Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Witaminy i minerały w diecie kobiety w ciąży

W jakich produktach ich szukać?

Co jeść, by zapewnić sobie zdrowie w ciąży i po niej oraz zapewnić dziecku prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy?

Kwas foliowy jest jednym z najistotniejszych składników odżywczych.

Fot. iStochphoto

Kwas foliowy jest jednym z najistotniejszych składników odżywczych.

Przyszła mama powinna spożywać o połowę więcej witamin i minerałów niż przed ciążą.

Witaminy wchodzą w skład enzymów, będących w naszym organizmie katalizatorami wielu reakcji biochemicznych. — Enzymy są odpowiedzialne za regulację wielu procesów, m.in. za przekształcenia różnych substratów w energię, za procesy budulcowe tkanek organizmu, za regenerację i wzrost — mówi Anna Lewitt, dietetyk i trener żywienia, właścicielka Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki Ego.

Minerały: wapń, fosfor, magnez i fluor są materiałem budulcowym dla kości, zębów, skóry i włosów. — Ponadto minerały wchodzą w skład związków o podstawowym znaczeniu dla funkcjonowania naszego organizmu: hemoglobiny (żelazo), insuliny (cynk), tyroksyny (jod), związków wysokoenergetycznych ATP (fosfor) oraz pełnią podstawową rolę w zachowaniu właściwego bilansu wodnego oraz równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu (sód, potas, chlor) — wymienia dietetyczka.

Surowe i na półtwardo

Warto pamiętać, że nawet na pozór zdrowy posiłek może być pozbawiony witamin, gdy został nieodpowiednio przygotowany. Gotowanie, smażenie na tłuszczu, pieczenie w wysokich temperaturach niszczy witaminy i minerały, szczególnie te rozpuszczalne w wodzie czyli wszystkie witaminy z grupy B oraz C. Dlatego warzywa i owoce lepiej jeść surowe lub gotowane krótko, na półtwardo. — Jeśli spożywana żywność jest przemysłowo oczyszczana, przetwarzana i konserwowana chemicznie (pasteryzacja, homogenizacja, napromieniowanie) to prawdopodobnie nie dostarcza odpowiedniej ilości składników odżywczych, w tym szczególnie, witamin i minerałów — mówi Anna Lewitt. Ponadto jeśli kobieta pije dużo kawy, pali papierosy lub przebywa w zanieczyszczonym środowisku, w jej organizmie niszczone są wszystkie witaminy i minerały.

 

Jeśli tabletki, to naturalne

Czasem konieczne jest przyjmowanie dodatkowo preparatów witaminowo-mineralnych, szczególnie wtedy, gdy często pojawiają się przeziębienia i infekcje wirusowe, katar, wyniki badań są złe lub jeśli kobieta czuje się bardzo zmęczona, łamią jej się włosy i paznokcie. W takich przypadkach, lekarz zazwyczaj zapisuje suplementy diety. — Warto wybierać naturalne preparaty, ponieważ zawierają dodatkowe substancje takie jak bioflawonoid czy polifenole, które zapewniają pełne przyswajanie i wykorzystanie witamin i minerałów przez organizm — radzi dietetyczka.

Z kolei wielu ginekologów, kierując się rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, przekonuje kobiety ciężarne do stałej suplementacji w okresie ciąży nie tylko kwasu foliowego, ale zwłaszcza żelaza, witaminy D i jodu, których właściwy poziom w organizmie bardzo trudno (na ogół) zapewnić tylko dietą.

 

Kwas foliowy

Kwas foliowy czyli folacyna, nazywana również witaminą B9 jest jednym z najistotniejszych składników odżywczych. Uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych. Jest nieodzowny we wzrastaniu, rozwoju i rozmnażaniu wszystkich komórek ustroju, w prawidłowym działaniu układu krwiotwórczego matki i dziecka.

Kobieta planująca dziecko, powinna sięgnąć po kwas foliowy przed ciążą, by uzupełnić niedobór folacyny, która jest niezbędna w prewencji wad cewy nerwowej rozwijającego się płodu. — Według najnowszych rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia, średnie, dzienne zapotrzebowanie kwasu foliowego dla kobiety w wieku reprodukcyjnym wynosi 600 Ūg na dobę na trzy miesiące przed planowaną ciążą, aż do 12. tygodnia ciąży — dodaje Lewitt. Kwas foliowy można znaleźć w większości produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Najwięcej jest go w surowych zielonych warzywach, roślinach strączkowych, w pełnych ziarnach zbóż, w owocach oraz drożdżach. Na wartość folacyny w pokarmach, ma wpływ sposób ich przyrządzania. Najlepiej spożywać produkty w surowej postaci bądź ugotowane w niewielkiej ilości wody. Systematyczne sięganie po kwas foliowy przed ciążą zwiększa prawdopodobieństwo urodzenia zdrowego dziecka.

 

Witamina A, C, D, E

W diecie ciężarnej nie może zabraknąć szczególnie witamin A, C, D, E.

Witamina A zapobiega przedwczesnemu pękaniu błon płodowych tak jak E i C , ma znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania narządu wzroku. Można ją znaleźć w dyni, czerwonej papryce, marchwi, pomidorach, w szpinaku, szparagach, brokułach, w kalafiorze, w kiwi, ananasie, pomarańczy, cytrynie, słoneczniku, w pestkach z dyni i w łososiu.

Witamina E jest przeciwutleniaczem i usuwa substancje szkodliwe dla zdrowia (wolne rodniki), dzięki temu zapobiega szybkiemu starzeniu się i niszczeniu komórek. Produkty bogate w witaminę E to sałata, kiełki zbóż, kukurydza, zielone warzywa.

Najwięcej witaminy C jest w porzeczkach, truskawkach, pomarańczy, cytrynie, agreście, kapuście, w pomidorach, papryce.

Witamina D bierze udział w regulacji poziomu wapnia w organizmie. W czasie ciąży zapotrzebowanie na nią może wzrastać nawet o 100 proc. Prawidłowy jej poziom umożliwia właściwe uwapnienie kości dziecka. Można ją znaleźć w tranie, śledziach, żółtku, łososiu, wątrobie, w mleku.

Jod

Niezbędnym pierwiastkiem do prawidłowego rozwoju hormonów tarczycy jest jod. — Dostarczenie organizmowi podczas ciąży odpowiedniej ilości tego pierwiastka ma istotne znaczenie w zapobieganiu poronieniom, porodom martwych płodów, a także zaburzeniom rozwoju psychomotorycznego dziecka — mówi dietetyczka. Dlatego ciężarna powinna dbać o prawidłowy poziom jodu każdego dnia. Poza używaniem jodowanej soli kuchennej, powinna również przyjmować specjalne preparaty jodowane. Są one zalecane także podczas karmienia piersią. Oprócz tego warto przyjmować pierwiastek wraz z pożywieniem, jest on np. w morskich rybach, kefirach, w białych serach, jajach, w niektórych wodach mineralnych.

 

Wapń

Wapń jest bardzo ważny dla prawidłowego metabolizmu kości i zębów. — Zapewnia prawidłową gęstość kostną u noworodka, a także może zapobiegać występowaniu u matki nadciśnienia ciążowego, stanu przed skurczowego oraz przedwczesnemu porodowi. Jego niedobory u ciężarnej mogą niekorzystnie wpływać na mineralizację kości u płodu — mówi Anna Lewitt. Wraz z fosforem, jest głównym, mineralnym składnikiem układu kostnego. 99 proc. ogólnej zawartości tego pierwiastka w organizmie, znajduje się w kościach.

Dzienne zapotrzebowanie wapnia dla kobiet ciężarnych wynosi 1000 mg. Aby zapewnić optymalne pozyskiwanie wapnia z pokarmu, należy pamiętać o dostarczeniu wraz z nim witaminy D, która umożliwia wchłanianie wapnia. Źródłem najlepiej przyswajalnego wapnia jest mleko i jego przetwory. W dużej ilości znajduje się również w płatkach owsianych górskich i innych roślinach zbożowych, ciemnym pieczywie, warzywach liściastych.

 

Żelazo

Przyczyną niedokrwistości, często występującej u kobiet w ciąży, jest najczęściej niedobór żelaza. Do jej objawów należy blada cera, senność, zmęczenie, szorstka skóra, kłopoty z koncentracją. Konsekwencje anemii może ponieść także dziecko. Może urodzić się słabsze i mniejsze. Niedobór żelaza może być także przyczyną pojawienia się infekcji w drogach moczowych i przedwczesnego porodu. Przyszła mama potrzebuje 26 mg żelaza na dobę. Najwięcej jest go w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Organizm jednak lepiej przyswaja te pochodzenia zwierzęcego. W diecie powinno się znaleźć mięso cielęce, żółtka jaj, wieprzowina, ryby. Spore jego ilości zawierają żółte i zielone warzywa liściaste, nasiona roślin strączkowych oraz całe ziarna zbóż, np. ciemne pieczywo, kasze i kakao. Przyswajanie żelaza można zwiększyć dostarczając jednocześnie organizmowi witaminy C, której najwięcej jest np. w soku porzeczkowym.

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: halina2159.

Komentarze

  • wmartaszka | 30-03-2017 11:23:20

    Przed ciążą myślałam, że będę brać tylko kwas foliowy i to wystarczy. No i pewnie by wystarczyło jako niezbędne minimum, ale warto jeszcze uzupełniać inne składniki, które dobrze wpływają na rozwój dziecka. Dlatego biorę mama dha premium i mam tam nie tylko kwas foliowy, ale i dha, magnez i jod.
  • paulina_pola | 12-05-2017 08:48:24

    Ja nie brałam żadnych witamin tylko folik mama. Na początku jakieś łykałam ale mnie po nich mdliło i odstawiłam je.
  • Laseczka55 | 25-09-2017 19:15:08

    ja zdrowo się odżywiam, ale dodatkowo stosuję też suplementy. Lekarz sam zalecił mi stosowanie dicofer, czyli leku który uzupełnia poziom żelaza w organizmie. A teraz dodatkowo zaczęłam chodzić także na basen
  • patkajakubowska | 16-01-2023 10:57:15

    Dziękuję za ten artykuł

Warto zobaczyć

Poczytaj również

Polecamy

Gdy dziecko obficie się ślini, wkłada do buzi rączki lub przedmioty, to znak, że ząbkuje

Bolesne ząbkowanie. Najczęstsze objawy to płacz, gorączka, biegunka

Tak, jak nie ma sztywnej reguły, co do momentu pojawienia się pierwszego ząbka, tak nie ma wytłumaczenia dlaczego u jednych dzieci ząbki pojawiają się wcześniej, u innych później. Jedyną regułą, jaką sama zaobserwowałam, jest to, że rodzeństwu zęby...

czytaj

Powiększone węzły chłonne przy infekcjach i sprawiają ból

Powiększone węzły chłonne u dziecka. Zwykle świadczą o infekcji, ale mogą sygnalizować nawet nowotwór

Powiększone węzły chłonne u dziecka to zazwyczaj objaw choroby. Mogą wskazywać na niegroźną infekcję, choroby zakaźne czy nawet nowotwory.

czytaj

Robert Makłowicz podczas Festiwalu Zupy w Krakowie

Chilli con carne z tortillą Roberta Makłowicza

Jestem przeciwnikiem oddzielnego gotowania dla dzieci. Z takiego gotowania specjalnych dań dla maluchów wyrastają analfabeci kulinarni, którzy jedzą najpierw w domu papki bez żadnego smaku, potem w przedszkolu, w stołówce szkolnej, a kończą na brejach w...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj