Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Europejski Dzień Śniadania

Jak lepiej zaczynać dzień

Lekkie i pożywne śniadanie to mit. Polacy jedzą bardzo tradycyjnie, zazwyczaj kanapki popijane herbatą – wynika z raportu przygotowanego przez markę belVita. 15 proc. Polaków nie je śniadania w ogóle. Najgorzej jest wśród młodych – co piąty uczeń i student nie je śniadania.

Zbilansowane śniadanie to dobry fundament dnia

Fot. BE&W

Zbilansowane śniadanie to dobry fundament dnia

Tymczasem wartościowe, zbilansowane śniadanie to podstawa zdrowia. Po wielu godzinach snu potrzebujemy silnego bodźca, który rozbudzi nas i przygotuje na codzienne wyzwania. Ilość energii i składników odżywczych dostarczonych podczas porannego posiłku decyduje, jak będziemy funkcjonować w pierwszej części dnia.

Poranny posiłek wzmaga koncentrację, poprawia kreatywność i zdolności werbalne. Co więcej, spożywanie śniadania poprawia pamięć krótkoterminową i epizodyczną oraz identyfikację bodźców wzrokowych.

O śniadaniu nie powinni zapominać ci, którzy się odchudzają, mają problem z wagą albo ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. U osób jedzących regularnie pierwszy posiłek, wskaźnik masy ciała (BMI) utrzymuje się na stabilnym poziomie. Mniejsze jest też u nich ryzyko nadwagi
w porównaniu z osobami niejedzącymi śniadań lub jedzącymi je nieregularnie. Rezygnując z porannego posiłku sprawiamy, że nasz organizm domaga się większej porcji energii przez cały dzień.

Jakie powinno być śniadanie? - Przede wszystkim powinno być urozmaicone, a więc zawierać produkty ze wszystkich grup żywności zawartych w piramidzie zdrowego żywienia, w ilościach dostosowanych do indywidualnych potrzeb konsumentów - komentuje dr inż. Danuta Gajewska, dietetyk i wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Dobre, zbilansowane śniadanie warto oprzeć na produktach wielozbożowych, które są źródłem cennych węglowodanów złożonych i błonnika. Wystarczy połączyć je z produktami mlecznymi, owocami i ciepłym napojem, by śniadanie zapewniło nam energię na kilka godzin.

 

 

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: dieta dziecka, dieta

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Dziecko ma prawo do złości, ale nie ma prawa do agresji.

Dziecko ma prawo do złości, nie ma prawa do agresji

Rzucanie się na podłogę, krzyk, kopanie podłogi i bicie jej rękami , uderzanie głową w podłogę, to sposoby dziecka na wyładowanie złości. W ataku furii nie reaguje na bodźce zewnętrzne.

czytaj

Poród bez nacinania trwa nieco dłużej, bo główka pokonuje większy opór mięśni krocza i naciągniętej skóry.

Nacięcie krocza podczas porodu. Gojenie, powikłania

Dużo poważniejsze od samoistnych pęknięć krocza mogą być konsekwencje jego nacięcia. Tymczasem w Polsce wciąż nacina się krocze rutynowo. W Danii, w Wielkiej Brytanii czy w Szwecji odsetek pacjentek z naciętym kroczem wynosi niewiele ponad 10 proc. W...

czytaj

Wysypka pojawia się na skórze z powodu jakiejś infekcji lub uczulenia na pokarm.

Wysypka u noworodka i niemowlaka

Nie spotkałam dziecka, które w jakimś czasie swojego życia nie miałoby krostek, wysypki lub czerwonych plamek - na brzuchu, na twarzy, na klatce piersiowej czy wręcz na całym ciele.  Pojawiają się one bardzo często z powodu infekcji lub uczulenia na...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj