Włoscy naukowcy z Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego Meyer we Florencji porównali mikroorganizmy z przewodów pokarmowych dzieci mieszkających w krajach Unii Europejskiej i malców ze wsi w afrykańskim Burkina Faso. Zdaniem specjalistów, ogromne różnice we florze bakteryjnej małych Europejczyków i Afrykanów tłumaczą dlaczego malcy z Paryża, Londynu i Berlina coraz częściej cierpią na otyłość i wiele przewlekłych chorób.
Florenccy badacze odkryli u wieśniaków z Burkina Faso m.in. bakterie typu Bacteroidetes, które niemal wcale nie występowały w żołądkach i jelitach dzieci z krajów UE. Z kolei w przewodach pokarmowych europejskich maluchów znajdowało się bardzo dużo bakterii typu Firmicutes, które sporadycznie wykrywano u mieszkańców Czarnego Lądu. Wcześniej prowadzone w kilku krajach Europy i Ameryki badania udowodniły, że ci, w których florze bakteryjnej przeważają mikroorganizmy pierwszego typu, a nielicznie występują Firmicutes, są zwykle szczupli. Jeśli zaś proporcje są odwrotne, ludzie zmagają się z chroniczną otyłością.
Zdaniem Włochów to bogactwo flory bakteryjnej w przewodach pokarmowych afrykańskich dzieci chroni je przed wieloma chorobami, na które ludzie z krajów zachodnich z powodu wyjałowionych organizmów są znacznie bardziej podatni, m.in. alergie, egzemy i astmę.
Tylko u Afrykanów wykryli pediatrzy szczepy bakterii Prevotella, Xylanibacter i Treponema. Te mikroby pomagają trawić błonnik i produkować krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które dostarczają dodatkowej energii i chronią przed stanami zapalnymi. To tłumaczyłoby, dlaczego choroby zapalne jelit niemal nie występują w rozwijających się krajach Afryki.
– Zanikająca różnorodność flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym to jeden z niepożądanych skutków globalizacji i jedzenia przetworzonego, wysokokalorycznego i wysterylizowanego pożywienia – napisano w opracowaniu, które ukazało w „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America”.
– Zmiana diety na taką, która przypomina tę z Burkina Faso może nam przynieść tylko korzyści – przekonuje dr Lionetti. – Wzbogacimy swoją florę bakteryjną, będziemy szczuplejsi i zdrowsi.