Przepisy: Dla rodziny

Puszyste pierniczki

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony

Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie , urodziny, sylwester,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

750g mąki pszennej
1 szklanka cukru
6 żółtek
2 białka
150 ml gęstej śmietany 18% (o temperaturze pokojowej)
2 łyżki kakao
2,5 łyżeczki sody( najlepsza delecta)
3 łyżeczki przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi)
200g masła
300g miodu

Sposób przygotowania:

24 godziny wcześniej...

Miód zagotować z przyprawami, odstawić, dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a następnie wystudzić.

Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka.

Kakao wymieszać z mąką i odstawić.

Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. W śmietanie(o temperaturze pokojowej) rozpuścić sodę, najlepiej jak śmietana będzie kipieć. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte do lodówki na 24 godziny aż zgęstnieje.
W dniu wypieku...........:

Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać pierniczki.

Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.Dosyć znaczna odległość żeby się nie zlepiły.

Piec w temperaturze 180ºC przez 10-12 minut grubsze dłużej a cieńsze krócej. Można pierniczki polukrować lub ozdobić.

życzę pysznej zabawy

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj