nabiał - przepisy kulinarne dla dzieci

-
- średnie
- powyżej 60 min
Pavlova w wydaniu letnim
Autor: lolajna7 | Komentarzy: 0
Schłodzone białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier, na końcu mąkę i ocet-piana ma być błyszcząca i sztywna. Na papierze do pieczenia szprycownicą wyciskać małe beziki tak aby się łączyły w całość-zrobić 2 blaty większy (ok 26-28 cm)
-
- łatwe
- do 60 min
Bezowy deser z borówkami
Autor: Ela30K | Komentarzy: 0
Borówki umyć i osuszyć. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fix, a następnie dodać serek mascarpone i delikatnie mieszać. Bezę kruszymy na dość duże "okruchy". Połowę borówek układamy na dnie pucharków. Przykrywamy kremem i posypujemy pokru
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Sernik na zimno z truskawkami.
Autor: Ela30K | Komentarzy: 0
Dno tortownicy o średnicy 24 - 25 cm uszczelnić folią aluminiową i wyłożyć biszkoptami. Galaretki cytrynowe należy rozpuścić w 2 szklankach wody z cukrem i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić mikserem razem ze śnieżką
-
- łatwe
- do 30 min
Truskawkowy torcik
Autor: maria_piekarska | Komentarzy: 0
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie,dodajemy część truskawek,wlewamy do tortownicy i odstawiamy do zastygnięcia.Śmietankę ubijamy na sztywno i dekorujemy nią galaretkowy torcik zdobiąc go pozostałymi truskaweczkami
-
- łatwe
- do 30 min
Sałatowe roladki
Autor: barbara_grzywacz | Komentarzy: 0
Jestem sobie kobietą ze śląska, Więc nie jestem w pasie zbyt wąska. Cellulit posiadam jak każda kobieta Jest to niestety wada a nie zaleta. Wtem chcę walczyć z nim zuchwale I sposobem na to się z Wami pochwalę. Idę szybko do kuchni c
-
- łatwe
- do 30 min
-
- łatwe
- do 60 min
pieczone jabłuszka pod bezową pierzynką
Autor: halina2159 | Komentarzy: 0
formę do zapiekania wysmarować masłem ,jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne i obrać ,ułożyć w naczyniu do zapiekania do dołków po gnieździe nasiennym nałożyć marmoladę i zapiekać aż jabłko będzie miękkie ,następnie ubić białk
-
- łatwe
- do 30 min
Zimna zupa truskawkowa
Autor: eBobasowaKuchnia | Komentarzy: 0
Palcami wyrwij zielone szypułki z truskawek albo wytnij je małym nożem kuchennym. Włóż owoce do miksera, a następnie dodaj jogurt, miód i zioła. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj mieszankę przez bardzo krótką chwilę, aby owoce stały
-
- średnie
- powyżej 60 min
Elmer Cecylki
Autor: JoannaKrzyzanek | Komentarzy: 0
1. Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj je nożem tak długo, aż kawałki będą miały wielkość zielonego groszku. 2. Dodaj cukier puder, żółtka, szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń ją folią spożywcz
-
- łatwe
- do 30 min
Pancakes, placki gryczano-ryżowe
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Sposób przygotowania: Podgrzać lekko jedną szklankę mleka, rozpuścić w nim drożdże i odstawić na kilka minut. Jajko rozbełtać (można je ubić z odrobiną cukru trzcinowego, ale jak mamy jeść na słono, to bez sensu;)). Dodać do jajka mąkę, r
-
- średnie
- do 60 min
Parmezanowe miseczki
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Piekarnik na 180°C z funkcją grill lub grzanie od góry i od dołu. Parmezan zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Na blasze uformować z sera trzy kółka. Nie powinny być zbyt grube, ale też nie mogą być „firankowe”. Moje zrobiłam na około 4 m
-
- łatwe
- do 60 min
Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady i miętą
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Piekarnik na 180°C. Listki mięty zmiksować z jedną łyżeczką cukru pudru. Formę natłuścić. W kąpieli wodnej rozpuścić 100g czekolady z masłem. 50g czekolady pokroić w drobną kostkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydłubać ziarenka. No, te
-
- średnie
- do 60 min
Fondant au chocolat, mocno czekoladowy deser
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
1. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić dobrze z cukrem. 2. Rozpuszczoną czekoladę z masłem wymieszać i odstawić, żeby trochę przestygła. 3. Piekarnik na 170°C. Foremki natłuścić i obsypać tartą czekoladą. 4. Do ubit
-
- średnie
- do 60 min
Cytrynowy sandacz z porami w białym winie
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Sandacza opłukać, włożyć do garnka i zalać mlekiem. Odstawić co najmniej na godzinę do lodówki, a najlepiej na noc. Pora opłukać, odkroić zielone liście i białą część pokroić w cienkie talarki. W rondlu rozpuścić masło (około 2 łyżek) i dus
-
- łatwe
- do 60 min
Sałatka śledziowa z kiwi
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Cebulę kroimy w drobną kostkę i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy co najmniej na 3 godziny, najlepiej na całą noc. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Śledzie też drobno siekamy i mieszamy wszystkie składniki w m
-
- średnie
- do 30 min
Gotowane szparagi z sosem z sera pleśniowego
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać dwa, obrane ząbki czosnku i sok z cytryny. Wrzucić umyte szparagi. Gotować 10 minut na średnim ogniu. W rondlu rozpuścić masło i poddusić na nim boczek pokrojony w kostkę. Dodać pokrojony równie
-
- łatwe
- do 30 min
"Samo zdrowie" - surówka z czarnej rzepy z marchewką i świeżą bazylią
Autor: suliko | Komentarzy: 0
Rzodkiew, marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i lekko posolić. Cukier wymieszać ze śmietana,aż się rozpuści. Dodać do surówki. Posypać posiekaną bazylią i miętą. Wszystkie składniki dobrze
Wyszukaj przepis
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj