Przepisy: Dla rodziny
Puszyste pierniczki
- łatwe
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: mąki, kasze, makarony
Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie , urodziny, sylwester,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: 100004953399133
-
Ocena:oceń
Składniki:
1 szklanka cukru
6 żółtek
2 białka
150 ml gęstej śmietany 18% (o temperaturze pokojowej)
2 łyżki kakao
2,5 łyżeczki sody( najlepsza delecta)
3 łyżeczki przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi)
200g masła
300g miodu
Sposób przygotowania:
Miód zagotować z przyprawami, odstawić, dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a następnie wystudzić.
Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka.
Kakao wymieszać z mąką i odstawić.
Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. W śmietanie(o temperaturze pokojowej) rozpuścić sodę, najlepiej jak śmietana będzie kipieć. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte do lodówki na 24 godziny aż zgęstnieje.
W dniu wypieku...........:
Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać pierniczki.
Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.Dosyć znaczna odległość żeby się nie zlepiły.
Piec w temperaturze 180ºC przez 10-12 minut grubsze dłużej a cieńsze krócej. Można pierniczki polukrować lub ozdobić.
życzę pysznej zabawy
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub