Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Europejski Dzień Śniadania

Jak lepiej zaczynać dzień

Lekkie i pożywne śniadanie to mit. Polacy jedzą bardzo tradycyjnie, zazwyczaj kanapki popijane herbatą – wynika z raportu przygotowanego przez markę belVita. 15 proc. Polaków nie je śniadania w ogóle. Najgorzej jest wśród młodych – co piąty uczeń i student nie je śniadania.

Zbilansowane śniadanie to dobry fundament dnia

Fot. BE&W

Zbilansowane śniadanie to dobry fundament dnia

Tymczasem wartościowe, zbilansowane śniadanie to podstawa zdrowia. Po wielu godzinach snu potrzebujemy silnego bodźca, który rozbudzi nas i przygotuje na codzienne wyzwania. Ilość energii i składników odżywczych dostarczonych podczas porannego posiłku decyduje, jak będziemy funkcjonować w pierwszej części dnia.

Poranny posiłek wzmaga koncentrację, poprawia kreatywność i zdolności werbalne. Co więcej, spożywanie śniadania poprawia pamięć krótkoterminową i epizodyczną oraz identyfikację bodźców wzrokowych.

O śniadaniu nie powinni zapominać ci, którzy się odchudzają, mają problem z wagą albo ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. U osób jedzących regularnie pierwszy posiłek, wskaźnik masy ciała (BMI) utrzymuje się na stabilnym poziomie. Mniejsze jest też u nich ryzyko nadwagi
w porównaniu z osobami niejedzącymi śniadań lub jedzącymi je nieregularnie. Rezygnując z porannego posiłku sprawiamy, że nasz organizm domaga się większej porcji energii przez cały dzień.

Jakie powinno być śniadanie? - Przede wszystkim powinno być urozmaicone, a więc zawierać produkty ze wszystkich grup żywności zawartych w piramidzie zdrowego żywienia, w ilościach dostosowanych do indywidualnych potrzeb konsumentów - komentuje dr inż. Danuta Gajewska, dietetyk i wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Dobre, zbilansowane śniadanie warto oprzeć na produktach wielozbożowych, które są źródłem cennych węglowodanów złożonych i błonnika. Wystarczy połączyć je z produktami mlecznymi, owocami i ciepłym napojem, by śniadanie zapewniło nam energię na kilka godzin.

 

 

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: dieta dziecka, dieta

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Dłuższa niż 4 godziny przerwa w karmieniu piersią może spowodować powrót pracy jajników i odblokowanie systemu hormonalnego.

Krwawienie w połogu

We wczesnym połogu, czyli w pierwszych dniach po porodzie, kobieta krwawi, ponieważ macica się obkurcza i oczyszcza. – Krwawienie tuż po porodzie nazywamy „odchodami”. Z początku są one krwiste, później brunatne, żółtawe, a na końcu szkliste, śluzowe....

czytaj

Nie lekceważ bólu i zaczerwienienia gardła dziecka! To może być szkarlatyna, która wymaga antybiotyku. Angina, wywoływana przez bakterie z tej samej grupy, też jest leczona antybiotykami.

Angina i szkarlatyna. Objawy, leczenie

Jesień i zima sprzyjają zapadaniu dzieci na anginę i szkarlatynę, zwaną także płonicą. Obydwie choroby wykluwają się od momentu zakażenia po 3-5 dniach i wybuchają nagle ostrym bólem gardła i wysoką gorączką. Najczęściej chorują dzieciaki w wieku od 4 do 7...

czytaj

Możemy mówić o siusiakach, ptaszkach, muszelkach, kokoszkach i myszkach, ale nie róbmy tego ze wstydem, lękiem czy niepewnością w głosie.

Jak nazywać (jak nazywamy) intymne części ciała?

„To, co ziemię w raj nam zmienia, / Życia cały wdzięk stanowi, / Na to - nie ma wyrażenia, / O tym - w Polsce się nie mówi” – pisał przed stu laty w zbiorze wierszy „Słówka” Tadeusz Boy-Żeleński. Od tamtej pory niewiele się zmieniło. To, jak nazywać...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj