Przepisy: Dla rodziny

Drożdżowe bałwanki

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,

Okazje: Boże Narodzenie , sylwester,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

dwa i pół kubka mąki pszennej,
czubatą łyżkę cukru,
pół kubka ciepłego mleka,
pół kostki stopionego masła,
cukier waniliowy,
paczkę suszonych drożdży,
szczyptę soli,
trzy jajka,
jajko do posmarowania bałwanków,
mąka do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Jajka umyj starannie pod bieżącą wodą i wbij je do miseczki.
2. Mąkę przesiej do miski i zrób w niej dołek. Wsyp drożdże i cukier.
3. Wlej mleko, masło oraz jajka i zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką i 4. odstaw w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, połóż je na stolnicy posypanej mąką. Uformuj z niego bałwanki (podobnie jak na rysunku) i ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
5. Jajko wbij na talerzyk i rozbełtaj widelcem. Posmaruj nim bałwanki. Włóż do nagrzanego do temperatury 220°C piekarnika na około 15 minut.

Foto i przepis: www.cecylkaknedelek.pl

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Puszyste pierniczki

Autor: 100004953399133

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj