nabiał - przepisy kulinarne dla dzieci

-
- łatwe
- do 30 min
koktajl bananowo-gruszkowy z miodem
Autor: justa_kitchen | Komentarzy: 0
Banany wcześniej zamrażam. Gruszki przekrawam na pół, usuwam włókna i gniazda nasienne, kroję na drobniejsze kawałki. Banany wyjmuję z zamrażarki, obieram i kroję w grube plastry. Owoce umieszczam w mikserze. Zalewam mlekiem i jogurtem.
-
- średnie
- powyżej 60 min
Pavlova w wydaniu letnim
Autor: lolajna7 | Komentarzy: 0
Schłodzone białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier, na końcu mąkę i ocet-piana ma być błyszcząca i sztywna. Na papierze do pieczenia szprycownicą wyciskać małe beziki tak aby się łączyły w całość-zrobić 2 blaty większy (ok 26-28 cm)
-
- łatwe
- do 60 min
Bezowy deser z borówkami
Autor: Ela30K | Komentarzy: 0
Borówki umyć i osuszyć. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fix, a następnie dodać serek mascarpone i delikatnie mieszać. Bezę kruszymy na dość duże "okruchy". Połowę borówek układamy na dnie pucharków. Przykrywamy kremem i posypujemy pokru
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Sernik na zimno z truskawkami.
Autor: Ela30K | Komentarzy: 0
Dno tortownicy o średnicy 24 - 25 cm uszczelnić folią aluminiową i wyłożyć biszkoptami. Galaretki cytrynowe należy rozpuścić w 2 szklankach wody z cukrem i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić mikserem razem ze śnieżką
-
- łatwe
- do 30 min
Truskawkowy torcik
Autor: maria_piekarska | Komentarzy: 0
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie,dodajemy część truskawek,wlewamy do tortownicy i odstawiamy do zastygnięcia.Śmietankę ubijamy na sztywno i dekorujemy nią galaretkowy torcik zdobiąc go pozostałymi truskaweczkami
-
- łatwe
- do 30 min
Sałatowe roladki
Autor: barbara_grzywacz | Komentarzy: 0
Jestem sobie kobietą ze śląska, Więc nie jestem w pasie zbyt wąska. Cellulit posiadam jak każda kobieta Jest to niestety wada a nie zaleta. Wtem chcę walczyć z nim zuchwale I sposobem na to się z Wami pochwalę. Idę szybko do kuchni c
-
- łatwe
- do 30 min
-
- łatwe
- do 30 min
smakowite zwierzaczki
Autor: halina2159 | Komentarzy: 0
Jajka gotujemy na twardo i obieramy .Na myszki jajko przekroić wzdłuż na pół na króliczka ścinamy kawałek po płaskiej stronie by jajko ładnie stało .Z rzodkiewek lub ogórka wycinamy uszka dla zwierzaczków ,ze szczypiorku robimy ogonki myszk
-
- łatwe
- do 60 min
pieczone jabłuszka pod bezową pierzynką
Autor: halina2159 | Komentarzy: 0
formę do zapiekania wysmarować masłem ,jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne i obrać ,ułożyć w naczyniu do zapiekania do dołków po gnieździe nasiennym nałożyć marmoladę i zapiekać aż jabłko będzie miękkie ,następnie ubić białk
-
- łatwe
- do 30 min
Zimna zupa truskawkowa
Autor: eBobasowaKuchnia | Komentarzy: 0
Palcami wyrwij zielone szypułki z truskawek albo wytnij je małym nożem kuchennym. Włóż owoce do miksera, a następnie dodaj jogurt, miód i zioła. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj mieszankę przez bardzo krótką chwilę, aby owoce stały
-
- średnie
- powyżej 60 min
Elmer Cecylki
Autor: JoannaKrzyzanek | Komentarzy: 0
1. Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj je nożem tak długo, aż kawałki będą miały wielkość zielonego groszku. 2. Dodaj cukier puder, żółtka, szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń ją folią spożywcz
-
- łatwe
- do 30 min
Pancakes, placki gryczano-ryżowe
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Sposób przygotowania: Podgrzać lekko jedną szklankę mleka, rozpuścić w nim drożdże i odstawić na kilka minut. Jajko rozbełtać (można je ubić z odrobiną cukru trzcinowego, ale jak mamy jeść na słono, to bez sensu;)). Dodać do jajka mąkę, r
-
- średnie
- do 60 min
Parmezanowe miseczki
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Piekarnik na 180°C z funkcją grill lub grzanie od góry i od dołu. Parmezan zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Na blasze uformować z sera trzy kółka. Nie powinny być zbyt grube, ale też nie mogą być „firankowe”. Moje zrobiłam na około 4 m
-
- łatwe
- do 60 min
Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady i miętą
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Piekarnik na 180°C. Listki mięty zmiksować z jedną łyżeczką cukru pudru. Formę natłuścić. W kąpieli wodnej rozpuścić 100g czekolady z masłem. 50g czekolady pokroić w drobną kostkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydłubać ziarenka. No, te
-
- średnie
- do 60 min
Fondant au chocolat, mocno czekoladowy deser
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
1. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić dobrze z cukrem. 2. Rozpuszczoną czekoladę z masłem wymieszać i odstawić, żeby trochę przestygła. 3. Piekarnik na 170°C. Foremki natłuścić i obsypać tartą czekoladą. 4. Do ubit
-
- średnie
- do 60 min
Cytrynowy sandacz z porami w białym winie
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Sandacza opłukać, włożyć do garnka i zalać mlekiem. Odstawić co najmniej na godzinę do lodówki, a najlepiej na noc. Pora opłukać, odkroić zielone liście i białą część pokroić w cienkie talarki. W rondlu rozpuścić masło (około 2 łyżek) i dus
-
- łatwe
- do 60 min
Sałatka śledziowa z kiwi
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Cebulę kroimy w drobną kostkę i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy co najmniej na 3 godziny, najlepiej na całą noc. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Śledzie też drobno siekamy i mieszamy wszystkie składniki w m
-
- średnie
- do 30 min
Gotowane szparagi z sosem z sera pleśniowego
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać dwa, obrane ząbki czosnku i sok z cytryny. Wrzucić umyte szparagi. Gotować 10 minut na średnim ogniu. W rondlu rozpuścić masło i poddusić na nim boczek pokrojony w kostkę. Dodać pokrojony równie
-
- średnie
- do 60 min
Tarta ze szparagami
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Piekarnik na 190°C. Szparagi opłukać, odciąć białe końcówki, jeśli są. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem francuskim dno i brzegi na wysokość dwóch centymetrów. Szparagi przeciąć w 1/3 wysokości. Sery pokroić w kost
-
- łatwe
- do 30 min
Jajko sadzone ze szparagami i rzodkiewką
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Szparagi gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać kroplę oliwy, wybić na nią jajka i smażyć 2 minuty. W tym czasie pokroić rzodkiewki w cienkie plasterki, a szparagi przekroić wzdłuż na pół. Jajka doprawić solą i pieprz
Wyszukaj przepis
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj