Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Europejski Dzień Śniadania

Jak lepiej zaczynać dzień

Lekkie i pożywne śniadanie to mit. Polacy jedzą bardzo tradycyjnie, zazwyczaj kanapki popijane herbatą – wynika z raportu przygotowanego przez markę belVita. 15 proc. Polaków nie je śniadania w ogóle. Najgorzej jest wśród młodych – co piąty uczeń i student nie je śniadania.

Zbilansowane śniadanie to dobry fundament dnia

Fot. BE&W

Zbilansowane śniadanie to dobry fundament dnia

Tymczasem wartościowe, zbilansowane śniadanie to podstawa zdrowia. Po wielu godzinach snu potrzebujemy silnego bodźca, który rozbudzi nas i przygotuje na codzienne wyzwania. Ilość energii i składników odżywczych dostarczonych podczas porannego posiłku decyduje, jak będziemy funkcjonować w pierwszej części dnia.

Poranny posiłek wzmaga koncentrację, poprawia kreatywność i zdolności werbalne. Co więcej, spożywanie śniadania poprawia pamięć krótkoterminową i epizodyczną oraz identyfikację bodźców wzrokowych.

O śniadaniu nie powinni zapominać ci, którzy się odchudzają, mają problem z wagą albo ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. U osób jedzących regularnie pierwszy posiłek, wskaźnik masy ciała (BMI) utrzymuje się na stabilnym poziomie. Mniejsze jest też u nich ryzyko nadwagi
w porównaniu z osobami niejedzącymi śniadań lub jedzącymi je nieregularnie. Rezygnując z porannego posiłku sprawiamy, że nasz organizm domaga się większej porcji energii przez cały dzień.

Jakie powinno być śniadanie? - Przede wszystkim powinno być urozmaicone, a więc zawierać produkty ze wszystkich grup żywności zawartych w piramidzie zdrowego żywienia, w ilościach dostosowanych do indywidualnych potrzeb konsumentów - komentuje dr inż. Danuta Gajewska, dietetyk i wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Dobre, zbilansowane śniadanie warto oprzeć na produktach wielozbożowych, które są źródłem cennych węglowodanów złożonych i błonnika. Wystarczy połączyć je z produktami mlecznymi, owocami i ciepłym napojem, by śniadanie zapewniło nam energię na kilka godzin.

 

 

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: dieta dziecka, dieta

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Grażyna Komnata-Gajda, ginekolog, położnik

Co to są skurcze przepowiadające? Kiedy się pojawiają? Jak ich nie pomylić z bólem porodowym?

Skurcze przepowiadające, inaczej zwane skurczami Johna Braxtona-Hicksa (od nazwiska angielskiego ginekologa, który je pierwszy opisał) mogą pojawiać się po 20. tygodniu ciąży. Najpierw są nieregularne i niebolesne - w ten sposób mięsień macicy trenuje...

czytaj

Miód można wprowadzić do jadłospisu dziecka dopiero gdy skończy przynajmniej rok.

Miód jest niebezpieczny dla niemowląt

Słodzenie miodem napojów i potraw maluchów nie tylko sprzyja nadwadze, ale może uczulać i grozi zatruciem jadem kiełbasianym. Dzieciom do roku w ogóle miodu nie powinno się podawać. Niektórzy lekarze radzą, by wstrzymać się nawet do drugich urodzin.

czytaj

Prolaktyna osłabia popęd seksualny.

Seks po porodzie, Kiedy rozpocząć? Co robić, gdy brakuje ochoty na współżycie?

Współżycie seksualne powinno się podejmować nie wcześniej niż sześć tygodni po porodzie - uważają lekarze. Ale to wcale nie znaczy, że każda kobieta już wtedy ma ochotę na seks.

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj