Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Produkty typu light

Ciężki skład lekkiej żywności

O produktach typu light i konsekwencjach ich spożywania rozmawiamy z dr Magdaleną Człapką-Matyasik, specjalistą z zakresu żywienia człowieka i dietetyki

Produkty typu light zawierają m.in. sztuczne środki słodzące, które mogą powodować wiele chorób zarówno u ciężarnej jak i u płodu.

fot. iStockphoto

Produkty typu light zawierają m.in. sztuczne środki słodzące, które mogą powodować wiele chorób zarówno u ciężarnej jak i u płodu.

 

Jakich witamin może brakować przyszłym mamom, które jedzą zbyt dużo tzw. lekkich produktów?

Jedząc codziennie beztłuszczowe pokarmy narażamy się na niedobór witamin, m.in. A, D, E i K, które są rozpuszczalne wyłącznie w tłuszczach. Pomimo, że odtłuszczony nabiał, wzbogacony jest witaminami, nie są one tak wartościowe jak naturalne. Kiedy ostrożnie podejdziemy do diety, będziemy jeść regularne i urozmaicone posiłki oraz okazjonalnie będziemy spożywać produkty light, w naszej diecie nie powinno zabraknąć żadnych składników odżywczych.

Często mamy, po porodzie chcą szybko schudnąć. Zamiast zdrowej diety wybierają żywność light. Czy szkodliwe substancje z tego jedzenia mogą przedostawać się wraz z mlekiem do organizmu dziecka?

Odchudzanie się po porodzie, szczególnie kiedy mama karmi, w ogóle nie jest zalecane. Mama powinna być na zdrowej racjonalnej diecie bogatej w warzywa i owoce. Pamiętajmy, że organizm kobiety na produkcje mleka zużywa bardzo duże ilości energii, a więc utrata masy ciała, przy powrocie do zdrowych nawyków żywieniowych, wypijaniu dużej ilości płynów (minimum 2 litry wody mineralnej niegazowanej) będą naturalną pomocą w regulacji masy ciała. Odchudzanie się, polegające na jedzeniu tzw. lekkich dań nie przynosi rezultatów. Mając świadomość że zjadamy mniej kalorii, pozwalamy sobie na zwiększenie ilości zjadanych pokarmów i bilans wyrównuje się. „Mniej” na diecie oznacza także mniej objętościowo, nie tylko kalorycznie.

*dr Magdalena Człapka-Matyasik, specjalista z zakresu żywienia człowieka i dietetyki z poradni dietetycznej www.twojdietetyk.org

Strona: 1 2
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: halina2159.

Warto zobaczyć

Poczytaj również

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Żeby żółtaczka fizjologiczna szybciej minęła, noworodek jest naświetlany w inkubatorze specjalnymi lampami.

Żółtaczka u noworodka. Przyczyny, objawy, powikłania

Żółtaczka noworodków nazywana jest fizjologiczną, co najlepiej wskazuje, że nie jest chorobą. Występuje z różnym nasileniem u około 70 proc. noworodków. Objawy żółtaczki noworodków to żółtawy kolor skóry i gałek ocznych u maluszka.

czytaj

W ostatnich latach nastąpił wzrost zachorowań na choroby alergiczne oczu.

Zapalenie spojówek u dziecka

Najczęstszą przyczyną wizyt dzieci u okulisty są zmiany zapalne powierzchni oka, w tym zapalenie spojówek. Dochodzi do niego, gdy do oka wnikną bakterie, wirusy, pył, dym, kurz czy kosmetyki. Choroba może mieć ostry lub łagodny przebieg, dlatego, gdy...

czytaj

Robert Makłowicz podczas Festiwalu Zupy w Krakowie

Chilli con carne z tortillą Roberta Makłowicza

Jestem przeciwnikiem oddzielnego gotowania dla dzieci. Z takiego gotowania specjalnych dań dla maluchów wyrastają analfabeci kulinarni, którzy jedzą najpierw w domu papki bez żadnego smaku, potem w przedszkolu, w stołówce szkolnej, a kończą na brejach w...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj