Kobieta karmiąca powinna unikać potraw ciężkostrawnych, takich jak smażone, pikantne, grzyby, kapusta, cebula, słodycze w nadmiarze oraz duża ilość owoców zjedzona naraz.
Karmiącej kobiecie najbardziej służy dieta lekkostrawna, przygotowana zawsze ze świeżych produktów, nieobciążająca przewodu pokarmowego, a tym samym nie wywołująca kolki u noworodka i niemowlaka.
Natomiast dietę eliminacyjną wprowadza się u matek karmiących piersią dopiero, gdy zachowanie dziecka wskazuje na alergię. Każda dieta eliminacyjna powinna być kontrolowana przez lekarza po to, żeby nie zamieniła się w dietę niedoborową i nie zaszkodziła matce, która sama odejmie ze swojej diety bardzo dużo produktów. Unikać należy głównie owoców cytrusowych i truskawek, bo to one należą do najpowszechniej uczulających produktów, podobnie jak czekolada, kakao, orzechy, pomidory.
Modzelka8 | 18-02-2015 09:21:35