Kobiety często zapominają, że cesarskie cięcie to poważna operacja na powłokach brzusznych i planując swój jadłospis po porodzie skupiają się często tylko na wskazówkach dotyczących diety dla karmiących matek. To błąd! Młoda mama po cesarce powinna kierować się również wskazówkami dotyczącymi diety pooperacyjnej.
Chodzi przede wszystkim o jak najszybszą (i najskuteczniejszą) regenerację organizmu, któremu trzeba dostarczyć odpowiednich witamin i innych składników odżywczych. Jaka więc powinna być dieta po cesarce?
Bezpośrednio po takim porodzie kobieta otrzymuje składniki odżywcze w formie kroplówki (nawet do trzech dni po porodzie). Bardzo szybko musi być jednak włączona woda (niegazowana) i inne klarowne płyny (w zależności od zaleceń położnej, lekarza, dietetyka). Jest niezwykle istotne, by nie spożywać napojów gazowanych (nawet, jeśli kobieta nie karmi piersią). Pęcherzyki gazu mogą spowodować problemy w układzie pokarmowym, dolegliwości bólowe i tak obolałego brzucha.
Jak powinna się odżywiać kobieta po cesarce? Podstawowa zasada – musi dostarczać organizmowi dużo dobrze przyswajalnego żelaza. Składnik ten jest niezbędny w procesie leczenia i powrocie skóry do dawnej kondycji. Trzeba pamiętać, że w wyniku każdej operacji pacjent traci sporo krwi, utrata krwi jest też częścią połogu (zarówno po cesarce, jak i porodzie naturalnym). Dlatego kobieta powinna codziennie jeść bogate w żelazo, wartościowe mięso a także dużą ilość liściastych zielonych warzyw. Bogate w żelazo są też niektóre warzywa strączkowe, ale z ich spożywaniem należy uważać – mogą powodować silne wzdęcia, więc nie są zalecane zwłaszcza matkom karmiącym.
Kolejny składnik, którego nie może zabraknąć w diecie po cesarce, to wapń. Najlepszym jego źródłem są produkty takie jak sery, jogurty a także tofu.
Kobieta musi też pamiętać o witaminach. Części pacjentek – zwłaszcza tym z kiepskimi wynikami krwi, gorzej odżywionych już w czasie ciąży – lekarze zalecają przyjmowanie suplementów diety, bogatych w witaminy i mikroelementy.
Dieta po cesarce (i po porodzie) nie może być dietą odchudzającą. Musi wspomóc regenerację organizmu oraz dostarczyć składniki odżywcze dziecku, a diety odchudzające są ubogie w składniki odżywcze.
Dieta po cesarskim cięciu wymaga również wyeliminowania niektórych produktów spożywczych, z uwagi na ich niekorzystny wpływ na organizm. Przede wszystkim konieczne jest wykluczenie produktów i potraw bogatych w tłuszcz: słodyczy, wyrobów cukierniczych, danń typu fast food, dań gotowych oraz smażonych.
Niewskazane jest spożywanie żywności o działaniu wzdymającym i gazotwórczym (rośliny strączkowe, kapustne, cebula czy napoje gazowane). Unikać trzeba także kofeiny, a więc picia kawy, napojów z dodatkiem kofeiny. Kobietom po porodzie nie zaleca się picia alkoholu. Jest to zabronione, jeśli kobieta karmi dziecko piersią.