Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Cukrzyca ciążowa

Na ogół wystarczy odpowiednia dieta i opieka lekarska

Zaburzenia tolerancji węglowodanów w ciąży określane są mianem cukrzycy ciążowej. Najczęściej choroba mija po porodzie. Jednak w trakcie ciąży matka musi szczególnie dbać o swoje i dziecka zdrowie.

Cukrzyca ciążowa zagraża m.in. kobietom otyłym i po 25. roku życia.

Fot. iStockphoto

Cukrzyca ciążowa zagraża m.in. kobietom otyłym i po 25. roku życia.

U niektórych kobiet dochodzi do rozwoju cukrzycy w okresie ciąży. — Stan ten, czyli pojawienie się po raz pierwszy w okresie ciąży nietolerancji glukozy, nazywa się cukrzycą ciążową. Problem dotyczy około 3 proc. ciężarnych — mówi prof. Ewa Wender - Ożegowska z Kliniki Położnictwa i Chorób Kobiecych, Katedry Ginekologii, Położnictwa i Onkologii Ginekologicznej Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu.

Ten typ cukrzycy jest wywoływany zwiększoną w czasie ciąży opornością tkanek na działanie insuliny. Często chorują kobiety otyłe, po 25. roku życia. W grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę ciążową są m.in. kobiety, które wiele razy rodziły i ich dzieci były o dużej masie ciała, kobiety z nadciśnieniem tętniczym oraz te, u których cukrzycę stwierdzono w poprzednich ciążach. Takie pacjentki diagnozuje się w kierunku tego typu cukrzycy, zaraz po pierwszej wizycie u ginekologa, który zleca wykonanie tekstu diagnostycznego. Jeśli wynik będzie prawidłowy, test powtarza się dopiero w połowie ciąży.

Kobiety niezagrożone cukrzycą, również obowiązkowo przechodzą ten test w połowie ciąży, między 24. a 28. tygodniem. — Jeśli wykaże nieprawidłową wartość, mamy do czynienia z tzw. cukrzycą ciążową — mówi profesor Wender - Ożegowska. Zbyt późne rozpoznanie choroby, może mieć negatywne skutki dla matki i jej dziecka. Pacjentka leczona jest wówczas dietą, a jeśli nie uzyska się tą drogą spodziewanego efektu, wprowadza się leczenie insuliną. — Zaburzenia gospodarki węglowodanowej najczęściej mijają po porodzie. W związku z tym na ogół możemy zrezygnować z podawania insuliny, kontrolujemy jednak nadal poziomy glikemii przez co najmniej kilka dni po porodzie, a po skończeniu połogu powtarzamy test diagnostyczny, aby wykluczyć cukrzycę. Dopiero po tym czasie można ustalić, czy przyczyną była tylko cukrzyca wywołana ciążą — tłumaczy.

 

Glikemia musi być w normie

W prowadzeniu ciężarnej z cukrzycą najistotniejsze znaczenie ma uzyskanie prawidłowej glikemii (HbA1C<6,3 proc.) przez cały okres ciąży.
— Prawidłowa glikemia u matki ma zasadnicze znaczenie w zapobieganiu wadom rozwojowym. Należy pamiętać, że okres rozwoju najważniejszych narządów, to pierwsze kilka tygodni po zapłodnieniu — dodaje. Za prawidłowe kryteria wyrównania cukrzycy w okresie ciąży przyjmuje się wartości glikemii na czczo poniżej 90 mg/dl, w jedną godzinę po posiłku 120- 130 mg/dl, a w dwie godziny 120 mg/dl, natomiast średnia glikemię dobową poniżej 100mg/dl. Źle wyrównana cukrzyca jest przyczyną zaburzeń rozwojowych u płodu. — Płód jest narażony na w pierwszych tygodniach życia płodowego na śmierć z powodu poronienia lub "nadmierne odżywienie" powodujące powstawanie wad rozwojowych: serca, układów: moczowego, pokarmowego, nerwowego. Zagrożeniem jest też wcześniactwo, zaburzenia oddechowe wynikające z niedojrzałości układu oddechowego — dodaje prof. Ewa Wender-Ożegowska. Matce zaś może grozić rozwój nadciśnienia indukowanego ciążą, stan przedrzucawkowy, nawracające infekcje dróg moczowych oraz pogorszenie zmian naczyniowych naczyniowych (w nerkach i na dnie oka).

Obecnie pacjentki, które intensywnie kontrolują swoją chorobę, utrzymują prawidłowe poziomy glikemii, uczęszczają regularnie do swojego diabetologa, okulisty i ginekologa zajmującego się problemami tej grupy kobiet, rodzą zdrowe dzieci, przechodzą ciążę bez większych powikłań — podsumowuje prof. Wender- Ożegowska

 

 

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Warto zobaczyć

Poczytaj również

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Czasem czerwone    pajączki    pojawiają się nagle i jakby bez powodu np. wyskakują podczas ciepłej kąpieli albo w sytuacji, kiedy dziecko zmienia gwałtownie temperaturę otoczenia.

Pajączki naczyniowe, rumień, naczyniaki u dzieci

Pękające naczynka u dzieci pojawiają się czasem już w niemowlęctwie, ale mogą objawić się też nagle w późniejszym okresie życia dziecka. Czy mogą zniknąć same?

czytaj

Robert Makłowicz podczas Festiwalu Zupy w Krakowie

Chilli con carne z tortillą Roberta Makłowicza

Jestem przeciwnikiem oddzielnego gotowania dla dzieci. Z takiego gotowania specjalnych dań dla maluchów wyrastają analfabeci kulinarni, którzy jedzą najpierw w domu papki bez żadnego smaku, potem w przedszkolu, w stołówce szkolnej, a kończą na brejach w...

czytaj

Sześcioletnie dziecko za każdym razem trzeba poprawiać, gdy źle wypowie jakieś słowo.

Seplenienie u sześciolatka

Seplenienie to wada wymowy, która już bardzo kłopotliwa robi się u sześciolatków, kiedy uczą się czytać i pisać. Przez tę wadę mogą mieć problem z nauką.

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj