Przepisy: Dla rodziny
Drożdżowe bałwanki
- łatwe
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony,
Okazje: Boże Narodzenie , sylwester,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
czubatą łyżkę cukru,
pół kubka ciepłego mleka,
pół kostki stopionego masła,
cukier waniliowy,
paczkę suszonych drożdży,
szczyptę soli,
trzy jajka,
jajko do posmarowania bałwanków,
mąka do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
2. Mąkę przesiej do miski i zrób w niej dołek. Wsyp drożdże i cukier.
3. Wlej mleko, masło oraz jajka i zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką i 4. odstaw w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, połóż je na stolnicy posypanej mąką. Uformuj z niego bałwanki (podobnie jak na rysunku) i ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
5. Jajko wbij na talerzyk i rozbełtaj widelcem. Posmaruj nim bałwanki. Włóż do nagrzanego do temperatury 220°C piekarnika na około 15 minut.
Foto i przepis: www.cecylkaknedelek.pl
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub