Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Zapis czatu z dr Magdaleną Białkowską, specjalistą dietetykiem

Jak schudnąć, jak nie utyć

Prawie półtorej godziny dr Magdalena Białkowska odpowiadała w Instytucie Żywności i Żywienia na pytania zadawane przez uczestników czatu i nadesłane wcześniej przez użytkowników portalu eBobas.pl. Czat, poświęcony odchudzaniu, zasadom zdrowego żywienia i dietom odbył się 19 marca 2013 roku.

dr Magdalena Białkowska, specjalista  dietetyk

Fot. Archiwum

dr Magdalena Białkowska, specjalista dietetyk

eBobas.pl: Prosto z Instytutu Żywności i Żywienia rozpoczynamy czat z dr Magdaleną Białkowską. Czekamy na pierwsze pytania.

toja51: Od pewnego czasu więcej się ruszam, żeby zdrowo schudnąć. Tymczasem przeczytałam, że moja tkanka tłuszczowa zamiast zostać spalona może przerodzić się w tkankę mięśniową. Czego nie jeść, żeby do tego nie dopuścić? A co wręcz jeść?

Dr Magdalena Białkowska: Skuteczne odchudzanie to redukcja tkanki tłuszczowej i ochrona beztłuszczowej masy ciała, czyli tkanki mięśniowej. Osoba, która chudnie tylko kosztem tłuszczowej masy ciała ma szansę nie mieć efektu jojo. Osoba, która traci beztłuszczową masę ciała, jest kandydatem do efektu jojo. Nie sądzę, żeby groził Pani nadmiar tkanki mięśniowej. Aby to uzyskać trzeba wiele godzin i miesięcy ćwiczyć. Dieta odchudzająca powinna dostarczać o 500 - 1000 kcal mniej w stosunku do zapotrzebowania energetycznego organizmu i zawierać wszystkie składniki odżywcze. Trzeba pamiętać o błonniku, który zmniejsza apetyt, utrudnia wchłanianie glukozy i cholesterolu i ułatwia walkę z zaparciami.

grazyna: Czy nadmiar otrąb może szkodzić? A jeśli tak, to jak określić „nadmiar”?

Dr Magdalena Białkowska: Otręby w diecie dostarczają zarówno błonnika nierozpuszczalnego jak i rozpuszczalnego. W przeciętnej diecie osoby dorosłej jest zbyt mało błonnika i dlatego często zaleca się dodatkowe spożycie tego składnika. Przyjmowane otręby zawsze muszą być w postaci papki , dodatku do zup , sałatek lub owsianki. Istnieje niewielka grupa osób, które powinny unikać otrąb. Są to chorzy ze stanami zapalnymi jelit, a także chorobą wrzodową. Zwykle zalecamy pacjentom spożycie od dwóch do 4 łyżek otrąb dziennie. Należy pamiętać, ze otręby popijamy dużą ilością wody. Nie ma powodów i wskazań do zwiększania tej ilości.

MILKA12: W jakich produktach można znaleźć dużo błonnika?

Dr Magdalena Białkowska: Podstawowym żródłem błonnika w diecie są produkty roślinne: warzywa, owoce, ciemne pieczywo, kasze szczególnie gruboziarniste. Wymienione produkty dostarczają także drogocennych witamin i skladników mineralnych. Bardzo dużo błonnika zawierają otręby.

 

Strona: 1 2 3 4 5 6
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: eBobas_PL.

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: otyłość dziecka, nadwaga, dieta mamy, dieta

Polecamy

Po pojawieniu się stałych szóstek zaczynają się ruszać i wypadać mleczaki – najpierw te, które wyrosły jako pierwsze, a więc najczęściej dolne jedynki.

Sześciolatek u dentysty

Wraz z pojawieniem się dwóch szóstek (obojętne dolnych czy górnych) konieczna jest wizyta u dentysty. On zdecyduje, czy potrzebna jest konsultacja ortodontyczna.

czytaj

Jeżeli dziecko nie ma jeszcze 150 cm wzrostu, według przepisów powinno siedzieć w foteliku lub na podstawce.

Jak przewozić starsze dziecko samochodem?

Tylko połowa dzieci w wieku powyżej czterech lat jest należycie przewożona w samochodach. Tymczasem do 12. roku życia o bezpieczeństwo dziecka należy dbać w szczególny sposób.

czytaj

Podczas zatrzymywania laktacji, dziecko przystawiamy na krócej do piersi, tak, by pierś nie do końca była opróżniana.

Zatrzymanie laktacji. Farmakologiczne i naturalne

Powrót do pracy, kłopoty ze zdrowiem, bariery psychologiczne czy inne powody mogą zmusić kobietę do podjęcia się zatrzymania laktacji wcześniej niżby chciała. Jak to zrobić, aby organizm kobiety i jej dziecko dobrze to znieśli? O czym może świadczyć mleko...

czytaj

Czy szczepienia dzieci powinny być obowiązkowe?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj