Przepisy na podwieczorek - dania dla dzieci i rodziny
-
- łatwe
- do 30 min
Choinkowe pierniczki
Autor: julita_szynkiewicz | Komentarzy: 0
zagnieść ciasto, włożyć na pół godziny do zamrażalnika, wyciągnąć i rozwałkować, wyciąć foremkami kształty i upiec 10 min w 170st.
-
- łatwe
- do 30 min
Zapiekanka
Autor: kinga_pawelczyk | Komentarzy: 1
Pieczarki kroję w plastry, cebulę w pół księżyce- podsmażam, bagietkę przekrawam na pół, lekko podsmażone pieczarki układam na bagietce- posypuję startym żółtym serem i na około 10 min wkładam do piekarnika, nagrzanego do około 200 stopni :
-
- łatwe
- do 30 min
czekoladowe ciasteczka owsiane
Autor: joanna25 | Komentarzy: 0
Przygotowanie: Wymieszać cukier,mleko,kakao i masło w garnku.Postawić na średni ogień i doprowadzić do wrzenia stale mieszając.Następnie gotować jeszcze 1,5 min w dalszym ciągu mieszając.Zdjąć z ognia,dodać cukier waniliowy i masło orzec
-
- średnie
- powyżej 60 min
rustykalne galette z wiśniami w miodzie
Autor: justa_kitchen | Komentarzy: 0
Mąkę i cukier wysypuje na stolnicę. Dokładam masło i siekam nożem do maksymalnego rozdrobnienia masła i zmieszania masy. Dodaję wodę i zagniatam szybko ciasto. Owijam w folię spożywczą i schładzam około godziny. Wiśnie dryluję i odsączam
-
- łatwe
- do 30 min
krem serowo-chałwowy z jagodami
Autor: justa_kitchen | Komentarzy: 0
Ciastka kruszę i odkładam około 2 łyżek. Pozostałą część rozkładam do szklanek. Ser koryciński mielę dwukrotnie z dwoma łyżkami miodu. Chałwę rozdrabniam widelcem i mieszam z serem. Nakładam do szklanek. Na to nakładam jagody. Jogurt
-
- łatwe
- do 30 min
koktajl bananowo-gruszkowy z miodem
Autor: justa_kitchen | Komentarzy: 0
Banany wcześniej zamrażam. Gruszki przekrawam na pół, usuwam włókna i gniazda nasienne, kroję na drobniejsze kawałki. Banany wyjmuję z zamrażarki, obieram i kroję w grube plastry. Owoce umieszczam w mikserze. Zalewam mlekiem i jogurtem.
-
- łatwe
- do 30 min
Orzeźwiający deser z owocami i lodami.
Autor: plomien | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Miąższ arbuza pokrój w kostkę, usuń z niego pestki. • Brzoskwinię umyj, obierz, pokrój w cienkie cząstki, usuń pestki. Pozostałe owoce oczyść, opłucz, osącz. • Połowę arbuza, brzoskwini i mieszanych owoców zmiksuj z dobr
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Francuski tort owocowy.
Autor: plomien | Komentarzy: 0
• Ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj je na cienkie płaty. Z każdego z nich wykrój koło za pomocą tortownicy o średnicy 26cm. płaty przenieś na pokrytą pergaminem blachę. Każdy z nich posmaruj białkiem i posyp łyżką cukru oraz łyżką płatk
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Owocowe lody
Autor: kol196 | Komentarzy: 0
miksujemy truskawki lub inne owoce, śnieżkę rozrabiamy z mlekiem i mieszamy razem. mase rozlewamy do foremek i wkładamy do zamrażalnika. bardzo prosty i smaczny deser
-
- łatwe
- do 30 min
Owocowy deser
Autor: rafi27 | Komentarzy: 0
Herbatniki włożyć do siatki lub woreczka i rozdrobnić tłuczkiem. Kiwi zblenderować. Truskawki również rozdrobnić blenderem. Następnie do naczyń wykładać warstwami jogurt herbatniki pokruszone kiwi jogurt herbatniki truskawki Jeż
-
- łatwe
- do 60 min
Kolorowy przekładaniec
Autor: 18082010 | Komentarzy: 0
Truskawki umyj dokładnie i usuń szypułki. Wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. Dodaj cukier do smaku. Kiwi obierz i zmiksuj w drugiej misce z bananem. Do jogurtu dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Chodzi o to, aby wszystkie masy miały p
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Torcik arbuzowy
Autor: 18082010 | Komentarzy: 0
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy z niego dwa koła trochę większe niż dno tortownicy, ponieważ zmniejszą się podczas pieczenia. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni do lekkiego przyrumienienia. Jeden
-
- łatwe
- do 60 min
Semifreddo truskawkowe
Autor: 18082010 | Komentarzy: 1
Do miski wbić jajko, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Zawiesić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą. Ubijać masę przez kilka minut na gorącej parze aż będzie puszysta. Zdjąć miskę z garnka i ubijać dalej przez nastę
-
- średnie
- powyżej 60 min
Sernik z czereśniami
Autor: 18082010 | Komentarzy: 0
Miękką margarynę utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z kakao. Dodać do masy i wymieszać na najniższych obrotach mikser
-
- średnie
- powyżej 60 min
Pavlova w wydaniu letnim
Autor: lolajna7 | Komentarzy: 0
Schłodzone białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier, na końcu mąkę i ocet-piana ma być błyszcząca i sztywna. Na papierze do pieczenia szprycownicą wyciskać małe beziki tak aby się łączyły w całość-zrobić 2 blaty większy (ok 26-28 cm)
-
- łatwe
- do 30 min
Pucharek poziomkowy
Autor: Ela30K | Komentarzy: 0
Śmietaną ubić z cukrem na sztywno, część śmietany odstawiamy do dekoracji ok. 1/3. Do pozostałej części dodajemy, serek oraz poziomki (kilka pozostawić do dekoracji) i chwilę miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Przekładamy do pucharków i
-
- łatwe
- do 30 min
Muffinki z borówkami
Autor: Ela30K | Komentarzy: 1
Połączyć suche składniki. Roztopić masło i odstawić na chwilę do ostudzenia. Następnie dodać jogurt i jajka. Wmieszać mokre składniki z suchymi, dodać szklankę borówek i delikatnie wymieszać. Masę nałożyć do foremki na muffinki, wierzch po
-
- łatwe
- do 60 min
Bezowy deser z borówkami
Autor: Ela30K | Komentarzy: 0
Borówki umyć i osuszyć. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fix, a następnie dodać serek mascarpone i delikatnie mieszać. Bezę kruszymy na dość duże "okruchy". Połowę borówek układamy na dnie pucharków. Przykrywamy kremem i posypujemy pokru
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Malinowo-kremówkowe tartaletki
Autor: julita_szynkiewicz | Komentarzy: 0
Wszystkie składniki do wyrobienia ciasta, Ugniatamy razem i basta, Kulę formujemy i w folię spożywczą zawijamy, Na około godzinkę do lodówki wkładamy, Potem na 6-8 części dzielimy, I w foremki je tulimy, Około 15 minut w 180 st. piecz
-
- łatwe
- do 30 min
Deser z musem truskawkowym
Autor: marta_bartoszewicz | Komentarzy: 0
Przygotowaną galaretke wlej do pucharków, dodaj troche pokrojonych owoców(po ostygnięciu włóż do lodówki i zaczekaj , az stanie się gęsta), następnie przykryj ją warstwą musu z kaszy mannej(przepis ponizej), całość można polać zmikwowanym t
Wyszukaj przepis
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj