Przepisy: Dla rodziny

Domowy chlebek dla całej rodziny:)

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska, niskokaloryczna,

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony

Okazje: Wielkanoc , Boże Narodzenie , piknik, urodziny,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

Szybki i udoskonalony przepis na domowy wypiek dla całej rodziny!

200 gram mąki żytniej razowej typ 2000
450 gram mąki pszennej słonecznikowej (bądź innej pszennej z ziarnami)
500 ml wody ciepłej przegotowanej ( z ilością wody trzeba uważać by ciasto nie było zbyt rzadkie)
7 gram drożdży instant
2 łyżki miodu ( jeśli mamy twardy to rozpuszczamy i dodajemy do wody)
1 łyżeczka soli

Dodatki do chleba:

100 gram orzechów włoskich
50 gram ziaren słonecznika
50 gram pestek dynii

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy obie mąki przez sitko,
dodajemy suche drożdże sól i powoli dolewamy ciepłą wodę z miodem.

Mieszamy drewnianą łopatką do uzyskania jednolitej konsystencji
( pamiętajmy by ciasto nie było zbyt twarde, jeśli jest klejące to znaczy że jest idealne).

W między czasie na suchej patelni prażymy nasze dodatki, wtedy chlebek będzie bardzo aromatyczny.
Przekładamy na deskę, przykrywamy folią i młotkiem bądź wałkiem rozkruszamy na drobniejsze kawałki.
Dodajemy do naszego ciasta i mieszamy wszystko razem.

Pojemnik z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości (przykryjmy gazą bądź kuchennym ręcznikiem by swobodnie mogło oddychać).

Gdy ciasto będzie gotowe przekładamy go do blaszki 28cm/12cm. I ponownie odkładamy w ciepłe miejsce, po około 30 minutach mamy prawie gotowy chleb.

I najwaniejsze!!

Nagrzewamy nasze piekarniki do 230 stopni. Włączamy termoobieg.
Przed włożeniem blaszki z chlebem smarujemy go białkiem, który zapewni nam piękny złocisty kolor i można posypać ziarnem słonecznika, bezpośrednio przed włożeniem warto spryskać piekarnik wodą co zagwarantuje nam smaczną chrupiącą skórkę.

Pieczenie chleba: 50-60 min

Przez 10 minut pieczemy go w 230 stopniach
Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.
Po kolejnych 10 minutach ustawiamy 180 stopni. I pieczemy przez kolejne 30 min.
Po upływie czasu wyłączamy piekarnik i uchylamy. Chlebek zostaje w środku.

Wyciągamy go po 10 minutach i studzimy na kratce by mógł spokojnie odparować.

W naszym mieszkaniu przez resztę dnia unosi się piękny zapach własnoręcznie zrobionego chleba! Nie ma nic bardziej przyjemnego.
Po całkowitym ostygnięciu możemy skosztować nasz domowy wypiek!
Chleb zachowuje swoją świeżość aż do tygodnia! Im starszy tym lepszy!

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj