Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Produkty typu light

Ciężki skład lekkiej żywności

O produktach typu light i konsekwencjach ich spożywania rozmawiamy z dr Magdaleną Człapką-Matyasik, specjalistą z zakresu żywienia człowieka i dietetyki

Produkty typu light zawierają m.in. sztuczne środki słodzące, które mogą powodować wiele chorób zarówno u ciężarnej jak i u płodu.

fot. iStockphoto

Produkty typu light zawierają m.in. sztuczne środki słodzące, które mogą powodować wiele chorób zarówno u ciężarnej jak i u płodu.

 

Jakich witamin może brakować przyszłym mamom, które jedzą zbyt dużo tzw. lekkich produktów?

Jedząc codziennie beztłuszczowe pokarmy narażamy się na niedobór witamin, m.in. A, D, E i K, które są rozpuszczalne wyłącznie w tłuszczach. Pomimo, że odtłuszczony nabiał, wzbogacony jest witaminami, nie są one tak wartościowe jak naturalne. Kiedy ostrożnie podejdziemy do diety, będziemy jeść regularne i urozmaicone posiłki oraz okazjonalnie będziemy spożywać produkty light, w naszej diecie nie powinno zabraknąć żadnych składników odżywczych.

Często mamy, po porodzie chcą szybko schudnąć. Zamiast zdrowej diety wybierają żywność light. Czy szkodliwe substancje z tego jedzenia mogą przedostawać się wraz z mlekiem do organizmu dziecka?

Odchudzanie się po porodzie, szczególnie kiedy mama karmi, w ogóle nie jest zalecane. Mama powinna być na zdrowej racjonalnej diecie bogatej w warzywa i owoce. Pamiętajmy, że organizm kobiety na produkcje mleka zużywa bardzo duże ilości energii, a więc utrata masy ciała, przy powrocie do zdrowych nawyków żywieniowych, wypijaniu dużej ilości płynów (minimum 2 litry wody mineralnej niegazowanej) będą naturalną pomocą w regulacji masy ciała. Odchudzanie się, polegające na jedzeniu tzw. lekkich dań nie przynosi rezultatów. Mając świadomość że zjadamy mniej kalorii, pozwalamy sobie na zwiększenie ilości zjadanych pokarmów i bilans wyrównuje się. „Mniej” na diecie oznacza także mniej objętościowo, nie tylko kalorycznie.

*dr Magdalena Człapka-Matyasik, specjalista z zakresu żywienia człowieka i dietetyki z poradni dietetycznej www.twojdietetyk.org

Strona: 1 2
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: halina2159.

Warto zobaczyć

Poczytaj również

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Czasem czerwone    pajączki    pojawiają się nagle i jakby bez powodu np. wyskakują podczas ciepłej kąpieli albo w sytuacji, kiedy dziecko zmienia gwałtownie temperaturę otoczenia.

Pajączki naczyniowe, rumień, naczyniaki u dzieci

Pękające naczynka u dzieci pojawiają się czasem już w niemowlęctwie, ale mogą objawić się też nagle w późniejszym okresie życia dziecka. Czy mogą zniknąć same?

czytaj

Nie da się leczyć alergii bez usunięcia alergenu z diety dziecka.

Skaza białkowa

Alergia pokarmowa, może być reakcją na mleko krowie (to najczęściej spotykany alergen), ale także na gluten, orzechy, kakao, ryby, jajka i niektóre owoce (głównie cytrusy).

czytaj

Niektóre dzieci mają wąskie kanaliki łzowe, które łatwo się zatykają powodując zastój łez.

Ropiejące oczy dziecka po porodzie

Nawet do kilku dni po porodzie powieki noworodka bywają sklejone zbierającą się białawo-żółtawą lub zielonkawą wydzieliną a spojówki oczek są lekko zaczerwienione i nabrzmiałe. W większości przypadków skuteczna jest odpowiednia pielęgnacja, ale nie zawsze!

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj