odchudzanie się, polegające na jedzeniu tzw. lekkich dań nie przynosi rezultatów. Mając świadomość że zjadamy mniej kalorii, pozwalamy sobie na zwiększenie ilości zjadanych pokarmów i bilans wyrównuje się. „Mniej” na diecie oznacza także mniej objętościowo, nie tylko kalorycznie.

*dr Magdalena Człapka-Matyasik, specjalista z zakresu żywienia człowieka i dietetyki z poradni dietetycznej www.twojdietetyk.org

Strona: 1 2
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: halina2159.

Warto zobaczyć

Poczytaj również

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Większość noworodków urodzonych w terminie waży między 2,8 a 3,8 kg

Waga noworodka i niemowlaka. Przyrost wagi dziecka

Prawidłowa waga noworodka jest najlepszym wskaźnikiem, że dziecko się najada, a pokarm zaspokaja potrzeby rosnącego organizmu. Jeśli dziecko prawidłowo się rozwija, nie ma potrzeby częstego kontrolowania wagi. Wystarczy, gdy będzie ono ważone co kilka...

czytaj

Lekarz kontroluje ciemiączko podczas każdego badania poprzedzającego szczepienie dziecka.

Ciemiączko. Wypukłe, małe, duże, pulsujące

Tę miękką powierzchnię pomiędzy kośćmi czaszki można wyczuć, dotykając delikatnie palcem. Co w ciemiączku może być powodem do niepokoju? Po pierwsze tempo jego zarastania, po drugie - zapadanie się ciemiączka.

czytaj

Choć każde plamienie i krwawienie  należy skonsultować z lekarzem, można powiedzieć, że bywa ono charakterystyczne dla pewnych okresów ciąży.

Krwawienie i plamienie w ciąży

Krwawienie w ciąży zawsze jest objawem jakiejś patologii, w pierwszym trymestrze grozi poronieniem, a w drugim zagraża ciąży też poronieniem lub porodem przedwczesnym.

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj