Otyłość to choroba cywilizacyjna, która z roku na rok dotyczy coraz większej liczby dzieci. W Europie, w ciągu ostatnich 20 lat, liczba najmłodszych z nadwagą potroiła się. Nadwaga we wczesnym dzieciństwie to ryzyko otyłości w przyszłości. 24 października obchodzimy Światowy Dzień Walki z Otyłością.
Nie pozwólmy, by nasze dzieci cierpiały z powodu nadprogramowych kilogramów. Obecnie co trzeci 8-latek ma nadwagę lub otyłość, ale nieprawidłowa masa ciała występuje również wśród najmłodszych.
Badanie Instytutu Matki i Dziecka „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok” wykazało, że co trzecie polskie dziecko między 5. miesiącem a 3. rokiem życia za dużo waży.
Jedną z głównych przyczyn otyłości jest nieracjonalne lub błędne żywienie we wczesnym dzieciństwie - tylko ok. 15 proc. dzieci po 1. roku życia nie pojada między posiłkami, a co dziesiąte dostaje aż 10 lub więcej posiłków na dobę! Są to poważne błędy, które w przyszłości mogą prowadzić zarówno do zaburzeń masy ciała, jak i powikłań z tym związanych. Dzieci z nadwagą czy otyłością bardzo często zmagają się z tym problemem również w życiu dorosłym.
Jak walczyć z otyłością i nadwagą u dziecka?
Eksperci radzą, by już w czasie ciąży, kobieta zadbała o prawidłowe żywienie, kiedy to u rozwijającego się płodu rozpoczyna się programowanie metaboliczne. Właściwe żywienie mamy na tym etapie pozwala uniknąć skłonności do gromadzenia tkanki tłuszczowej u dziecka w przyszłości.
Po narodzinach dziecka ważne jest wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia, następnie wprowadzanie posiłków uzupełniających oraz kontynuowanie karmienia mlekiem kobiecym. Rozszerzanie diety powinno nastąpić nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia. Dieta pomiędzy 13. a 36. miesiącem życia dziecka powinna być urozmaicona i uwzględniać produkty z różnych grup żywności: 4-5 porcji produktów białkowych, 3 porcji produktów mlecznych (w tym mleka), 1-2 porcje mięsa, drobiu, ryb lub jaj, 5 porcji produktów zbożowych, 5 porcji warzyw, 4 porcje owoców, 1-2 porcje tłuszczów.
Należy unikać wprowadzania „dorosłych”, często dosalanych, zbyt tłustych posiłków lub wysoko przetworzonych produktów i słodyczy. Nie wolno zapominać o aktywności fizycznej, dziecko trzeba zachęcać do ruchu, zwłaszcza poprzez spacery, marsze, zajęcia fizyczne, aktywne zabawy. Więcej informacji na temat prawidłowego żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią oraz najmłodszych dzieci można znaleźć np. na stronie edukacyjnego programu 1000 pierwszych dni dla zdrowia.