Przepisy: Dla rodziny

Czekoladowa choinka, czyli ciasto nie tylko dla miłośników choinek

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony, inne,

Okazje: Boże Narodzenie

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

dwa kubki mąki pszennej,
kubek cukru, kubek maślanki,
jajko, trzy łyżki oliwy,
dwie łyżki kakao,
dwie łyżki dżemu z porzeczki lub wiśni,
pół tabliczki startej gorzkiej czekolady,
łyżeczkę cynamonu,
łyżeczkę sody oczyszczonej,
cukier waniliowy,
łyżkę masła orzechowego lub czekoladowego,
kilkanaście lentilek

Sposób przygotowania:

Jajko umyj starannie pod bieżącą wodą i wbij je do filiżanki.
Przesiej mąkę do misy miksera. Dodaj sodę, kakao, cukier, cukier waniliowy,
jajko, cynamon, startą czekoladę oraz dżem. Wlej maślankę, oliwę i miksuj wszystkie składniki tak długo, aż powstanie jednolita masa.

Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C
piekarnika na około 45 minut. Wytnij z ciasta choinkę. Za pomocą masła
orzechowego (lub czekoladowego) przyklej do niej lentilki w kolorowych skorupkach.
To będą bombki.

Przepis pochodzi z książki "Cecylka Cnedelek i Boże Narodzenie" autorstwa Joanny Krzyżanek, wydawnictwo - Jedność. www.jednosc.com.pl

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Puszyste pierniczki

Autor: 100004953399133

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj