Przepisy na podwieczorek - dania dla dzieci i rodziny
-
- średnie
- powyżej 60 min
Spanakopita
Autor: dorota2010 | Komentarzy: 1
Nagrzać piekarnik do 175°C. Nagrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę i powoli podsmażać, mieszając, aż się zeszkli. Dodać szpinak, koper i mąkę. Podsmażać około 10 minut, aż większość wody wyparuje. Zdjąć z ognia. Wmiesza
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Puszyste pierniczki
Autor: 100004953399133 | Komentarzy: 0
24 godziny wcześniej... Miód zagotować z przyprawami, odstawić, dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a następnie wystudzić. Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Kakao wymieszać z mąką i odstawić. Ubit
-
- łatwe
- do 30 min
Choinkowe pierniczki
Autor: julita_szynkiewicz | Komentarzy: 0
zagnieść ciasto, włożyć na pół godziny do zamrażalnika, wyciągnąć i rozwałkować, wyciąć foremkami kształty i upiec 10 min w 170st.
-
- łatwe
- do 60 min
Zimny sernik na biszkoptach
Autor: martaleszno | Komentarzy: 1
W tortownicy (takiej do pieczenia) wyłożonej papierem do piecz. ułożyć biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 0,5 l gorącej lub ciepłej przegotowanej wody. Kiedy zacznie tęgnąć dodawać do sera. Można wymieszać lub zmiksować to blenderem. Masę wy
-
- łatwe
- do 30 min
Zapiekanka
Autor: kinga_pawelczyk | Komentarzy: 1
Pieczarki kroję w plastry, cebulę w pół księżyce- podsmażam, bagietkę przekrawam na pół, lekko podsmażone pieczarki układam na bagietce- posypuję startym żółtym serem i na około 10 min wkładam do piekarnika, nagrzanego do około 200 stopni :
-
- łatwe
- do 30 min
czekoladowe ciasteczka owsiane
Autor: joanna25 | Komentarzy: 0
Przygotowanie: Wymieszać cukier,mleko,kakao i masło w garnku.Postawić na średni ogień i doprowadzić do wrzenia stale mieszając.Następnie gotować jeszcze 1,5 min w dalszym ciągu mieszając.Zdjąć z ognia,dodać cukier waniliowy i masło orzec
-
- łatwe
- do 60 min
Pyszne ciasto z biszkopcikami
Autor: sze_fowa | Komentarzy: 0
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Białka ubijamy z solą, dodając w trakcie po łyżce cukru pudru. Do ubitej piany dodajemy po żółtku, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy po łyżce mąki i mieszamy, dodajemy również mak. Pieczemy
-
- łatwe
- do 30 min
Owocowe galaretki
Autor: sze_fowa | Komentarzy: 0
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody Brzoskwinie zmiksować blenderem, zeby wytworzył się sok, przecisnąć przez sitko. Wiśnie lub czereśnie przygotować w ten sam sposób. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać - wiśnie i br
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Rolada z borówkami
Autor: kasiatarka | Komentarzy: 1
białka ubić na sztywną pianę z cukrem.Następnie dodaj żółtka oraz mąkę wszystko delikatnie wymieszaj przelej na blachę 30x20 cm wczesnej wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 st.C. Na blacie rozkładamy lnianą
-
- średnie
- powyżej 60 min
rustykalne galette z wiśniami w miodzie
Autor: justa_kitchen | Komentarzy: 0
Mąkę i cukier wysypuje na stolnicę. Dokładam masło i siekam nożem do maksymalnego rozdrobnienia masła i zmieszania masy. Dodaję wodę i zagniatam szybko ciasto. Owijam w folię spożywczą i schładzam około godziny. Wiśnie dryluję i odsączam
-
- łatwe
- do 60 min
miodowy bulgur z garam masalą i gruszką
Autor: justa_kitchen | Komentarzy: 1
Bulgur zalewam wrzątkiem, solę /ok. 200-220 ml/ i gotuję do pochłonięcia płynu. Rodzynki zalewam miodem pitnym /do przykrycia/ i podgrzewam na małym ogniu. Mieszam z bulgurem. Podgrzewam. Wyłączam palnik i studzę. Orzechy i pestki dyni s
-
- łatwe
- do 30 min
krem serowo-chałwowy z jagodami
Autor: justa_kitchen | Komentarzy: 0
Ciastka kruszę i odkładam około 2 łyżek. Pozostałą część rozkładam do szklanek. Ser koryciński mielę dwukrotnie z dwoma łyżkami miodu. Chałwę rozdrabniam widelcem i mieszam z serem. Nakładam do szklanek. Na to nakładam jagody. Jogurt
-
- łatwe
- do 30 min
koktajl bananowo-gruszkowy z miodem
Autor: justa_kitchen | Komentarzy: 0
Banany wcześniej zamrażam. Gruszki przekrawam na pół, usuwam włókna i gniazda nasienne, kroję na drobniejsze kawałki. Banany wyjmuję z zamrażarki, obieram i kroję w grube plastry. Owoce umieszczam w mikserze. Zalewam mlekiem i jogurtem.
-
- łatwe
- do 30 min
Orzeźwiający deser z owocami i lodami.
Autor: plomien | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Miąższ arbuza pokrój w kostkę, usuń z niego pestki. • Brzoskwinię umyj, obierz, pokrój w cienkie cząstki, usuń pestki. Pozostałe owoce oczyść, opłucz, osącz. • Połowę arbuza, brzoskwini i mieszanych owoców zmiksuj z dobr
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Francuski tort owocowy.
Autor: plomien | Komentarzy: 0
• Ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj je na cienkie płaty. Z każdego z nich wykrój koło za pomocą tortownicy o średnicy 26cm. płaty przenieś na pokrytą pergaminem blachę. Każdy z nich posmaruj białkiem i posyp łyżką cukru oraz łyżką płatk
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Owocowe lody
Autor: kol196 | Komentarzy: 0
miksujemy truskawki lub inne owoce, śnieżkę rozrabiamy z mlekiem i mieszamy razem. mase rozlewamy do foremek i wkładamy do zamrażalnika. bardzo prosty i smaczny deser
-
- łatwe
- do 30 min
Owocowy deser
Autor: rafi27 | Komentarzy: 0
Herbatniki włożyć do siatki lub woreczka i rozdrobnić tłuczkiem. Kiwi zblenderować. Truskawki również rozdrobnić blenderem. Następnie do naczyń wykładać warstwami jogurt herbatniki pokruszone kiwi jogurt herbatniki truskawki Jeż
-
- łatwe
- do 60 min
Kolorowy przekładaniec
Autor: 18082010 | Komentarzy: 0
Truskawki umyj dokładnie i usuń szypułki. Wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. Dodaj cukier do smaku. Kiwi obierz i zmiksuj w drugiej misce z bananem. Do jogurtu dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Chodzi o to, aby wszystkie masy miały p
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Torcik arbuzowy
Autor: 18082010 | Komentarzy: 0
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy z niego dwa koła trochę większe niż dno tortownicy, ponieważ zmniejszą się podczas pieczenia. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni do lekkiego przyrumienienia. Jeden
-
- łatwe
- do 60 min
Semifreddo truskawkowe
Autor: 18082010 | Komentarzy: 1
Do miski wbić jajko, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Zawiesić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą. Ubijać masę przez kilka minut na gorącej parze aż będzie puszysta. Zdjąć miskę z garnka i ubijać dalej przez nastę
Wyszukaj przepis
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj