Przepisy: Dla rodziny

Dietetyczne ciasto czekoladowe z masą budyniową i polewą ala nutella

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: niskokaloryczna

Głowne składniki: inne

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie , urodziny, sylwester,

Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,


Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

- 3 jajka

- opakowanie czekoladowego puddingu z lidla, jeśli nie mamy puddingu 1 płaska łyżka kakao i 2 łyżki skrobii kukurydzianej

- aromat czekoladowy (nie koniecznie)

- słodzik w proszku 4-5 łyżek

Masa budyniowa:

- 1 łyżeczka żelatyny

- 0,25l mleka

- 2 żółtka

- 2 łyżki słodzika w proszku

- 1 łyżka skrobi kukurydzianej

- aromat- ja dałam toffi, ale może być też wanilia, czekolada, pomarańcza..jak kto woli

Polewa ala nutella:

- 1 łyżka kakao

- 2 łyżki mleka w proszku

- słodzik 2 łyżki

- aromat orzechowy

- aromat czekoladowy

Sposób przygotowania:

piekarnik rozgrzać na 180stopni

Formę wyłożyć papierem (ja użyłam jednorazowej aluminiowej jak do pasztetu)

Oddzielić białka od żółtek, żółtka wymieszać z suchymi składnikami

Białka ubic na sztywno ze szczyptą soli

Delikatnie ale szybko wymieszać białka z resztą składników, wygarniając spód na wierzch, uważać by piana nie opadła

Masę przełożyć do formy i piec przez 15-20 minut

Upieczony biszkopt wyciągnąć i poczekać aż ostygnie następnie przeciąć na pół

Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody.

Zagotuj mleko.

Wymieszaj w misce żółtka, słodzik, skrobię i aromat.

Zdejmij mleko z ognia, dodaj żelatynę i porządnie wymieszaj.

Delikatnie wlewaj mleko do masy żółtkowej mieszając albo drewnianą łyżką, albo trzepaczką do sosów.

Przelej całość do garnuszka i podgrzewaj aż zgęstnieje (powinno to zająć do 4 minut)

Ostudź masę wstawiając garnek do miski z zimną wodą co jakiś czas mieszając

wymieszać suche składniki

dodawać po łyżeczce wodę by konsystencją przypominała nutellę


Na przekrojony biszkopt położyć masę budyniową

Położyć na to drugą połowę biszkoptu i wyrównać boki

Na górę położyć nutellę

Smacznego!:D

Komentarze

  • jarzebina | 2019-11-30 11:29:30 | zgłoś naruszenie

    Chyba nie do końca jest dietetyczne, przecież te gotowe pudingi i budynie mają tonę cukru. No i o jakim słodziku mowa? Rózne słodziki mają różną słodkość. I jeszcze ta nutella? Serio? Nie sądzę, że to ciasto można nazwać dietetycznym. Dietetyczne to jest np. brownie z fasoli, zawiera duzo białka, błonnika, słodzone np. stewią lub erytrolem, no i koniecznie ciemne kakao decomorreno, lepiej nie dawać żadnych słodzonych.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Puszyste pierniczki

Autor: 100004953399133

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj