Przepisy: Dla rodziny
miodowy bulgur z garam masalą i gruszką
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, lunch, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: mąki, kasze, makarony, owoce,
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: justa_kitchen
-
Ocena:oceń
Składniki:
125 ml bulgur
łyżka płatków nagietka
pół świeżego chili
garstka orzechów ziemnych
garstka pestek dyni
2 łyżeczki garam masala
2-3 łyżki miodu
łyżka oleju
garść rodzynek
miód pitny lub woda w wersji bezalkoholowej
duża gruszka
sok z cytryny
3 cm świeżego imbiru startego
sól
Sposób przygotowania:
Orzechy i pestki dyni siekam i prażę na suchej patelni. Odstawiam na bok.
Wyjadam gniazdo nasienne gruszki. Pozostałą część /razem ze skórką/ kroję w kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Imbir ścieram na drobnej tarce. Mieszam z miodem i łączę z pokrojoną gruszką.
Przestudzony bulgur polewam olejem rydzowym. Chili drobno siekam /dodaję z pestkami, ale dla zmniejszenia ostrości można je pominąć/. Mieszam. Dodaję gruszkę, chili, garam masalę i podprażone wcześniej orzechy i pestki. Łączę wszystko. Solę trochę. Na koniec mieszam z płatkami nagietka.
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
agnusaga | 2018-07-20 22:47:58 | zgłoś naruszenie
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub