Przepisy: Dla rodziny

herbatniki z migdałami, cynamonem i malinami

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony, owoce,

Okazje: Wielkanoc , Boże Narodzenie , piknik, urodziny, sylwester,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

250 g mąki,
125 g masła,
125 g cukru,
2 jajka,
65 g mąki migdałowej,
tarta skórka cytryny,
szczypta cynamonu,
szczypta soli,
dżem malinowy (na około 20 herbatników)

Sposób przygotowania:

Wymieszać mąkę z mąką migdałową, cukrem, cynamonem, solą i masłem. Wyrobić
wszystko delikatnie palcami na sypką masę. Wbić jajka i dodać tartą skórkę
cytryny. Szybko wyrobić. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą
i włożyć do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość
3 mm, wyciąć herbatniki i w połowie z nich wyciąć na środku gwiazdki. Piec
przez 15–20 minut w temperaturze 180OC. Zostawić do wystygnięcia i posmarować
dżemem malinowym.
Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" wydawnictwa Jedność

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Puszyste pierniczki

Autor: 100004953399133

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj