Przepisy: Dla rodziny

miodowy bulgur z garam masalą i gruszką

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, lunch, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony, owoce,

Okazje: przyjęcie

Sposób przygotowania: gotowane


Składniki:


125 ml bulgur
łyżka płatków nagietka
pół świeżego chili
garstka orzechów ziemnych
garstka pestek dyni
2 łyżeczki garam masala
2-3 łyżki miodu
łyżka oleju
garść rodzynek
miód pitny lub woda w wersji bezalkoholowej
duża gruszka
sok z cytryny
3 cm świeżego imbiru startego
sól

Sposób przygotowania:

Bulgur zalewam wrzątkiem, solę /ok. 200-220 ml/ i gotuję do pochłonięcia płynu. Rodzynki zalewam miodem pitnym /do przykrycia/ i podgrzewam na małym ogniu. Mieszam z bulgurem. Podgrzewam. Wyłączam palnik i studzę.

Orzechy i pestki dyni siekam i prażę na suchej patelni. Odstawiam na bok.

Wyjadam gniazdo nasienne gruszki. Pozostałą część /razem ze skórką/ kroję w kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Imbir ścieram na drobnej tarce. Mieszam z miodem i łączę z pokrojoną gruszką.

Przestudzony bulgur polewam olejem rydzowym. Chili drobno siekam /dodaję z pestkami, ale dla zmniejszenia ostrości można je pominąć/. Mieszam. Dodaję gruszkę, chili, garam masalę i podprażone wcześniej orzechy i pestki. Łączę wszystko. Solę trochę. Na koniec mieszam z płatkami nagietka.

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Puszyste pierniczki

Autor: 100004953399133

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj