Jeszcze niedawno nasz szkrab był w brzuchu mamy, a tu, proszę, już rok minął. Dziecko jeszcze co prawda nie do końca jest świadome, co się wokół niego dzieje, ale urodziny warto wyprawić, żeby po latach móc je wspominać, oglądając zdjęcia czy filmy. Urodzinom zwykle towarzyszy tort ze świeczką.
Mało który roczny maluch potrafi świeczkę zdmuchnąć, ale z pomocą mamy lub taty i to da się zrobić.Tort na roczek może mieć kształt postaci z bajki, serca, kwiatka lub samochodu. Cukiernie mają naprawdę spory wybór. Ale nie mniej smaczny, a może i bardziej symboliczny będzie tort na roczek zrobiony przez mamę lub babcię.
Urodziny to okazja, by dziecko obdarować prezentami. Jakie prezenty na roczek są najpopularniejsze? Zabawki edukacyjne, rowerek z trzema kołami, większy fotelik samochodowy... Niespodzianki są mile widziane, ale czasem warto po prostu zapytać rodziców, żeby prezenty na pierwsze urodziny się nie powtórzyły, albo żeby malucha nie obdarowano czymś, co nie będzie mu służyć. Popularne, zwłaszcza wśród bliskiej rodziny, jest także dawanie pieniędzy, które rodzice przeznaczą na przykład na dodatkowe, odpłatne szczepienie dziecka.
Menu na roczek. Przyjęcie
Przy okazji roczku warto zadbać o pamiątki dokumentujące pierwszy rok życia dziecka. Może to być album z chronologicznie poukładanymi zdjęciami, film zmontowany z fragmentów nagrywanych w różnych momentach życia roczniaka lub prezentacja multimedialna. Oglądanie takiego dzieła zawsze będzie znakomitą zabawą podczas kolejnego urodzinowego przyjęcia.
Przyjęcie na roczek nie może być dla dziecka zbyt męczące. Najlepiej zaprosić najbliższych, a zabawę zacząć po południu, tak by za bardzo nie zaburzyła codziennego wieczornego rytuału. Roczniak i tak będzie zmęczony nadmiarem wrażeń. Trzeba wcześniej zadbać, żeby nie było za dużo atrakcji. Urządzając przyjęcie na pierwsze urodziny warto pamiętać, że zupełnie wystarczą kolorowe czapeczki, balony, ładnie ubrany stół. Strzelanie korkiem szampana i śpiewanie „sto lat” zostawmy na inne okazje.
W niektórych rodzinach pierwsze urodziny to popołudniowa kawa i tort, a w innych - duże przyjęcie. Jeśli urządzamy huczne pierwsze urodziny, warto zadbać o odpowiednie menu na roczek. Na forach mamy małych jubilatów wymieniają się pomysłami na potrawy efektowne, a nie wymagające wielkich nakładów czasu i pieniędzy. Doskonałym pomysłem są wszelkiego rodzaju sałatki , które w połączeniu z pieczywem i talerzem wędlin sprawdzą się jako wczesna kolacja dla gości.
Roczek - zwyczaje
Pierwsze urodziny dziecka, przynajmniej w niektórych domach, to również wróżby - traktowane z dużym przymrużeniem oka. W zasięgu ręki malucha kładzie się książkę, różaniec, klucze, i tym podobne symbole – dobranie ich jest dowolne, można dodać coś, co symbolizować będzie zawód tradycyjnie uprawiany w rodzinie.
Na podstawie tego, co dziecko weźmie do ręki w pierwszej kolejności, przepowiada się kim będzie w przyszłości. Oczywiście to tylko zabawa, jak np. andrzejkowe przepowiednie.
-----
Tort na roczek, wypróbowany przepis Agnieszki Usiarczyk*
Tort z brzoskwiniami
Biszkopt:
6 jajek
300 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
Żółtka ucieramy z połową cukru pudru przez około 8 minut, aż masa będzie puszysta, jasna i gęsta. W drugiej misce ubijamy białka z resztą cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie lśniąca piana (nie będzie idealnie sztywna). Mąki dwukrotnie przesiewamy z wysoka do osobnej miski i mieszamy. Żółtka delikatnie łączymy z białkami (szpatułką).
Następnie do masy przesiewamy 1/3 ilości mąki i łączymy delikatnie szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypujemy kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie łączymy. Dodajemy resztę mąki i mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
Pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu odrobinę uchylamy piekarnik i czekamy 3 minuty, następnie uchylamy drzwiczki jeszcze bardziej i czekamy kolejne 3 minuty.
Stopniowo studzimy, wysuwając kratkę z biszkoptem na zewnątrz.
Biszkopt trzeba dokładnie ostudzić przed pokrojeniem, można go przygotować dzień lub dwa dni wcześniej. Po wystudzeniu, chrupiący wierzch odcinamy i zostawiamy, a ciasto kroimy na trzy poziome blaty.
Masa:
500 g sera mascarpone
500 ml śmietany 36 proc.
1 szklanka cukru pudru
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie z serem mascarpone i wkładamy do lodówki.
Przełożenie:
1 duża puszka brzoskwiń w zalewie
1/2 szklanki konfitury brzoskwiniowej
Jedną połówkę brzoskwini odkładamy do dekoracji, resztę wyciągamy z zalewy i kroimy w kostkę. Mieszamy ze zmiksowaną konfiturą brzoskwiniową.
Nasączenie:
6 łyżek zalewy z puszki
5 łyżek zaparzonej zielonej herbaty, ostudzonej
2 łyżki soku z cytryny
Mieszamy zalewę brzoskwiniową, zieloną herbatę i sok z cytryny.
Dolny krążek biszkoptu kładziemy na paterze, wykładamy połowę przełożenia i skrapiamy 1/3 ilości nasączenia. Na krążek wykładamy 1/3 ilości masy mascarpone i przykrywamy drugim (środkowym) krążkiem. Skrapiamy go 1/3 nasączenia, układamy resztę brzoskwiń i 1/3 masy. Przykrywamy ostatnim, górnym krążkiem i skrapiamy resztą nasączenia. Wierzch i boki pokrywamy ostatnią częścią masy.
Boki tortu można obłożyć pokruszonym wierzchem tortu i okruszkami z przekrojenia lub udekorować wiórkami z czekolady (białej lub ciemnej), które robimy za pomocą obieraczki do warzyw. Wierzch tortu dekorujemy pokrojoną w plasterki brzoskwinią. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
* źródło: Kwestia smaku z moimi zmianami
mikaa997 | 03-02-2015 11:03:11
ewa1989m | 23-03-2015 21:01:04
mamusinka | 30-01-2018 20:29:54
kremowa | 10-03-2019 12:54:37