Przepisy: Dla rodziny

Puszyste pierniczki

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony

Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie , urodziny, sylwester,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

750g mąki pszennej
1 szklanka cukru
6 żółtek
2 białka
150 ml gęstej śmietany 18% (o temperaturze pokojowej)
2 łyżki kakao
2,5 łyżeczki sody( najlepsza delecta)
3 łyżeczki przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi)
200g masła
300g miodu

Sposób przygotowania:

24 godziny wcześniej...

Miód zagotować z przyprawami, odstawić, dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a następnie wystudzić.

Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka.

Kakao wymieszać z mąką i odstawić.

Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. W śmietanie(o temperaturze pokojowej) rozpuścić sodę, najlepiej jak śmietana będzie kipieć. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte do lodówki na 24 godziny aż zgęstnieje.
W dniu wypieku...........:

Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać pierniczki.

Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.Dosyć znaczna odległość żeby się nie zlepiły.

Piec w temperaturze 180ºC przez 10-12 minut grubsze dłużej a cieńsze krócej. Można pierniczki polukrować lub ozdobić.

życzę pysznej zabawy

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj