Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Naucz malucha zdrowo jeść

Z piekarnika, z patelni a może na parze?

Jeśli od małego przyzwyczaimy dziecko do zdrowego odżywiania się, będzie zdrowo jadło w dorosłym życiu. Być może dzięki temu uniknie nadciśnienia, miażdżycy, nowotworów, cukrzycy czy innych chorób, które są następstwem stosowania niewłaściwej diety.

Mc Zestaw zakazany!

Fot. iStockphoto

Mc Zestaw zakazany!

 

Parować a nie grillować

Potrawy grillowane także nie są przeznaczone dla dzieci. — Są przede wszystkim ciężkostrawne, zawierają duże ilości tzw. węglowodorów aromatycznych, które są potencjalną przyczyną rozwoju nowotworów — mówi. Lekarze nie polecają także produktów marynowanych w occie i innych zalewach, ponieważ obciążają pracę przewodu pokarmowego. Unikać powinno się również smażenia.

Dla dziecka zdrowsze są produkty upieczone, ugotowane bądź przyrządzone na parze. Ryba będzie lepiej smakować, gdy przyrządzimy ją w piekarniku z dodatkiem aromatycznych ziół, zamiast smażyć w panierce. Małe brzuszki mogą bardzo ucierpieć, gdy będą dostawały zbyt dużo wysokoprzetworzonej żywności. — Sosy, zupy w torebkach, kostki rosołowe, budynie i galaretki mają dużo barwników, konserwantów, środków słodzących, czyli składników zbędnych dla funkcjonowania organizmu. Te substancje dodatkowe mogą powodować między innymi alergie, biegunki, wymioty, bóle brzucha — dodaje specjalistka z SetPoint. Budyń czy galaretkę można zrobić szybko i łatwo w domu. Wystarczy mąka ziemniaczana, żółtko, mleko modyfikowane i owoce. Żeby zrobić galaretkę wystarczy dodać do soku lub kompotu rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i zostawić do zastygnięcia.

 

Chlebek z własną konfiturą

Bardzo istotny jest także wybór pieczywa, bo spożywa się go w sporych ilościach. Najlepiej by było ciemne, razowe, z ziarnami i nie pakowane w folię. Unikać powinno się chleba tostowego, pszennego, który wzbogacony jest utrwalaczami, nie ma błonnika i soli mineralnych. Również dżem utrwalany benzoesanem sodu, który drażni śluzówkę żołądka i może powodować dolegliwości bólowe jest niewskazany. Przetwory najlepiej robić w domu, by mieć gwarancję, że dajemy dziecku samo zdrowie. — Odradzam podawanie wszelkiego rodzaju konserw mięsnych, które zawierają głównie przemielone skórki, chrząstki, zagęszczacze i glutaminian sodu — mówi Wielowska. Najlepiej upiec w domu kawałek mięsa i przygotować dziecku kanapkę ze świeżą pieczenią z warzywami, zamiast z gotowymi wędlinami.
 

Strona: 1 2
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: halina2159.

Poczytaj również

Podobne dyskusje na forum

Warto zobaczyć

Rozszerzanie diety dziecka

Polecamy

Robert Makłowicz podczas Festiwalu Zupy w Krakowie

Chilli con carne z tortillą Roberta Makłowicza

Jestem przeciwnikiem oddzielnego gotowania dla dzieci. Z takiego gotowania specjalnych dań dla maluchów wyrastają analfabeci kulinarni, którzy jedzą najpierw w domu papki bez żadnego smaku, potem w przedszkolu, w stołówce szkolnej, a kończą na brejach w...

czytaj

Powiększone węzły chłonne przy infekcjach i sprawiają ból

Powiększone węzły chłonne u dziecka. Zwykle świadczą o infekcji, ale mogą sygnalizować nawet nowotwór

Powiększone węzły chłonne u dziecka to zazwyczaj objaw choroby. Mogą wskazywać na niegroźną infekcję, choroby zakaźne czy nawet nowotwory.

czytaj

Przed kąpielą trzeba było ogrzać pomieszczenie elektrycznym piecykiem, żeby dziecko nie wrzeszczało jak odzierane ze skóry.

Jak to było, być rodzicem w PRL?

Jesteś zmęczona, niewyspana i wiesz, że w najbliższym czasie nie odpoczniesz. Sterta do uprasowania, obiad do ugotowania, spacer z dzieckiem i przed nim trzeba doprowadzić się do porządku. A twój dzidziuś wciąż płacze. Możesz wierzyć lub nie, ale młoda...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj