Przepisy: Dla rodziny
Czekoladowa choinka, czyli ciasto nie tylko dla miłośników choinek
- łatwe
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony, inne,
Okazje: Boże Narodzenie
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
kubek cukru, kubek maślanki,
jajko, trzy łyżki oliwy,
dwie łyżki kakao,
dwie łyżki dżemu z porzeczki lub wiśni,
pół tabliczki startej gorzkiej czekolady,
łyżeczkę cynamonu,
łyżeczkę sody oczyszczonej,
cukier waniliowy,
łyżkę masła orzechowego lub czekoladowego,
kilkanaście lentilek
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę do misy miksera. Dodaj sodę, kakao, cukier, cukier waniliowy,
jajko, cynamon, startą czekoladę oraz dżem. Wlej maślankę, oliwę i miksuj wszystkie składniki tak długo, aż powstanie jednolita masa.
Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C
piekarnika na około 45 minut. Wytnij z ciasta choinkę. Za pomocą masła
orzechowego (lub czekoladowego) przyklej do niej lentilki w kolorowych skorupkach.
To będą bombki.
Przepis pochodzi z książki "Cecylka Cnedelek i Boże Narodzenie" autorstwa Joanny Krzyżanek, wydawnictwo - Jedność. www.jednosc.com.pl
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub