Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Niewłaściwa dieta osłabia dziecięcą odporność

Bogata flora bakteryjna gwarantem zdrowia i szczupłej sylwetki

Włoscy naukowcy z Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego Meyer we Florencji porównali mikroorganizmy z przewodów pokarmowych dzieci mieszkających w krajach Unii Europejskiej i malców ze wsi w afrykańskim Burkina Faso. Zdaniem specjalistów, ogromne różnice we florze bakteryjnej małych Europejczyków i Afrykanów tłumaczą dlaczego malcy z Paryża, Londynu i Berlina coraz częściej cierpią na otyłość i wiele przewlekłych chorób.

Pełnoziarniste proso, rośliny strączkowe i mnóstwo warzyw, prawie w ogóle bez mięsa - to dieta sprzyjająca właściwej florze bakteryjnej w przewodzie pokarmowym afrykańskich dzieci.

Fot. iStockphoto

Pełnoziarniste proso, rośliny strączkowe i mnóstwo warzyw, prawie w ogóle bez mięsa - to dieta sprzyjająca właściwej florze bakteryjnej w przewodzie pokarmowym afrykańskich dzieci.

 

Florenccy badacze odkryli u wieśniaków z Burkina Faso m.in. bakterie typu Bacteroidetes, które niemal wcale nie występowały w żołądkach i jelitach dzieci z krajów UE. Z kolei w przewodach pokarmowych europejskich maluchów znajdowało się bardzo dużo bakterii typu Firmicutes, które sporadycznie wykrywano u mieszkańców Czarnego Lądu. Wcześniej prowadzone w kilku krajach Europy i Ameryki badania udowodniły, że ci, w których florze bakteryjnej przeważają mikroorganizmy pierwszego typu, a nielicznie występują Firmicutes, są zwykle szczupli. Jeśli zaś proporcje są odwrotne, ludzie zmagają się z chroniczną otyłością.

Zdaniem Włochów to bogactwo flory bakteryjnej w przewodach pokarmowych afrykańskich dzieci chroni je przed wieloma chorobami, na które ludzie z krajów zachodnich z powodu wyjałowionych organizmów są znacznie bardziej podatni, m.in. alergie, egzemy i astmę.

Tylko u Afrykanów wykryli pediatrzy szczepy bakterii Prevotella, Xylanibacter i Treponema. Te mikroby pomagają trawić błonnik i produkować krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które dostarczają dodatkowej energii i chronią przed stanami zapalnymi. To tłumaczyłoby, dlaczego choroby zapalne jelit niemal nie występują w rozwijających się krajach Afryki.

– Zanikająca różnorodność flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym to jeden z niepożądanych skutków globalizacji i jedzenia przetworzonego, wysokokalorycznego i wysterylizowanego pożywienia – napisano w opracowaniu, które ukazało w „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America”.
– Zmiana diety na taką, która przypomina tę z Burkina Faso może nam przynieść tylko korzyści – przekonuje dr Lionetti. – Wzbogacimy swoją florę bakteryjną, będziemy szczuplejsi i zdrowsi.
 

Strona: 1 2
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: odporność, infekcja, choroby, bakterie

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Robert Makłowicz podczas Festiwalu Zupy w Krakowie

Chilli con carne z tortillą Roberta Makłowicza

Jestem przeciwnikiem oddzielnego gotowania dla dzieci. Z takiego gotowania specjalnych dań dla maluchów wyrastają analfabeci kulinarni, którzy jedzą najpierw w domu papki bez żadnego smaku, potem w przedszkolu, w stołówce szkolnej, a kończą na brejach w...

czytaj

Dr n.med. Wojciech Feleszko

Czego oznaką jest trzęsąca się bródka u noworodka i małego niemowlaka?

Ostatnio zauważyłam u 2,5 miesięcznego dziecka, że czasami drży mu broda. Wygląda to tak, jakby było mu zimno. Zdarza się to podczas kąpieli, albo jak się go podnosi. Czy to jest normalny odruch?

czytaj

Zacznij przygodę z pieluchami wielorazowymi!

Pieluchy wielorazowe stają się coraz popularniejszym wyborem wśród świadomych ekologicznie rodziców. Oferują one nie tylko korzyści dla środowiska, ale również dla zdrowia dziecka i domowego budżetu. Wiele osób obawia się jednak, że korzystanie z pieluch...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj