Przepisy na podwieczorek - dania dla dzieci i rodziny

-
- łatwe
- do 30 min
Zapiekanka
Autor: kinga_pawelczyk | Komentarzy: 1
Pieczarki kroję w plastry, cebulę w pół księżyce- podsmażam, bagietkę przekrawam na pół, lekko podsmażone pieczarki układam na bagietce- posypuję startym żółtym serem i na około 10 min wkładam do piekarnika, nagrzanego do około 200 stopni :
-
- łatwe
- do 30 min
koktajl bananowo-gruszkowy z miodem
Autor: justa_kitchen | Komentarzy: 0
Banany wcześniej zamrażam. Gruszki przekrawam na pół, usuwam włókna i gniazda nasienne, kroję na drobniejsze kawałki. Banany wyjmuję z zamrażarki, obieram i kroję w grube plastry. Owoce umieszczam w mikserze. Zalewam mlekiem i jogurtem.
-
- łatwe
- do 60 min
Kolorowy przekładaniec
Autor: 18082010 | Komentarzy: 0
Truskawki umyj dokładnie i usuń szypułki. Wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. Dodaj cukier do smaku. Kiwi obierz i zmiksuj w drugiej misce z bananem. Do jogurtu dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Chodzi o to, aby wszystkie masy miały p
-
- średnie
- powyżej 60 min
Pavlova w wydaniu letnim
Autor: lolajna7 | Komentarzy: 0
Schłodzone białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier, na końcu mąkę i ocet-piana ma być błyszcząca i sztywna. Na papierze do pieczenia szprycownicą wyciskać małe beziki tak aby się łączyły w całość-zrobić 2 blaty większy (ok 26-28 cm)
-
- łatwe
- do 60 min
Bezowy deser z borówkami
Autor: Ela30K | Komentarzy: 0
Borówki umyć i osuszyć. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fix, a następnie dodać serek mascarpone i delikatnie mieszać. Bezę kruszymy na dość duże "okruchy". Połowę borówek układamy na dnie pucharków. Przykrywamy kremem i posypujemy pokru
-
- łatwe
- do 30 min
Deser z musem truskawkowym
Autor: marta_bartoszewicz | Komentarzy: 0
Przygotowaną galaretke wlej do pucharków, dodaj troche pokrojonych owoców(po ostygnięciu włóż do lodówki i zaczekaj , az stanie się gęsta), następnie przykryj ją warstwą musu z kaszy mannej(przepis ponizej), całość można polać zmikwowanym t
-
- łatwe
- do 30 min
Koktajl z owocami lata
Autor: justyna0420 | Komentarzy: 0
Truskawki opłukać i obrać z szypułek.Arbuza oczyścić z pestek i pokroić w dużą kostkę.Jagody oczyścić, opłukać i osuszyć.Do wysokiego pojemnika przełożyć truskawki, arbuza i jagody. Dodać jogurt naturalny, miód i cukier waniliowy.Zmiksować
-
- łatwe
- do 30 min
Truskawkowy torcik
Autor: maria_piekarska | Komentarzy: 0
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie,dodajemy część truskawek,wlewamy do tortownicy i odstawiamy do zastygnięcia.Śmietankę ubijamy na sztywno i dekorujemy nią galaretkowy torcik zdobiąc go pozostałymi truskaweczkami
-
- łatwe
- do 30 min
Sałatowe roladki
Autor: barbara_grzywacz | Komentarzy: 0
Jestem sobie kobietą ze śląska, Więc nie jestem w pasie zbyt wąska. Cellulit posiadam jak każda kobieta Jest to niestety wada a nie zaleta. Wtem chcę walczyć z nim zuchwale I sposobem na to się z Wami pochwalę. Idę szybko do kuchni c
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Pizza della casa (domowa)
Autor: cendrusia | Komentarzy: 0
Należy zacząć od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy do dużej miski. W oddzielnym naczyniu (może być kubek) rozcieramy drożdże z cukrem, aż zrobią się płynne. Dodajemy do tego odrobinę ciepłej wody i wlewamy do mąki. Dodajemy stopniowo p
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Mus z białej czekolady na biszkoptach
Autor: magdalena_perucka | Komentarzy: 0
Czekoladę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w blenderze. Startą czekoladę, żółtka, mleko i cukier puder podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia. Wsypujemy żelatynę do czekoladowej masy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Ubijamy śmietankę
-
- łatwe
- do 30 min
Zielone ślimaczki
Autor: Mrs_R | Komentarzy: 0
Robimy ciasto naleśnikowe. Miksujemy mleko i jajko, dodajemy tyle mąki, aby ciasto było lejące ale niezbyt rzadkie. Szpinak wcześniej rozmrażamy (możemy użyć świeży), rozdrabniamy i dodajemy do ciasta (im więcej szpinaku tym bardziej zielon
-
- łatwe
- do 30 min
Wesołe kanapki
Autor: eddii | Komentarzy: 0
Co tylko nam podpowie wyobraźnia możemy wykonać np. : krab z chleba lub bułki robimy korpus z plasterków przekrojonych na pół np.salami czy też innych okrągłych robimy macki na to plasterek sera żółtego (jak na zdjęciu) lub plasterek po
-
- łatwe
- do 60 min
Babcin kubuś
Autor: halina2159 | Komentarzy: 0
Marchew umyć,obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Pomarańcze wyszorować i sparzyć 3 szt.obrać i podzielić na cząstki a czwartą pokroić w całości na kawałki .Marchew i pomarańcze zalać wodą i gotować do miękkości.Zmiksować następnie uzupełnić
-
- łatwe
- do 30 min
Ciasto bombkowe
Autor: matesko | Komentarzy: 0
Margarynę, cukier, cukier waniiowy i 1/2 łyżki wody zagotować. Po ostudzeniu dodać zółtka z jajek oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wymiesząć dokładnie łyżką. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Włozyć do
-
- łatwe
- do 60 min
Mini tarty z jabłkami i miodem
Autor: bozena_osowiecka | Komentarzy: 0
Jesienią szukam sposobu, aby swojej rodzinie dostarczyć witamin, a przy okazji wzmocnić odporność. Jabłka i miód są doskonałym połączeniem, a w dodatku ucieszą każdego łasucha. Z mąki, żółtek, masła, cukru waniliowego i proszku do pieczen
-
- łatwe
- do 60 min
pieczone jabłuszka pod bezową pierzynką
Autor: halina2159 | Komentarzy: 0
formę do zapiekania wysmarować masłem ,jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne i obrać ,ułożyć w naczyniu do zapiekania do dołków po gnieździe nasiennym nałożyć marmoladę i zapiekać aż jabłko będzie miękkie ,następnie ubić białk
-
- łatwe
- do 30 min
Zimna zupa truskawkowa
Autor: eBobasowaKuchnia | Komentarzy: 0
Palcami wyrwij zielone szypułki z truskawek albo wytnij je małym nożem kuchennym. Włóż owoce do miksera, a następnie dodaj jogurt, miód i zioła. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj mieszankę przez bardzo krótką chwilę, aby owoce stały
-
- łatwe
- do 30 min
Domowe bałwanki
Autor: JoannaKrzyzanek | Komentarzy: 0
1. Włóż ser do miseczki i rozgnieć go dokładnie widelcem. Dodaj jogurt i szczyptę soli. Starannie wymieszaj składniki. 2. Uformuj z masy serowej dwie duże kulki, dwie średnie i dwie małe. Postaw większe kulki na desce, ułóż na nich średn
-
- łatwe
- do 30 min
Jadalne zapałki
Autor: JoannaKrzyzanek | Komentarzy: 0
1. Rozpuść czekoladę. 2. Zanurzaj w niej kolejno końcówki chrupek. 3. Kiedy czekolada na nich zaschnie, jeszcze raz zanurzaj główki zapałek w czekoladzie. Wtedy będą ładniejsze.
Wyszukaj przepis
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj