Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Dobroczynną moc herbaty potwierdzają liczne badania naukowe

Smakuje i leczy

Biała, żółta, zielona, czerwona, czarna. Herbata, odpowiednio dobrana i właściwie zaparzona, może pomóc zachować zrowie i urodę. Pomaga schudnąć, zadbać o piękne zęby i prawidłowe krążenie krwi. Liczne badania naukowe potwierdzają jej lecznicze działanie. Właściwości prozdrowotne herbaty wiążą się głównie z obecnością w niej przeciwutleniaczy.

Herbata. Każdy może wybrać najlepszą dla siebie

Fot. Fotolia.pl

Herbata. Każdy może wybrać najlepszą dla siebie

 

Na mocne serce i kości

Białe i zielone herbaty zawierają najwięcej polifenoli, korzystnie działających na układ krążenia, odtruwających, opóźniających procesy starzenia i chroniących przed nowotworami. W Chinach zielona herbata była stosowana w medycynie tradycyjnej jako lek uśmierzający bóle stawów, usprawniający przepływ krwi, wzmacniający odporność na choroby. Zielona zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka i płuc. Polecana jest osobom cierpiącym na nadkwaśność, ułatwia też trawienie i przyswajanie pokarmów.

Biała herbata również pomaga w profilaktyce różnych odmian raka i obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Z badań wynika, że osoby, które codziennie piją dwie filiżanki naparu są niemal o połowę mniej narażone na zgon z powodu zawału serce niż osoby, które jej nie piją. Herbatę tę poleca się także osobom, które mają osteoporozę czy zapalenie stawów, ponieważ wzmacnia kości. Wzmacnia odporność, zęby i dziąsła.

Czerwona odchudza i poprawia krążenie

Czerwona herbata (Pu-erh) jest produkowana w Chinach, w pobliżu miejscowości Puer, od przeszło 1700 lat. Jej liście są poddawane długiej fermentacji i dojrzewaniu. W wyniku tych procesów ma właściwości odchudzające. Ponadto zawiera sporo związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeinę (teinę), mangan, wapń, fluor, olejki eteryczne. Napar obniża stężenie cholesterolu, ciśnienie, oczyszcza i wzmacnia organizm, a także poprawia pamięć i wspomaga procesy trawienne. Nie każdemu odpowiada specyficzny smak i zapach herbaty, więc bywa ona aromatyzowana.

Do czerwonych herbat należy też aromatyczna Oolong. Japońscy naukowcy zaobserwowali, że ci, którzy piją kawę, herbatę zieloną lub oolong miały mniejsze ryzyko chorób układu krążenia w porównaniu do tych osób, które nie piły żadnego z tych napojów. Inne badania, również przeprowadzone przez japońskich naukowców, sugerują, że herbata oolong może mieć pozytywny wpływ na zdrowie chorujących na chorobę wieńcową. Zaś chińscy naukowcy dowiedli, że pomaga ona w odchudzaniu oraz obniża całkowity poziom cholesterolu oraz poziom trójglicerydów.

Dość znaną herbatą jest też Rooibos, którą otrzymuje się z rośliny o tej samej nazwie. Pochodzi ona z Afryki Południowej. Ma delikatny smak i zapach i zawiera wiele leczniczych składników: witaminy, minerały (m.in.żelazo, potas, miedź, cynk, magnez), przeciwutleniacze, które dobroczynnie działają na przewód pokarmowy. Herbata działa uspokajająco, pomaga przy bólu głowy, przy schorzeniach jelit, w kłopotach z żołądkiem i trawieniem. Jest pomocna także przy problemach skórnych (stosuje się na trądzik lub rany jako okład). Jest bezkofeinowa i dobrze gasi pragnienie. Mogą ją pić dzieci i kobiety w ciąży.

 

###

 

Smaczna cesarska

Mało znana w Polsce jest natomiast żółta herbata. Nazywana jest także cesarską, ponieważ przez lata pito ją tylko na dworze cesarskim. Produkuje się ją w Chinach w niewielkich ilościach, dlatego jest dość droga i uchodzi za ekskluzywny napój. Herbata ma delikatny smak i bladożółty kolor, zaś na ściankach filiżanki powinien pojawić się bladoróżowy odcień, po którym poznamy, że to właśnie ta herbata. Podobno można wyczuć w niej subtelny smak kawy i gorzkiej czekolady. Można kupić różne jej gatunki: Huang Da Cha, Huoshan Huangya, Junshan Yin Zhen, Yellow Buds. Żółta herbata ułatwia trawienie oraz pomaga usunąć toksyczne substancje oraz szkodliwe produkty przemiany materii. Ma również właściwości odprężające i relaksujące. Ma małą zawartość teiny, dlatego można ją pić nawet przed snem.

Pijmy z umiarem

Herbata jest napojem o dużych właściwościach zdrowotnych, ale należy pić ją z umiarem. 4-5 filiżanek codziennie
wystarczą. Najlepiej też pić ją godzinę po jedzeniu. Jej nadmiar może spowodować, że składniki pokarmowe będą się gorzej wchłaniać, głównie białka. Dobroczynne polifenole obecne w herbacie w nadmiarze mogą blokować wchłanianie żelaza. Picie mocnej herbaty wieczorem może natomiast spowodować kłopoty z zaśnięciem. Lepiej wówczas zaparzyć, nieco dłużej, mniejszą ilość suszu.

 

* Przy pisaniu tekstu korzystałam m.in.z książki "Herbata: przewodnik" Anny Ładniak.

Strona: 1 2
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: halina2159.

Warto zobaczyć

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: żywienie, kuchnia rodzinna, kuchnia

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Robert Makłowicz podczas Festiwalu Zupy w Krakowie

Chilli con carne z tortillą Roberta Makłowicza

Jestem przeciwnikiem oddzielnego gotowania dla dzieci. Z takiego gotowania specjalnych dań dla maluchów wyrastają analfabeci kulinarni, którzy jedzą najpierw w domu papki bez żadnego smaku, potem w przedszkolu, w stołówce szkolnej, a kończą na brejach w...

czytaj

Jacuzzi jest niebezpieczne dla dzieci   to wspaniała wylęgarnia bakterii.

Sauna, jacuzzi i wody termalne nie dla malucha

Układ odpornościowy małego dziecka nie poradzi sobie z bakteriami, które mogą rozwijać się w basenach termalnych i jacuzzi.

czytaj

Miód można wprowadzić do jadłospisu dziecka dopiero gdy skończy przynajmniej rok.

Miód jest niebezpieczny dla niemowląt

Słodzenie miodem napojów i potraw maluchów nie tylko sprzyja nadwadze, ale może uczulać i grozi zatruciem jadem kiełbasianym. Dzieciom do roku w ogóle miodu nie powinno się podawać. Niektórzy lekarze radzą, by wstrzymać się nawet do drugich urodzin.

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj