Przepisy: Dla rodziny
Chleb bezglutenowy na zakwasie
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: śniadanie, lunch, podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa,
Głowne składniki: mąki, kasze, makarony, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: BibliaSmakow
-
Ocena:oceń
Składniki:
1 szklanka mąki ryżowej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki miodu gryczanego
1 szklanka ciepłej wody
Faza druga: 1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka wody gazowanej
Faza trzecia: 1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanki mąki ryżowej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 szklanka ciepłej wody
6 łyżek zakwasu
Faza czwarta: 1 szklanka mąki gryczanej
½ szklanki mąki ryżowej
½ szklanki ciepłej wody
½ łyżeczki soli
1 łyżka czarnuszki
Dodatki:
olej lub oliwa do natłuszczenia formy
odrobina mąki ryżowej do obsypania formy
Sposób przygotowania:
Faza pierwsza to przygotowanie gęstego zakwasu. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Można to zrobić w słoiki, ale bezpieczniejsza jest miska, łatwiej je wymieszać. Ja użyłam do tego łyżki drewnianej, choć można posłużyć się mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto powinno być dosyć gęste, przykrywamy miskę folią aluminiową i odstawiamy w pobliże grzejnika lub wręcz ustawiamy na grzejniku. Trzeba jednak wybrać mało uczęszczane miejsce bez przeciągów, ponieważ zakwas ma stać 48 godzin.
Po dwóch dniach przystępujemy do fazy drugiej. Do zakwasu dodajemy kolejne składniki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i znów miska ląduje na grzejniku na 48 godzin.
Po tym czasie ciasto z miski trzeba podzielić. Do chleba potrzebujemy 6 łyżek zakwasu, resztę odkładamy do słoika, przykrywamy go folią i wstawiamy do lodówki. To co zostanie w słoiku trzeba będzie dokarmiać, żeby móc korzystać z zakwasu później, ale o tym napiszę na końcu. Sześć łyżek zakwasu łączymy ze składnikami z fazy trzeciej, mieszamy wszystko dokładnie w misce i znów przykrywamy i odstawiamy na grzejnik. Po około 12 godzinach zdejmujemy miskę z grzejnika, tak żeby ciasto osiągnęło temperaturę pokojową. Wtedy wstawiamy miskę do lodówki na 24 godziny.
Tak, minął już prawie tydzień;). Ale jesteśmy coraz bliżej wypieku. Ciasto z lodówki wyjęłam późnym popołudniem i wymieszałam ze składnikami z fazy czwartej. Ciasto nie będzie tak gęste, żeby dało się je formować, ale ma mieć konsystencję rzadkiego ciasta na pizzę. Keksówkę natłuściłam olejem roślinnym, obsypałam odrobiną mąki ryżowej. Przełożyłam do niej całe ciasto. Teraz keksówkę przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin. Ciasto sięgało trochę powyżej połowy wysokości keksówki. Po dwunastu godzinach urosło około 2 cm.
Piekarnik na 250°C.
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub