Naukowcy uważają, że cztery szklanki mleka wypite dziennie przez ciężarną zdecydowanie zmniejszają ryzyko wystąpienia u jej dzieci stwardnienia rozsianego.
Wieloletnie badania objęły prawie 36 tysięcy pielęgniarek, z których 199 zapadło na stwardnienie rozsiane. Matki badanych poproszono o wypełnienie ankiety na temat swojej diety w czasie ciąży.
Okazało się, że matki, które w okresie ciąży piły cztery szklanki mleka dziennie, zmniejszyły o 56 procent ryzyko zachorowania przez ich córki na SM.
- To odkrycie może szczególnie zainteresować kobiety cierpiące na stwardnienie rozsiane, bo może być środkiem chroniącym ich potomstwo przed tą chorobą – mówi Fariba Mirzaei, kierująca badaniami.
Ten sam zespół badaczy z Uniwersytetu Harvarda ustalił wcześniej podobne właściwości witaminy D, co potwierdziły też inne zespoły. Naukowcy pracują teraz nad ewentualnymi terapeutycznymi skutkami podawania tej witaminy osobom, u których już zdiagnozowano stwardnienie rozsiane.