Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Europejski Dzień Śniadania

Jak lepiej zaczynać dzień

Lekkie i pożywne śniadanie to mit. Polacy jedzą bardzo tradycyjnie, zazwyczaj kanapki popijane herbatą – wynika z raportu przygotowanego przez markę belVita. 15 proc. Polaków nie je śniadania w ogóle. Najgorzej jest wśród młodych – co piąty uczeń i student nie je śniadania.

Zbilansowane śniadanie to dobry fundament dnia

Fot. BE&W

Zbilansowane śniadanie to dobry fundament dnia

Tymczasem wartościowe, zbilansowane śniadanie to podstawa zdrowia. Po wielu godzinach snu potrzebujemy silnego bodźca, który rozbudzi nas i przygotuje na codzienne wyzwania. Ilość energii i składników odżywczych dostarczonych podczas porannego posiłku decyduje, jak będziemy funkcjonować w pierwszej części dnia.

Poranny posiłek wzmaga koncentrację, poprawia kreatywność i zdolności werbalne. Co więcej, spożywanie śniadania poprawia pamięć krótkoterminową i epizodyczną oraz identyfikację bodźców wzrokowych.

O śniadaniu nie powinni zapominać ci, którzy się odchudzają, mają problem z wagą albo ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. U osób jedzących regularnie pierwszy posiłek, wskaźnik masy ciała (BMI) utrzymuje się na stabilnym poziomie. Mniejsze jest też u nich ryzyko nadwagi
w porównaniu z osobami niejedzącymi śniadań lub jedzącymi je nieregularnie. Rezygnując z porannego posiłku sprawiamy, że nasz organizm domaga się większej porcji energii przez cały dzień.

Jakie powinno być śniadanie? - Przede wszystkim powinno być urozmaicone, a więc zawierać produkty ze wszystkich grup żywności zawartych w piramidzie zdrowego żywienia, w ilościach dostosowanych do indywidualnych potrzeb konsumentów - komentuje dr inż. Danuta Gajewska, dietetyk i wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Dobre, zbilansowane śniadanie warto oprzeć na produktach wielozbożowych, które są źródłem cennych węglowodanów złożonych i błonnika. Wystarczy połączyć je z produktami mlecznymi, owocami i ciepłym napojem, by śniadanie zapewniło nam energię na kilka godzin.

 

 

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: dieta dziecka, dieta

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Jeśli zjesz rosół z kurczaka, twój dzidziuś nie powinien mieć reakcji alergicznej.

Dieta matki karmiącej

Choć nie słyszałam, żeby dziecku karmionemu piersią zaszkodziła zjedzona przez mamę jedna mandarynka czy kilka winogron, to niektóre dzieci źle reagują na większe ilości tych lub innych produktów.

czytaj

W wieku niemowlęcym rogowacenie skóry objawia się rzadko. Rogowacenie skóry najczęściej występuje u dzieci między pierwszym a piątym rokiem życia i może współistnieć z AZS.

Nadmierne rogowacenie skóry

Mama trzynastomiesięcznego Rafałka jest przerażona po ostatniej wizycie u dermatologa. U chłopca stwierdzono przymieszkowe rogowacenie skóry. Krostki, które maluch ma na buzi, rączkach i nóżkach utrzymują się już prawie rok. Lekarz rodzinny uspokajał, że...

czytaj

Czasem czerwone    pajączki    pojawiają się nagle i jakby bez powodu np. wyskakują podczas ciepłej kąpieli albo w sytuacji, kiedy dziecko zmienia gwałtownie temperaturę otoczenia.

Pajączki naczyniowe, rumień, naczyniaki u dzieci

Pękające naczynka u dzieci pojawiają się czasem już w niemowlęctwie, ale mogą objawić się też nagle w późniejszym okresie życia dziecka. Czy mogą zniknąć same?

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj