Przepisy: Dla rodziny
Kolorowe bombki, czyli choinkowe ozdoby dla łasuchów
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony, inne,
Okazje: Boże Narodzenie
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
kubek cukru pudru,
kostkę masła,
cztery żółtka,
szczyptę soli,
garść lentilek,
cukier puder
sok z pomarańczy lub cytryny
Sposób przygotowania:
szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą
i włóż przynajmniej na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na placek i foremką wykrój z niego krążki. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej folią aluminiową i włóż do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika na około 10-15 minut. Z cukru i soku z pomarańczy lub cytryny przygotuj lukier.
W każdym ciasteczku wywierć słomką dziurkę.
Pomaluj bombki lukrem i ozdób kolorowymi lentilkami. Kiedy lukier wyschnie, przez dziurki przełóż kawałki sznurka i zawieś bombki na choince.
Przepis pochodzi z książki "Cecylka Cnedelek i Boże Narodzenie" autorstwa Joanny Krzyżanek, wydawnictwo - Jedność. www.jednosc.com.pl
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub